Òperes amb referents de Monteverdi

Monteverdi va fer un total de onze òperes. Va fer moltes més obres com per exemple madrigals, però només em centro en les òperes. Algunes d’aquestes òperes estan perdudes. Però per ser dels primers compositors podem dir que tenim molta obra seva.

Les seves òperes amb referent:

La favola d’Orfeo: es considera la primera opera in musica. La toccata inicial és considerada, fins i tot, un himne de la música. Estrenada a Màntua el 24 de febrer de 1607. El llibret va ser escrit per Alessandro Strigio. Està basada en el mite d’Orfeu i Eurídice.

Arianna: de la qual només se’n conserva el Lament. El seu argument es basa amb el mite d’Ariadna. Va ser estrenada al 1608 a Màntua i el llibret va ser escrit per Ottavio Rinuccini.

Il retorno d’Ulisse in patria: el llibret va ser escrit per l’italià Giacomo Badoaro i va ser estrenada a Venècia el 1640. Està basada en el final de L’Odissea d’Homer. Es recorda sobretot el lament de Penèlope.

Le nozze de Teti: el llibret va ser escrit per Scipione Agnelli. Es va abandonar abans de ser estrenada. Està basada en el mite de les noces de Tetis i Peleuu

Andromeda: actualment perduda, no se’n conserva cap part.  El llibret va ser escrit per Ercole Marigliani. Va ser abandonada, per tant, mai es va arribar a estrenar. Està basada en el mite d’Andròmeda.

Proserpina rapita: el llibret va ser escrit per Giulio Strozzi. Es va estrenar al 1630. Està basada en el mite de Proserpina i Plutó. Només se’n conserva una peça de tres veus .

Le nozze d’Enea con Lavinia: el llibret el va escriure Giacomo Badoaro. Es va estrenar al Teatre Santi Giovanni i Paolo de Venècia durant el Carnestoltes al 1641. Està basada en un fragment de l’Eneida de Virgili, el casament d’Enees i Lavínia. Monteverdi buscava una història amb final feliç, ja que volia mostrar que era tot un geni i que podia representar qualsevol tipus de situacions. No es conserva la música, ni se sap com la va rebre el públic.

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Òperes amb referents de Monteverdi

  1. Retroenllaç: Òpera amb referents » MONTEVERDI, Claudio

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *