Barroc

El barroc és un moviment artístic que es dóna a Europa. S’inicia al segle XVI i acaba a mitjans del segle XVIII. El barroc reprodueix les característiques socials de l’època. L’abundància d’elements decoratius, que molts cops és gairebé exagerada. En les cançons predominen els contrastos tímbrics, melòdics i rítmics. Imiten sons de la natura. S’interessa sobretot per la música solemne, transcendental i magnífica. Cal recordar, que la música barroca anava dirigida sempre cap a l’aristocràcia, per això molts cops quan veiem la vida d’alguns compositors veiem que passen un temps formant-se a casa d’una família a la qual destinen moltes obres.

Apareixen noves formes musicals com la suite, tot i que no substitueixen les meves antigues com és tocata o la canzona. Aquesta nova forma obre a un nou caràcter de música i fa que es desenvolupin noves tècniques. L’orquestra també es modifica, les instruments de corda prenen un paper molt important. Totes les peces s’acompanyen amb la tècnica del baix continuu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cl3ocdopidI[/youtube]

Tot i que en totes les èpoques, les peces més reconegudes són les litúrgiques, també en trobem de pagana. En la música pagana destaquen els Madrigals, la Cantata, la Sarsuela, l’Òpera i el Singspiel. Dins de la música religiosa destaquen els oratoris, la cantata i la passió.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9IZoPtmJ4KI[/youtube]

El barroc innova molt en l’àmbit instrumental. Es deixen d’utilitzar alguns instruments del Renaixement. Alguns instruments evolucionen i es perfeccionen, com és el cas de la flauta, de la trompeta, del clavicèmbal (que en el classicisme evolucionarà fins al piano), el trombó i l’orgue. Els artesans van tenir un paper importantíssim en el desenvolupament d’aquests instruments i en la música barroca en conjunt, ja que són ells els que van perfeccionar els instruments fent-los més precisos.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NlT8yeEYbMs[/youtube]

 

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *