La casella 117 de la taula periòdica deixa d’estar en blanc

Un grup de científics russos i nord-americans han aconseguit per primera vegada sintetitzar l’element 117 de la taula periòdica. Es tracta d’un element superpesant i que tindria 117 protons, d’aquí el seu nom. Ho han fet a través de la col·lisió en un ciclotró de protons i neutrons de calci 48 i berkeli 249. L’experiment ha permès crear dos isòtops de l’element. Aquest resultat és molt important, ja que culminaria anys de recerca per poder completar la taula periòdica i escriure un nou capítol a la història dels elements pesants.

L’experiment ha estat fet per l’Institut d’Investigació Nuclear de Dubna, a Rússia. Després de bombardejar els isòtops de calci 48 amb els de berkeli 249, els científics van detectar la presència de l’element 117 durant dues rondes de col·lisions, cadascuna de les quals va durar 70 dies. L’element 117 va trigar 78 milisegons a decaure.

A banda de demostrar l’existència d’aquest element, els resultats d’aquesta investigació també són rellevants per explicar la teoria de l’illa de l’estabilitat. Els elements superpesants com el 117, però també el 116 i el 118, es caracteritzen per ser molt inestables i desapareixen ràpidament. Molts científics afirmen que podria haver-hi un espai més enllà de la taula periòdica en el qual els nous elements superpesants fossin més estables.

El descobriment fet a Dubna provaria aquesta hipòtesi. Segons el cap de l’equip, l’acadèmic Yuri Obanessian, “el descobriment de l’element 117 és la culminació de la recerca d’una dècada per ampliar la taula periòdica i escriure un nou capítol de la història dels elements pesants”.

Notícia extreta del 3/24.

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article s'ha publicat dins de Química i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *