L’autor

Sóc en Ferran Turmo i Gort, aprenent de naturalista  i col·laborador de Biodiversidad Virtual. Actualment aquesta plataforma s’ha integrat en Observation.org.

També sóc col·laborador del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer. Sóc soci de la Societat Catalana de Lepidopterologia i de la Institució Catalana d’Història Natural. També sóc membre del Grup Cucadellum (ICHN).

Des de petit he viscut en contacte amb la naturalesa i he anat observant que contínuament passen coses al nostre voltant, que hi ha tot un món molt ric per descobrir.

Aquest bloc pretén mostrar una part de la gran riquesa en papallones que podem observar a Catalunya. A la vegada voldria posar a l’abast de mestres i alumnes imatges que permetin completar el treball de Coneixement del Medi Natural que es fa a l’escola. He estat mestre de Primària a l’Escola Feliu i Vegués de Badalona durant 37 anys.

Totes les imatges són meves i, per tant, les cedeixo amb finalitats educatives per al seu ús en qualsevol àmbit dels centres educatius.

Totes les espècies estan identificades per experts de Biodiversidad Virtual i d’Observation.org però si detecteu algun error, feu-m’ho saber per esmenar-lo ràpidament.

Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.

Creative Commons License

15 respostes a L’autor

  1. Jessica diu:

    Hola, Ferran!!

    Espectacular aquest bloc!!!

    Jo també sóc mestra, d’Infantil, i aquest curs els meus alumnes han decidit que seríem la classe de Les Papallones. Per casualitat, he arribat a aquest treball que has publicat i, si no tens problema, m’agradaria enllaçar-lo al meu bloc de l’aula per tal que les famílies tinguin la informació de manera accessible.

    Espero la teva confirmació.

    Moltes gràcies i enhorabona per la feina!!

    • fturmo diu:

      Hola, Jessica.
      Gràcies pels elogis sobre aquest bloc. De moment només pretén ser una galeria de les papallones que vaig veient pel nostre país. Amb el temps m’agradaria incloure-hi més informació sobre les papallones més fàcilment observables.
      Pots enllaçar-lo al teu bloc i a més, si ho necessites, pots agafar les fotos que et convinguin.
      Desitjo que gaudiu molt en l’estudi d’aquests animals tan especials.
      Salutacions.

  2. Belén Martín-Moreno diu:

    Guau!! Aquest bloc està genial!! Estic fent el Treball de Recerca sobre papallones nocturnes al Cap Salou, i n’he trobat moltes que estan recollides aquí. Et felicito, perquè tens un gran recull d’espècies i està genial :).

    • fturmo diu:

      Gràcies, Belén. Segur que gaudeixies molt descobrint les papallones nocturnes. Al principi semblen totes quasi iguals i poc vistoses, però amb l’observació es van descobrint tants detalls i dissenys que ens meravellen.
      Et desitjo que el teu treball de recerca sigui excel·lent.
      Salutacions.

  3. Hola, primer et feliçito per el bloc, que és espectacular i segon volia comentar-te que si coneixes alguna o algunes guies de papallones tant diurnes com nocturnes encara que sigui per separat de Catalunya.
    Moltes gràcies.

  4. Felicitats pel bloc! Sóc mestra de 6è de Primària a una escola de l’Eixample de Barcelona i hem posat en marxa un hort urbà ecològic. Ens estem trobant que tenim molts visitants i entre ells algunes papallones. Com et pots imaginar els meus alumnes estan encantats i, gràcies al teu bloc podem identificar algun exemplar. D’altres ens costa més, hi ha alguna manera de fer-te arribar alguna fotografia perquè ens ajudis a identificar-les?

    Gràcies per endavant!

  5. Toni Güell Molins diu:

    Benvolgut Ferran,

    Es molt gratificant ensopegar amb persones com tu, que fan de les seves aficions un “master” tan qualificat com es el cas.
    Moltes felicitats i gràcies per la teva generositat.
    Aprofitaré per gaudir i apendre una mica.

    Ets un “crac”

    toni

  6. Joan Ll. Sorribas diu:

    Un treball magnífic. Moltes gràcies per la generositat de compartir-ho.

  7. Núria diu:

    Hola Ferran,
    Just començo a interessar-me per les papallones.
    Aquest any a la Vall d’Aran i als voltants d’Aix les Termes n’he vist moltes.
    Tinc un mòbil senzill per fotografiar-les, però, gràcies al teu bloc les he pogut identificar totes (almenys especie, gènere). Gràcies!!

    N’hi ha una (la foto és dolentíssima) que no aconsegueixo identificar-la.
    Em podries ajudar?

    Ops!
    Pensava que podria penjar la foto.
    La papallona sembla una nocturna. Té el fons blanc taques rodones negres tot al voltant de les ales, tant les inferiors com les superiors. A part central de les ales també té varies files de punts negres de diferents mides.
    Les ales superiors són molt triangulars i les inferiors més arrodonides.
    Amb les ales obertes deu fer uns 5cm.

    Felicitats per la feina

    Núria

  8. Carles (Beusson) diu:

    Bona tarda.

    Primer de tot vull felicitar-te per la feina que estàs fent. Sóc un col·laborador habitual de la viquipèdia en català i tot just començo a entrar en el mon de les arnes / papallones (hi ha una feinada de por a fer articles!)
    Et voldria demanar si t’aniria bé pujar les fotos a commons (he vist que ja les poses en llicencia lliure) per il·lustrar els articles que en parlen.
    Si vols ajuda en parlem!

    • fturmo diu:

      Hola, Carles.
      Fa temps vaig pujar algunes fotos d’arnes i papallones a la Viquipèdia en català. Hi tornaré a col·laborar quan tingui una mica de temps.
      Ja et contactaré si necessito ajuda. Gràcies.

  9. Roger Vila diu:

    Hola Ferran,

    Sóc en Roger Vila, lepidopteròleg i amant de la natura com tu. Et vull felicitar per aquest blog tan genial. Molt útil i inspirador! Si puc ser d’ajuda no dubtis en contactar amb mi. Una abraçada,

    Roger

    • fturmo diu:

      Moltes gràcies, Roger, per les teves paraules i pel teu oferiment.
      Intento anar aprenent a partir del que observo i fotografio amb l’ajuda de molta gent que comparteix els seus coneixements.
      Tinc la teva fantàstica Guia de les papallones diürnes de Catalunya i conec personalment els teus companys, el Constantí Stefanescu i el José Manuel Sesma.
      Espero que el meu blog pugui ser útil a la gent que comença a endinsar-se en aquest món tan apassionant de la lepidopterologia.
      Una abraçada.

      Ferran

  10. Joan Altimira i Noguero diu:

    Bon dia Ferran. No sé si et pot interessar, però sent una cosa per ensenyar als vailets, si necessites alguna cosa, fotos etc, no hi ha cap problema. Ensenyar natura als nois i noies és una feina magnifica. http://www.florssilvestresdecatalunya.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *