Comunicat oficial del CFA La Llagosta

0

Fer classe al CFA La Llagosta és segur i té totes les garanties sanitàries

l’Escola de persones adultes va clausurar el 2n pis abans d’iniciar el curs ja que la teulada de fibrociment original dels anys 70 presentava algunes mostres d’amiant. La resta de pisos estan aïllats i, amb la supervisió de la secció de Riscos Laborals del Departament d’Educació, les aules de la planta baixa i el 1r pis tenen totes les garanties sanitàries.

l’Equip Directiu del CFA La Llagosta vol aclarir que porta més de 2 anys demanant a les administracions responsables (Ajuntament de La Llagosta i Departament d’Educació) que substitueixin la teulada. Lamentablement, ni l’Ajuntament de La Llagosta ni el Departament d’Educació s’han posat d’acord per assumir les seves responsabilitats. Ni en aquesta ni en altres mancances de l’edifici.

Mentre no es realitzi el canvi de teulada, el 2n pis romandrà clausurat i aquestes classes es realitzaran a l’INS Marina. Reiterem que fer classe a la resta d’espais del CFA La Llagosta és segur i té totes les garanties sanitàries.

Equip Directiu del CFA La Llagosta

Taller de prevenció del bullying per LGBTI-fòbia

0

En el marc de la formació interna de centre que el professorat de l’escola d’adults/es de La Llagosta estem realitzant, avui hem assistit a un interessant taller sobre prevenció del bullying per LGBTI-fòbia.

Parlar-ne, vèncer la por i demanar ajuda són elements clau per superar el bullying per LGBTI-fòbia”

La sessió ha estat possible gràcies a Rogelio Rubiño, màster en educació i valors per la UB, amb la col·laboració del CRP de Vallès Oriental II.

Vols saber-ne més? Fes clic aquí per veure el vídeo sencer.

Tarda poètica amb na Llucia Palliser

0

El passat 20 d’octubre, l’alumnat del CFA La Llagosta va gaudir de la visita i la poesia de la inigualable Llucia Palliser, poetessa menorquina, pionera de la poesia femenina de la Lluna.

Amb una fusió de recital de poesia pròpia, anècdotes de la seva vida i la resposta a les incessants preguntes d’un alumnat encantat per la lírica, la nostra convidada va captivar les nostres ments i els nostres cors.

Com diria l’Esther, professora nostra i promotora de l’acte: “La poesia és un estil que sempre els fa por, els fa sentir insegurs perquè no saben si ho interpreten bé o malament, si fan el ridícul o no. Amb el seu llibre hem trencat aquesta paret i han gaudit treballant-la a classe i durant l’acte. La Llucia també ha treballat en favor de trencar aquests prejudicis, els ha donat seguretat i ha reforçat la nostra tasca. 

També hem normalitzat una mica més la llengua. Els alumnes han pogut constatar que la nostra comunitat lingüística va més enllà de Catalunya i que el català de Menorca s’entén, malgrat algunes petites diferències.

Hem fet una amiga!”.

Després de l’acte, mentre ens acomiadàvem i la Llucia signava llibres, els alumnes van demanar de fer el viatge de final de curs a Menorca! A la Llucia no li va caldre que li diguessin dues vegades: “Sí, sí, tots cap a Menorca!”. 

Com diria na Llucia: hem xalat de valent!

Com a comiat, voldríem agrair a la responsable del programa “Lletres compartides” per haver possibilitat aquest esdeveniment i a la nostra companya l’Esther per haver-ho gestionat, i sobretot, a la Llucia, per haver-nos visitat i fer-nos gaudir intel·lectualment.

 

Llenguatge inclusiu i no sexista al CFA La Llagosta

0

El llenguatge no només descriu el món, també el canvia!

Aquesta és una de les idees que el professorat de l’escola de persones adultes de La Llagosta ha extret del taller de llenguatge inclusiu realitzat avui.

La Rocío Ruiz Martínez, professora de la Universitat Rovira i Virgili ha vingut al nostre centre carregada amb un munt de materials per a la reflexió lingüística amb perspectiva de gènere.

Sense cap dubte, el professorat farà un molt bon ús d’aquest taller a l’aula.

Cerimònia d’inauguració del curs 2022-23

0

 

Ahir els cors de La Llagosta s’obriren en massa per a acomiadar a la nostra estimada exdirectora, Isabel Soler, en una mostra d’afecte i reconeixement pel seu compromís i lluita envers el CFA La Llagosta. Un merescut homenatge, que a causa de la pandèmia no es va poder realitzar quan va jubilar-se, però que la comunitat educativa li devia.

Amb un acompanyament musical impressionant i sincers i plens d’emoció testimonis de diferents alumnes, d’antics professors i de la mateixa directora, l’esdeveniment, cel·lebrat al Centre Cultural de La Llagosta, va impactar al centenar d’alumnes i professorat del CFA La Llagosta que hi assistiren, i va escriure una pàgina als anals de la història del nostre centre.

Aquesta cerimònia d’homenatge i alhora d’inauguració del curs 2022-23, ha sigut, però, la materialització d’un canvi de cicle al nostre centre i desitgem que sigui un any escolar ben profitós per al nostre alumnat i el nostre personal docent.

 

Bon inici de curs! 

 

 

Matrícula curs 2022/23

1
Atenció: Dilluns 12 de setembre tancat per festa local
Si vas fer la preinscripció al juny, tens del 2 a 9 de setembre per a venir a confirmar la matrícula.
T’atendrem de dilluns a dijous de 10h a 13h i de 16h a 20h

divendres de 10h a 13h

Llista definitiva de persones admeses a la preinscripció de juliol.
Si no t’has preinscrit però et vols matricular a algun dels estudis que oferim per al curs 2022-23 vine o truca’ns i, si queden places, podràs matricular-te!

L’escola commemora l’Any Ferrater

0

El poeta Gabriel Ferrater és motiu d’una exposició i una xerrada

 

El CFA La Llagosta s’afegeix a la commemoració de l’Any Ferrater amb l’exposició “Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida” i la xerrada “Ho diré a l’inrevés. La poesia de Gabriel Ferrater”. Aquest 2022 se celebren cent anys del naixement i cinquanta de la mort de Gabriel Ferrater (Reus, 1922-Sant Cugat, 1972), poeta, traductor, crític literari i artístic, lingüista i docent.

Exposició sobre Gabriel Ferrater a l’entrada del centre.

L’exposició, cedida per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), estarà oberta al públic a l’entrada del centre de l’1 al 28 de juny. L’ha confeccionat Jordi Cornudella, comissari de l’Any Ferrater, i posa com a eix central de la vida intel·lectual del poeta “l’ofici de lector”. Lector en el sentit més ampli i dedicat a diverses passions: les matemàtiques, la crítica pictòrica, la crítica literària, la traducció, la poesia i la lingüística.

Imatge cedida per la ILC.

En totes aquestes disciplines va excel·lir, tot i que avui se’l coneix sobretot com a poeta. Aquest és el tema de la xerrada “Ho diré a l’inrevés. La poesia de Gabriel Ferrater”. Serà dilluns 13 de juny a les 18 h a càrrec de la docent del centre Carme Badia, professora de llengua catalana.

Amb tan sols tres llibres de poesia, publicats entre 1960 i 1966, Ferrater va capgirar la lírica catalana. Es tracta de Da nuces pueris, Menja’t una cama i Teoria dels cossos, aplegats el 1968 en un sol volum, Les dones i els dies. Aquest títol apunta els dos grans temes ferraterians: per dir-ho amb les seves paraules, “el pas difícil del temps i les dones que han passat per mi”.

Cartell de la xerrada.

L’escola participa al concurs lingüístic Endevina-la!

0

Serà el 2 de juny, amb deu altres centres de formació d’adults i la presència de Màrius Serra

 

El CFA La Llagosta s’afegeix al concurs Endevina-la!, que posarà a prova l’enginy lingüístic d’un equip de cinc alumnes del centre el proper 2 de juny a les 18 hores. La prova consistirà a endevinar sis enigmes i sis jeroglífics ideats per l’escriptor Màrius Serra, que també serà el presentador de l’acte.

Al concurs hi participaran un total d’onze centres de formació d’adults (CFA) del Vallès Oriental i del Maresme. S’organitza amb l’objectiu de donar a conèixer aquesta xarxa d’escoles i alhora incentivar el gust pels pels jocs lingüístics en català. Els CFA són un recurs públic i gratuït que afavoreixen l’aprenentatge de llengües, la reintroducció al sistema educatiu i laboral i la socialització.

Endevina-la! es podrà seguir en directe a través d’aquest enllaç. Els participants tindran 3 minuts per pregunta, durant els quals podran consultar internet. Tots ells seran gratificats amb un llibre de Màrius Serra i una samarreta tècnica. Els guanyadors del primer premi s’enduran també un val d’Abacus de 50 euros per persona. Els qui aconsegueixin el segon premi tindran un val de 30 euros i els qui s’emportin el tercer, de 20 euros.

“Traduir no és trair: és triar”

0

Mercè Santaulària ha parlat de la traducció a l’escola

 

“I tu quin Shakespeare coneixes?” és el títol de la xerrada que ha fet la traductora de l’anglès al català Mercè Santaulària dimecres 11 de maig en el marc de la matèria Anglès 1 (tarda) de l’escola.

“Hi ha tants Shakespeares com traductors de Shakespeare”, ha dit Santaulària. Ho demostren les múltiples traduccions que s’han fet de la famosa frase de Hamlet “to be or not to be, that is the question”. Entre d’altres, “viure o no; la qüestió és aquesta”, “ser o no ser: aquest és el problema” i “ser o no ser, aquest és el dilema”.

Cartell de la xerrada taller.

Cada traductor fa una versió del text original intentant ser “fidel no a les paraules sinó a la intenció de l’autor”, ha assenyalat Santaulària. En aquest sentit, “traduir no és trair, traduir és triar”, és a dir, “fer canvis i prendre decisions constantment”. Per exemple, sobre el tractament dels personatges (“you” tant es pot referir a “tu” com a “vostè”), la traducció o no dels àlies i els temps verbals de passat, molt més simples en anglès.

“Fer que el lector pensi que l’obra s’ha escrit directament en català” és l’objectiu que no perd mai de vista aquesta professional. Perquè els assistents veiessin fins a quin punt pot ser difícil, els ha proposat traduir fragments del llibre infantil A kiss like this. El títol mateix ella el va convertir, “traint-ne les paraules” per conservar-ne l’esperit i la rima, en El teu petó és el millor. “No és exagerat dir que el traductor literari reescriu l’obra, la recrea i en fa una de nova”, ha conclòs Santaulària.

Mercè Santaulària durant la sessió, amb una mostra de llibres traduïts seus.

Mercè Santaulària Campillo va estudiar antropologia i a part de traductora és docent. Ha traduït obres de literatura infantil i juvenil, novel·les per a adults i també assaig. Entre les seves traduccions més conegudes hi ha Joc de trons, amb un equip de traductores, i entre les més  recents, L’idealista, novetat d’aquest Sant Jordi.

Sant Jordi 2022

0

Enguany hem celebrat Sant Jordi amb una videoconferència a càrrec de l’escriptora Gemma Lienas

 

“Cuinar una novel·la” és el títol de la xerrada que l’escriptora Gemma Lienas ha ofert a la nostra escola en el marc de la festa de Sant Jordi. Lienas (Barcelona, 1951) és autora d’una extensa obra narrativa amb una marcada visió de gènere. Un dels seus personatges més coneguts és la Carlota, i de fet diversos grups de català del CFA La Llagosta han llegit un dels llibres que protagonitza, El diari blau de la Carlota, i també la novel·la Dos cavalls.

“Una novel·la és alguna cosa que passa a algú en un indret i un moment determinats”, ha afirmat l’autora. Per això els “ingredients” que ha de treballar a fons abans de posar-se a escriure són quatre: esdeveniments, personatges, espai i temps. En aquest sentit, ha explicat que per posar-se a la pell dels personatges l’ajuda molt dibuixar croquis i esquemes, per exemple de les relacions entre els personatges o dels espais on viuen. També reconeix que abans de començar a redactar una novel·la li és imprescindible “veure’n el final”.

Arran de les preguntes de l’alumnat en el col·loqui, Lienas ha comentat que “cuinar una novel·la” li representa una dedicació molt gran de temps, que divideix entre “un terç de preparació, un terç d’escriptura i un terç de correcció”. També ha respost preguntes sobre les diferents formes de violència, un tema que ha tractat en diversos libres.

Alguns grups de l’escola hi han dit la seva:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vols saber qui ha guanyat el Concurs de Microrelats 2022 i llegir tots els textos que s’hi han presentat?

Guanyadors del Consurs de Microrelats del Sant Jordi 2022.

Go to Top