TE DEUM

(en llatí: A tu, Déu, primeres paraules del càntic) És un dels primers himnes cristians, tradicional d’acció de gràcies. Quan no se cita com títol de l’obra sinó com nom comú, s’ha d’emprar en minúscula i en una única paraula:tedèum.

Sol ser entonat en moments de celebració. L’himne continua sent regularment utilitzat per l’Església Catòlica Romana, en l’Ofici de les Lectures enquadrat en la Litúrgia de les Hores. També se sol entonar en les misses celebrades en ocasions especials com en les cerimònies de canonització, l’ordenació de preveres, etc. Els cardenals l’entonen després de l’elecció d’un papa.

Compost originalment en llatí, pren el nom del seu primer vers. Se sol denominar també com «Himne Ambrosià», ja que s’atribueix a Sant Ambròs de Milà, encara que una llegenda indica que el van compondre en comú, inspirats per l’Esperit Sant, Sant Agustí i Sant Ambròs. Quan, en l’any 387, Sant Agustí va rebre el baptisme de mans de Sant Ambròs – segueix dient la llegenda -, Ambròs va entonar aquest himne i Agustí anava responent als seus versos.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=A7jAg1BCJgI[/youtube]

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *