Un núvol volcànic provoca el caos a Europa

nuvolvolcanic1

Islàndia és un dels països amb més activitat volcànica del món. Hi ha uns 200 volcans, alguns amagats sota glaceres. La mitjana de l’illa és d’una erupció cada cinc anys, però en les últimes setmanes sembla que l’activitat s’ha intensificat. A finals de març va entrar en erupció el volcà Fimmvorduhals, molt pròxim al que ara està en activitat. Els experts calculen que aquesta erupció és deu vegades superior a la primera, i temen que aquestes erupcions puguin ser un indicador de l’imminent erupció del volcà Katla, el de més potència, situació que ja s’ha donat en altres ocasions.

El volcà és sota la glacera d’Eyjafjallajökull, la sisena més gran d’Islàndia, i va entrar en erupció el 7 d’abril. Les autoritats islandeses van evacuar dimecres unes 800 persones de la zona propera al volcà i les van allotjar en un refugi de la Creu Roja a Hvolsvöllur.

Protecció Civil d’Islàndia ha informat que han localitzat la fissura a través de la qual s’està produint l’erupció sota la glacera. La preocupació més gran, però, no és la lava, sinó les inundacions que hi podria haver pel desglaç de la neu en contacte amb el magma. El riu Markar està creixent a un ritme anormalment ràpid. Tant, que es tem que els dics de contenció no suportin aquesta crescuda. Les autoritats recomanen als islandesos que s’estiguin a casa i que si han de sortir es posin mascaretes per protegir-se dels gasos tòxics.

Les cendres que està expulsant el volcà han format un enorme núvol que el vent està arrossegant cap a Europa i que està provocant problemes a nombrosos aeroports. Fins a 24 països han tancat el seu espai aeri per evitar accidents. I és que les cendres podrien malmetre els motors dels aparells. El professor del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Ramon Ortiz afirma que aquest tipus de fets són “normals“. No és el primer cop que passa. Cal tenir en compte que els avions actuals són “més vulnerables” que els antics, explica.

Sobre les característiques del volcà, Ramon Ortiz assegura que es tracta d’un volcà bastant corrent, amb una erupció basàltica, i que potser ha produït més cendra perquè és en una glacera.

Notíca extreta del 3/24.

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article s'ha publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Geologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *