Garoña escalfa l’Ebre 10 graus més del permès, segons un informe encarregat per Greenpeace

Central nuclear de Garoña (Foto: Reuters)

Central nuclear de Garoña (Foto: Reuters)

Les grans necessitats de refrigeració de la central nuclear de Garoña, a Burgos, fan que el reactor “aboqui” a l’Ebre aigua a una temperatura 10 graus més elevada del permès, segons ha constatat una anàlisi d’aigua realitzat al febrer per una empresa “independent” a petició de Greenpeace. L’estudi va ser efectuat per Uriker, una entitat autoritzada per l’administració per al control i vigilància de la qualitat de les aigües, el 9 de febrer -un dia considerat “òptim” per a aquest tipus de proves per l’absència de pluja i la bona qualitat de l’aigua de l’Ebre- en vuit punts del riu situats al llarg dels 6,8 quilòmetres que separen Frías del Puente de Tobalinilla, a Burgos.

Doncs bé, les mostres recollides posen de manifest que la temperatura de l’aigua augmenta 15,7 graus d’un punt a un altre, passant dels 5,3 graus als 21, a causa de l’aigua calenta que aboca al riu la central de Garoña, situada entre els dos punts.

El portaveu de Nuclears de Greenpeace, Carlos Bravo, ha denunciat en una roda de premsa que aquest notable increment de temperatura “supera amb escreix els tres graus d’augment permesos en l’autorització de l’abocament procedent de la central nuclear”, el reactor del qual és “bessó” de l’accidentat al Japó i té autorització del govern per seguir operant fins al 2013. I és que, segons ha indicat Bravo, l’autorització del passat 18 d’octubre del 2007 d’abocament d’aigües atorgada a Nuclenor (titular de Garoña) per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) especifica que “en el riu Ebre el màxim increment admissible per a la temperatura després de la zona de dispersió tèrmica, respecte a la temperatura aigües amunt, serà en qualsevol cas de 3 graus”.

(Continua llegint la notícia...)

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article s'ha publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *