Arriba la “vespa assassina”

La reina pot arribar a fer 5 centímetres

La reina pot arribar a fer 5 centímetres

Una vespa invasora amenaça els apicultors catalans. L’insecte fa tres centímetes, el triple que una abella, i la reina pot fer 5 centímetres. Devora les abelles autòctones i destrueix els ruscs. Pel que fa a l’impacte en els humans, aquesta encara no està força clar, però fonts de la subdirecció general de Sanitat Animal del ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació aseguren que “és poc agressiva amb l’home”. Tampoc no se saben els impactes que tindrà en la producció de la mel. Els apicultors gironins ja n’estan conscienciats i alguns ja han instal·lat trampes per capturar l’insecte, que va arribar a finals del 2004 a França a través d’un contenidor de fusta importat de la Xina pel port de Bordeus. Ja podria haver arribat a Catalunya pel sud-est de França i els Pirineus. Malgrat tot, des de Medi Ambient asseguren que no tenen “constància” hagi arribat a Catalunya però que “tampoc no vol dir que no hagi pogut arribar”. La vespa asiàtica pot sobreviure sota climes comparables als del sud d’Europa. La Generalitat, però, no té previst engegar cap mesura per combatre l’insecte fins que no se’n detecti la presència. Una de les mesures per combatre’l seria reduir la piquera dels ruscs amb reductors, a més de les trampes, que s’haurien d’utilitzar tot l’any o la destrucció dels nius.

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *