El poeta Gabriel Ferrater és motiu d’una exposició i una xerrada

 

El CFA La Llagosta s’afegeix a la commemoració de l’Any Ferrater amb l’exposició “Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida” i la xerrada “Ho diré a l’inrevés. La poesia de Gabriel Ferrater”. Aquest 2022 se celebren cent anys del naixement i cinquanta de la mort de Gabriel Ferrater (Reus, 1922-Sant Cugat, 1972), poeta, traductor, crític literari i artístic, lingüista i docent.

Exposició sobre Gabriel Ferrater a l’entrada del centre.

L’exposició, cedida per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), estarà oberta al públic a l’entrada del centre de l’1 al 28 de juny. L’ha confeccionat Jordi Cornudella, comissari de l’Any Ferrater, i posa com a eix central de la vida intel·lectual del poeta “l’ofici de lector”. Lector en el sentit més ampli i dedicat a diverses passions: les matemàtiques, la crítica pictòrica, la crítica literària, la traducció, la poesia i la lingüística.

Imatge cedida per la ILC.

En totes aquestes disciplines va excel·lir, tot i que avui se’l coneix sobretot com a poeta. Aquest és el tema de la xerrada “Ho diré a l’inrevés. La poesia de Gabriel Ferrater”. Serà dilluns 13 de juny a les 18 h a càrrec de la docent del centre Carme Badia, professora de llengua catalana.

Amb tan sols tres llibres de poesia, publicats entre 1960 i 1966, Ferrater va capgirar la lírica catalana. Es tracta de Da nuces pueris, Menja’t una cama i Teoria dels cossos, aplegats el 1968 en un sol volum, Les dones i els dies. Aquest títol apunta els dos grans temes ferraterians: per dir-ho amb les seves paraules, “el pas difícil del temps i les dones que han passat per mi”.

Cartell de la xerrada.