Els gossos poden detectar el càncer de còlon amb molta precisió

Un gos Labrador, la raça amb què s'ha fet l'experiment. (Foto: Reuters)

Un gos Labrador, la raça amb què s'ha fet l'experiment. (Foto: Reuters)

La versió en línia de la revista mèdica “Britith Medical Journal publica l’estudi on s’explica que els gossos poden ensumar diversos components químics que circulen pel cos humà quan té alguns càncers específics. Uns experiments amb una gossa de la raça Labrador i de 8 anys ensinistrada per a aquesta finalitat ho demostra.

Durant mesos, la gossa va fer proves d’olfacte de mostres d’alè i femtes de 48 persones diagnosticades amb càncer de còlon i 258 voluntaris sans o que havien tingut un càncer en el passat. La meitat d’aquestes persones, a més, tenien pòlips a l’intestí que, tot i ser benignes, es consideren precursors del càncer de còlon.

En el 6% dels tests d’alè i el 10% dels de femtes d’aquest grup procedien de persones amb altres problemes intestinals, com malalties inflamatòries, úlceres o apendicitis. Les mostres de càncer es van extreure de pacients que es trobaven en diferents estadis de la malaltia, i alguns tot just a la fase inicial.

El resultat de l’experiment va ser contundent: un índex de precisió del 95% en el cas de les proves d’alè i del 98% en el de femtes. I és que la gossa va detectar quines mostres eren cancerígenes i quines no en 33 de les 36 mostres d’alè i en 37 de 38 mostres de femtes. A més, les taxes de detecció més elevades corresponen a les persones que tenien la malaltia en fase inicial.

(Continua llegint l’article…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *