FITXA TÈCNICA
-
Nom original: Ágora.
-
Director: Alejandro Amenábar.
-
Guionistes: Alejandro Amenábar, Mateo Gil.
-
Any d’estrena: 2009.
-
Durada: 126 minuts.
-
Repartiment: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Ashraf Barhom, Michael Lonsdale.
-
País d’origen: Espanya i Malta.
-
Idioma original: Anglès.
-
Gènere: Drama històric.
ARGUMENT
Ágora es desenvolupa a la ciutat d’Alexandria, actual Egipte que aleshores era Roma, l’any 391 dC. La pel·lícula es centra en la figura d’Hipàtia, una jove dona que ensenya matemàtiques, astronomia i filosofia als fills de les famílies importants d’Alexandria. Dins del recinte on Hipàtia imparteix les seves classes, també es troba la llegendària biblioteca d’Alexandria, que guardava tota mena de papirs i tauletes des dels principis de la humanitat.
Paral·lelament, al carrer cada cop hi havia més gent que es burlava i ofenia al déu greco-egipci Serapis perquè el consideraven “un déu pagà”. Onze anys enrere, l’any 380 l’emperador romà Teodosi va decretar l’Edicte de Tessalònica, el qual proclamava el Cristianisme com a religió oficial de l’imperi romà. Així doncs després de segles de persecussió cap els cristians, ara els perseguits serien els romans que no acceptessin a Déu. Per una altra banda els cristians van saber guanyar-se la confiança dels romans més pobres i els hi van donar un motiu per a seguir vivint, un somni pel que lluitar. Era clar l’enfrontament entre els partidaris del Cristianisme i els del politeisme. Un clima de violència no va trigar en estendre’s per la ciutat.
La biblioteca que fins llavors havia sigut exclusiva pels mestres i els seus alumnes, va passar a ser per a tots, inclosa pels cristians. Hipàtia, el seu pare (Teó d’Alexandria, l’últim director de la biblioteca), els seus alumnes i esclaus no van poder evitar que els cristians entressin i ho destruissin tot, com a acte de venjança pels anys de patiment i humiliació. Afortunadament Hipàtia va poder salvar alguns papirs amb l’ajuda del seu fidel esclau Davo.
Els cristians cada cop són més poderosos fins que la ciutat d’Alexandria sota la seva influència. A més a més Davo decideix unir-se als cristians i deixar a Hipàtia: és la seva oportunitat si vol ser lliure.
Hipàtia es troba sola i no és acceptada per la major part de la població que ja és cristiana. Hipàtia és una dona soltera i lliure, astrònoma i matemàtica encara admirada per alguns dels seus antics alumnes o altres savis. Però va ser el fet de no acceptar el Cristianisme com a religió el que va portar al bisbe Ciril d’Alexandria a ordenar la seva lapidació, és a dir morir apedregada. Davo, ja cristià però commogut per l’infortuni d’Hipàtia, decideix acabar amb la seva vida i així acabar amb el seu patiment.
Escena de la pel·lícula Ágora en què Hipàtia descobreix el moviment el·líptic de la Terra:
TRÀILER
CRÍTICA
Segons les crítiques de diaris i d’especialistes en cinema exposo les meves conclusions.
Per una banda és una pel·lícula força fidel als fets i personatges reals i la història i és fàcil de seguir. Ágora ens mostra diversos aspectes: la situació històrica-social que Alexandria està vivint i la situació científica a finals del segle IV centrant-se en la figura d’Hipàtia. A més a més de la saviesa d’Hipàtia, també se’n parla de la condició de dona i dels seus sentiments més íntims i humans. Crec que aquest drama històric ens apropa al personatge d’Hipàtia, màrtir de la ciència i feminista, i ens mostra amb força èxit què va passar a Alexandria a partir de la proclamació de l’Edicte de Tessalònica i la més que aparent decadència de l’imperi romà.
La biblioteca d’Alexandria va ser fundada el segle III aC per l’emperador Ptolomeu I (governador d’Egipte després de la mort d’Alexandre el Gran que després fundaria la seva pròpia dinastia). Es tracta de la biblioteca més gran de tots els temps i es calcula que hi conservava uns 900.000 manuscrits. Ptolomeu II, fill de Ptolomeu I, va nomenar bibliotecari a Zenòdot d’Efes qui tenia la funció d’ordenar i catalogar tots els manuscrits de la biblioteca i els nous volums que anaven arribant d’altres indrets. Dins la biblioteca hi havia filòlegs i filòsofs que es dedicaven a estudiar i corregir les obres. Els filòlegs s’encarregaven dels àmbits humanístics i els filòsofs dels àmbits científics.
Hipàtia fou filòsofa i mestra d’astronomia i matemàtiques a la biblioteca d’Alexandria, a Egipte. Va néixer cap el 355 dC a Alexandria i hi va morir el 415-416. Era filla de Teó d’Alexandria, també mestre a la biblioteca d’Alexandria. Hipàtia va viure l’Edicte de Tessalònica (decretat el 380 dC) en que l’emperador Teodosi va proclamar l’oficialitat de la religió cristiana a l’imperi romà. Cal recordar que el 313 l’emperador Constantí I va acceptar el Cristianisme com a religió, juntament amb la religió romana politeista. Però una vegada el Cristianisme fos la religió oficial de l’imperi romà, els déus olímpics van entrar en decadència.
Però per una altra banda, els crítics opinen que la pel·lícula amb prou feines commou al públic per la seva trama massa lineal i regular i que les les escenes més emotives d’Ágora són les més íntimes que alhora són les menys rellevants en l’argument.
Per últim haig d’afegir que el director ha narrat els fets amb massa subjectivitat tractant-se d’un drama històric i que culpa un sector de la societat de l’incendi de la biblioteca d’Alexandria, de la mort d’Hipàtia i el declivi de Roma. Crec que els personatges històrics no es poden dividir en “bons” i “dolents” perquè sovint les persones ens equivoquem, però això no vol dir que fem altres coses bé. No podem culpar a un bàndol en exclusivitat perquè estic segura que l’altre també haurà comés errors. La història s’ha de tractar amb objectivitat. Tot i així Ágora va guanyar set premis Goya i va ser la segona pel·lícula més premiada de la quatorzena edició dels Premios Goya.
Estic d’acord que els millors moments de la pel·lícula són els més íntims que també són els més irrellevants i el més provable és que tampoc siguin verídics, sinó fruit de la imaginació dels guionistes. Però haig de dir que Ágora m’agrada molt i crec que un bon drama històric ha de tenir aquest tipus d’escenes per guanyar-se al públic, sense tampoc excedir d’elles perquè deixaria de ser històric. En conclusió, crec que es tracta d’una pel·lícula de bona qualitat i que algunes crítiques són injustes amb ella.
A partir d’ara reflexioneu sobre l’incendi de la biblioteca d’Alexandria i la pèrdua de milers d’obres úniques abans de cremar els vostres llibres el dia de la revetlla de Sant Joan!
Laia Muñoz Osorio
2n Batx Llatí
Finalment tenim Ágora a La cinta de Νίκη!
Informe Semanal: http://www.rtve.es/alacarta/videos/informe-semanal/informe-semanal-agora-alejandro-amenabar-pelicula-espanola-mayor-presupuesto/598621/
No l’he vista tota però vaig veure un tros i tinc que dir que està molt bé ja que es recrea molt bé en l’época . Vaig veure un tros, el de que Hipàtia ensenya matemàtiques i astronomia . Va ser un tràgic succcés l’incendi de la biblioteca d’Alexandria ja que allà hi havien llibres molt importants que es van perdre en l’incendi.
Salve!
Aquesta peli la vaig veure ja fa un temps per fer un treball de l’escola en que teniem que explicar com anaven vestits en aquella època, objectes que surten, personatges etc.
Encara que ja fa temps que vaig veure aquesta pel·lícula, encara m’enrecordo d’unes poques escenes, sobretot l’escena final en que Hipàtia es apedregada, però que Davo l’acaba agafant i la mata ell mateix.
Aquet final no em va acabar agradant gaire i es un final trist, però la pel·lícula està molt ben feta i recomano que la veieu.
Salve.
Moltes feliçitats Laia per aquest article!!!. Jo vaig veure aquesta pel·lícula fa una mica de temps, i la veritat és que em va acabar agradan’t molt, apart de que penso que el final és molt trist ja que mor Hipàtia, crec que el film està molt ben documentat i ambientat.
Vale.
Fa poc vaig veure la pel·lícula, Agora d’Alejandro Amenábar, i la veritat es que em va semblar un film molt interessant i didàctic. Concretament em vaig interessar per la protagonista del film “Hipatia” ja que en aquella época va ser un personatge molt important, encara que actualemnt no sigui del tot coneguda. Considero que és important destacar el paper de les dones al llarg de la història, ja que molts cops ens oblidem de la seva aportació científica, cultural o filosòfica.
En aquest cas concret Hipatia va néixer a Alexandria (capital de la diòcesis romana a Egipte) entre els anys 355 o 370 i va morir a l’any 415 o 416. Va ser coneguda per ser una important filòsofa i mestra, destacant en les àrees de matemàtiques i astronomia. Es considera un personatge important de la història ja que va ser la primera dona matemàtica que va escriure sobre geometria, àlgebra i astronomia, i va perfeccionar diferents instruments però calcular la posició del astres. A més, la casa d’Hipatia es va convertir llavors en un punt de referència on molts estudiants d’arreu del món acudien per la seva fama i transcendència.
En aquella època a Alexandria hi havia un ambient hostil degut a l’enemistat existent entre pagans (que creien en diversos déus) i cristians. aquests últims, es van revelar contra els pagans i, recolzats per l’emperador romà van saquejar i incendiar la biblioteca d’Alexandria, o també es guardava tota l’obra d’Hipatia. No contents amb això, els cristians van prendre la ciutat i els pagans van ser batejats en la fe cristiana. A més, amb l’objectiu de fer rengar un únic credo, el cristians van perseguir també els jueus.
El procedir tolerant, no discriminatori amb els seus deixebles i els seus ensenyaments fomentadores de la racionalitat (imprescindible per a la ciència) van anar creant a Hipatia enveges i odis entre el bisbe Ciril i els seus seguidors cristians, els quals la van acusar d’influenciar el governador d’Alexandria per perseguir els cristians. A més, Ciril, interpretant a la seva manera les Sagrades Escriptures, va afirmar que Jesucrist mai va confiar en una dona i les opinions de les dones havien de ser considerades nul · les, i temorós que Hipatia pogués imposar les seves creences i saviesa pagana, va demanar als monjos parabolans (grup d’homes cristians encarregats de mantenir l’ordre a la ciutat) que la busquessin. Aquests, al trobar-la, la van despullar de les seves vestidures i la van matar a pedrades.
En realitat a la pel·lícula s’explica que ella mor a mans d’un antic esclau cristià i convertit en monjo parabolano, i que aquest la mata perquè no pateixi els cops amb les pedres. Fa veure a la resta de monjos que ella s’ha desmaiat, quan en realitat ha mort asfixiada per ell per evitar-li un major patiment.
Es important destacar i ser conscients del paper de les dones tant pel que van aportar a la història com també per la seva lluita contra l’ordre patriarcal establert.
Retroenllaç: Anònim
Mireu quina idea més maca! A l’institut Melide (A Coruña), han fet un calendari de pel·lícula per a aquest 2014 i els companys del departament de clàssiques han recreat el fragment de la pel·lícula Àgora amb Aspàsia com a mestra: http://aspasiamelide.blogspot.com.es/2014/01/xaneiro-no-noso-ano-de-pelicula.html
L’enhorabona!
Jo he vist aquesta pel·lícula i em va agradar molt. La manera en que està ambientada la pel·lícula (manera en la que vestixen, la ciutat, etc.) El final és bastant trist però bueno, la pel·lícula realment és molt bona. Recomano que la veieu!!
Retroenllaç: Els llibres en l’època de Llucià | Literatura grega a escena
Salve!!
Enhorabona per aquest treball! A mi personalment aquesta pel·lícula em va agradar molt. Encara que el final és bastant trist, recomano veure-la.
Vale!
Retroenllaç: Les set meravelles del món antic en Google maps | El Fil de les Clàssiques
Retroenllaç: Les set meravelles de l’antiguitat | Aracne fila i fila
Bonum Diem!
Aquesta pel·licula ja l’ havia vista, i em va agradar molt. fa bastant de temps que vaig veure aquesta pel·licula, però encara m’ enrecordo, sobretot la part en que mor l’ Hipàtia. Recomano veure aquesta pel·licula.
Valee!
Molt bona pel·lícula i em va agradar molt. La manera que està ambientada la pel·lícula és genial. El final és bastant brutal.La pel·lícula és molt recomenable.La part que més em va agradar és quan Hipàtia ensenya matemàtiques i astronomia.
Retroenllaç: En el Dia Internacional de la Dona: Grans DONES de l’antiguitat clàssica! | Aracne fila i fila
Bonum diem!
Aquesta película em va agradar molt quan la vaig veure encara que ja fa una mica de temps. La pelicula està molt ben ambientada i té uns efectes especials increíbles, encara que el final no em va agradar molt.
Salve!