LA DONA JUSTA, Sándor Márai (III)

Llegia molt. Però amb la lectura també passa alguna cosa, ¿saps el què vull dir? Només rebràs alguna cosa dels llibres que llegeixes si tu ets capaç de donar alguna cosa teva. Vull dir que t’has d’acostar a la lectura com si fos un duel, amb l’estat d’ànim de qui està disposat a ferir i a patir ferides, a discutir, a convèncer i a deixar-se convèncer. i tot seguit, aquest tresor que has après, l’has de fer servir per edificar alguna cosa nova a la vida o a la feina.

Jardí i amics, que deia Epicur; no hi ha cap més remei. Em sembla que tenia raó. Però no cal un jardí molt gran, n’hi ha prou amb quatre flors en un parterre de cafeteria. I un o dos amics, més no.

No tenim mai prou coratge per reduir a dimensions humanes allò que el nostre desig ha transformat en un ideal.

Potser un home viu només mentre té un paper a fer. Si no, deixa de viure i tan sols existeix.

Notava el seu suport, i això no es dóna gaire sovint. Ni amb els metges. Aquell home no era metge, però sabia ajudar. Deu ser que, quan les coses es torcen, els artistes són els únics capaços de fer-te costat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *