MONTEVERDI, Claudio

Claudio Monteverdi 1597. Retrat als 30 anys, va ser el seu primer retrat conegut
Claudio Monteverdi 1597. Retrat fet als 30 anys, va ser el seu primer retrat conegut

Claudio Monteverdi va néixer a Cremona el 7 de maig de 1567 i va morir a Venècia el 29 de novembre de 1643.

Monteverdi va ser un compositor i violinista italià. Va començar la seva carrera com a cantant i més tard es distingí com a violinista; al poc temps va entrar al servei de la famíla dels Gonzaga de Màntua, on va anar assolint fama ja que es van donar a conèixer els seus llibres, caracteritzats per un estil molt teatral acompanyat per un acompanyament musical ( precedent del típic baix continuu barroc). El primer llibre va ser escrit el 1587, als seus 20 anys, i el seu vuitè llibre el 1638 que ja s’havia estilat aquest tipus de composicions.

Va ser tot un polifonista, com es pot apreciar a Vespro della beata Vergine (1610), no obstant això, la família a la que servia li  van demanar molta feina en la “nova” música, la melodia amb acompanyament. Li van encarregar una òpera en motiu del casament d’un fill de la família. D’aquesta manera, el 1607, va néixer la primera òpera in musica de Monteverdi, L’Orfeo, en la que demostra un gran domini del nou estil, proporcionant un gran contingut musical i narratiu molt superior al dels seus predecessors, Peri i Caccini.

L’orfeo va entusiasmar a la gent, ja que a partir d’aquest moment va escriure òperes regularment, totes perdudes, com Ariadna, de la qual només es conserva el Lamento.

Anys més tard Monteverdi va guanyar el lloc de mestra de capella de la catedral de Venècia. Però quan va arribar a la ciutat, Monteverdi va escriure dues òperes més destinades al Teatre de San Cassiano,  on s’adapta perfectament a la pràctica operística del moment.

Monteverdi va morir en el moment àlgid de la seva fama havent infundat el seu estil a altres compositors italians i estrangers.

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *