Regne Animalia

Invertebrats > Artròpodes > Insectes > Fasmidis

Bacillus rossius

Els éssers vius disposen d’estratègies de supervivència diverses enfront l’amenaça d’altres organismes. Una d’aquestes estratègies és el camuflatge, sovint relacionat amb l’adopció del color o dels colors més habituals a l’entorn en el que viuen amb l’objectiu de passar desapercebuts.

L’insecte bastó és un exemple de com el camuflatge es pot aconseguir també adquirint una forma del cos i una disposició de les extremitats que es confonen amb el medi.

Els insectes bastó són artròpodes insectes de l’ordre dels fasmidis, que es caracteritzen per posseir cossos mimètics amb forma de tija o de fulla. Al nostre país hi ha unes poques espècies, sense ales i amb forma de tija. L’exemplar fotografiat és de l’espècie més comuna, Bacillus rossius. Es va recollir al Montseny, en una zona de verdisses i esbarzers.

A les fotografies es poden distingir clarament les tres parts típiques del cos d’un insecte: el cap, el tòrax i l’abdomen. El cap, a l’esquerra, presenta dues antenes curtes i els ulls (s’observa l’ull compost del costat dret). A la part inferior del cap se situa l’aparell bucal (es veuen els extrems dels palps). El tòrax comença immediatament després del cap i s’estén fins just després del tercer parell de potes. En els fasmidis el tòrax és molt allargat, contribuint a l’aspecte de branquilló de l’insecte. El tòrax està constituït per tres segments, a cadascun dels quals s’insereix un parell de potes. Darrera del tòrax es troba l’abdomen, igualment llarg però més ample i d’aspecte fusiforme, constituït per nombrosos segments.

Com tots els artròpodes, els insectes bastó tenen les potes articulades (cada segment s’anomena artell). Els artells llargs, especialment dos d’ells, contribueixen a donar l’aspecte de branquetes ramificades.

Molts insectes bastó tenen reproducció sexual sense la intervenció del mascle: les femelles són capaces de tenir descendència a partir d’òvuls que no han estat fecundats. Aquest tipus de reproducció s’anomena partenogènesi. Una vegada estan madurs, la femella posa els ous, rodons i de color fosc, deixant-los caure directament al terra.

Els insectes bastó són totalment inofensius, de manera que per a observar-los es poden agafar momentàniament, sempre i quan es faci amb molt de compte, doncs són molt delicats, i després els deixem tranquils allà on els hem trobat.