Spartacus: Blood and Sand

FITXA TÈCNICA

 • Nom original: Spartacus: Blood and Sand.
 • Directors: Michael Hurst, Rick Jacobson i Jesse Warn.
 • Guionistes: Aaron Helbing, Todd Helbing, Miranda Kwok, Steven S. DeKnight, Brent Fletcher, Tracy Bellomo, Andrew Chambliss i Daniel Knauf.
 • Any d’estrena: 22 de gener del 2010.
 • Durada dels capítols: 53 minuts.
 • Repartiment: Andy Whitfield, John Hannah, Manu Bennett, Peter Mensah
  Viva Bianca, Erin Cummings, Nick E. Tarabay, Katrina Law i Lucy Lawless.
 • País d’origen: Estats Units.
 • Idioma original: Anglès.
 • Gènere: Històrica i drama.

 

ARGUMENT

Spartacus, blood and sand és una sèrie de televisió que presenta de manera novel·lada la vida del  famós gladiador Espàrtac. La sèrie es va rodar a Nova Zelanda i destaca per la nombrosa aparició d’efectes digitals molt similars als vistos a la pel·lícul·la 300.  El temps d’ambientació de la sèrie és del segle I a.C a Roma, en un ludus.

La sèrie narra la vida del cèlebre Espàrtac, des de la seua captura a mans dels romans a la regió de Tràcia passant per la seua vida a l’escola de gladiadors de Batiatus, fins la seua rebel·lió i fugida junt als seus companys gladiadors. La història conta totes les peripècies d’Espàrtac dins del ludus, la seua convivència amb la resta de gladiadors, el tracte dels romans als propis gladiadors i les vivències de Batiatus, el lanista, i el seus intents d’ascendir socialment, utilitzant sense escrúpols els gladiadors.

Els principals personatges són:

Espàrtac (Andy Whitfield)/(Liam McIntyre). És el personatge principal.

Gannicus (Dustin Clare). Gladiador campió de la Casa de Batiatus, que arribà abans d’Espàrtac i es va convertir en el primer en ser campió de Càpua.

Léntulo Batiatus (John Hannah). Batiatus dirigeix una decadent escola de gladiadors en la ciutat de Càpua. Batiatus tracta de sobreviure ofegat pels deutes i cada vegada més eclipsat pels seus competidors.

Lucrècia (Lucy Lawless). Lucrècia és la muller de Batiatus, calculadora i molt llicenciosa.

Enomao o Doctore (Peter Mensah). En la seua joventut fou un dels millors gladiadors d’origen africà i sobrevisquè a greus ferides. Es convertí en el lleial entrenador dels gladiadors de la casa de Batiatus.

TRÀILER

 

CRÍTICA

Aquesta sèrie és molt coneguda pels seus efectes digitals i per la història que explica. Spartacus ens explicarà la vida d’Espàrtac igual que ho va fer Kubrick però d’una forma totalment diferent, el que la fa al seu torn única i que tingui identitat pròpia. Tothom que vegi un sol capítol trobarà un munt de similituds amb 300 i estarà en el correcte, ja que la majoria dels fons són digitals igual que la sang i està rodada a manera de novel·la gràfica.

Aquesta història està ambientada en el segle I a.C, durant aquesta època Roma conquereix tots els pobles de les ribes del Mediterrani (incloent-hi Egipte) i incrementa el seu poder. Després d’un període de crisi interna que porta a la guerra civil, els romans demanen un poder fort central, que s’encarna en la figura de Juli Cèsar, el qual sotmet els gals i controla les províncies amb governadors reials per després acabar amb les conjuracions internes. Posteriorment al seu assassinat, ascendeix al tron August, qui funda l’Imperi Romà i així inicia una nova època d’esplendor després de vèncer a la batalla d’Àccium.

Per últim m’agradaria que comenteu aquest article, dient a més amb les vostres paraules qui era Espàrtac i quin pes històric i social va tenir; així com si la sèrie reflecteix el que sabem per altres fonts històriques. És possible aprendre història de Roma amb cinema?

 

Cristina Berjano,

2n Batxillerat Llatí

11 comentaris a “Spartacus: Blood and Sand

 1. Cristina, et felicito per haver enllestit a l’hora la tasca del Moodle d’aprenem història de Roma amb cinema. Jo encara no he vist aquesta sèrie que podem trobar sencera aquí i no la vaig veure en el seu moment perquè la crítica la va titllar de manca de rigor històric i amb escenes fortes de sexe i de violència excessiva, per tant fins que no la vegi no et puc comentar res més. Agrairia que, entre tots i totes, em doneu raons de pes perquè trobi el moment per veure-la, si és que paga la pena.

 2. Salvete!
  Enhorabona Cristina pel que diria que és el teu primer article a la Cinta!! Jo tampoc he tingut la oportunitat de veure la sèrie però suposo que seguira una mica el fil de la pel·lícula “Espartaco” de 1960, dirigida per Stanley Kubrick i protagonitzada per Kirk Douglas.
  Com diu la Lida haurem de trobar una estoneta per mirar-la!!! Bona feina!!!

 3. (Σπάρτακος ) Espartac va ser un home venut com a esclau i convertit en gladiador.

  Jo no he vist aquesta serie perque sincerament a mi els temes historics i coses aixi no m’agraden gaire, però no dubto que sigui una bona serie..segur que molta gent l’haura vist.

  En segon lloc dir que aquest article em sembla un article molt ben fet, no sembla que sigui el primer article, enhorabona

 4. Salve!!!

  La veritat és que jo tampoc he vist aquesta sèrie, jo sincerament no soc gaire fanàtica d’aquests tipus de sèries tot i que no poso en dubte que aquesta sigui una bona sèrie.

  Penso que aquesta sèrie pot estar basada en la pel·lícula d’ “Espartaco” del 1960. Espartac va ser un home que finalment va ser un gladiador.

  Felicitats Cris, un article molt bo per ser el primer de la cinta, està tot molt ben explicat i estructurat.

  Vale!!

 5. Salve!

  He sentit molt a parlar sobre aquesta sèrie, però no sé si a mi m’agradaria. Seguramenr és una bona sèrie, tot i que el que pretenen una mica és parodiar la història donant-li una forma diferent perquè la gent la miri. Jo el que havia sentit a dir d’Espartac és que es va revelar sent un esclau i es va convertir en esclau.

 6. No l’he vista però diuen que està molt bé aquesta serie. Espàrtac fou un gladiador traci en règim d’esclavatge que esdevingué el líder (o un dels líders) del fracassat alçament d’esclaus contra la República de Roma coneguda com la Tercera Guerra Servil.

 7. A mi m’agrada aquesta esta sèrie, perquè em va ensenyar moltes cosses que jo no sabia.

 8. Salve!
  Aquesta sèrie no la coneixia, però sembla interessant. Crec que veure pel·lícules i sèries de la historia de Roma, un pot aprendre coses sobre això ja que estan ambientades sobre aquells temps i les pel·lícules i sèries sempre intenten fer lo més real possible la història i els personatges, afegint paisatges i vestimentes d’aquelles èpoques

 9. Retroenllaç: Preestrena d’Hèrcules, l’origen de la llegenda | La cinta de Νίκη

 10. Salve !

  Em van comentar fa temps que era una sèrie que està molt bé.
  Encara no l’he vista pero pel que sé es que és una sèrie per a majors de 18 anys a causa de les seves escenes d’acció bastant sagnants i les seves escenes eròtiques.
  Penso que el teu treball excel·lent, ja que el contingut que conté el teu article està molt ben explicat i estrcuturat.

  Vale…

 11. Em van comentar fa temps que era una sèrie que estava molt bé.
  Encara no l’he vista però pel que sé es que és una sèrie per a majors de 18 anys a causa de les seves escenes d’ acció bastant sagnants i les seves escenes eròtiques.
  Penso que el teu treball excel·lent, ja que el contingut que conté el teu article està molt ben explicat i estructurat.

  Vale…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *