Regne Animalia

Invertebrats > Artròpodes > Insectes > Ortòpters

Ephippiger ephippiger

La somereta de muntanya, també anomenada “llangot de sella”, és un insecte de l’ordre dels ortòpters (saltamartins, llagostes i grills).

Els ortòpters es caracteritzen per presentar el tercer parells de potes adaptat al salt: les potes són robustes i llargues comparat amb les del primer i segon parells. Les cigales com la somereta es diferencien dels saltamartins i de les llagostes per les antenes desproporcionadament llargues que s’estenen cap a endavant entre els dos ulls compostos, i es diferencien dels grills, que també tenen les antenes llargues, per les ales ben desenvolupades d’aquests últims (les someretes tenen ales vestigials, sense desenvolupar).

A la següent fotografia es pot observar la divisió del cos característica dels insectes: el cap, amb les antenes, els ulls i l’aparell bucal, el tòrax, en aquesta espècie amb un escut prominent en forma de sella de muntar que amaga parcialment les ales vestigials del darrera, i l’abdomen, molt desenvolupat en aquesta espècie i format per diversos segments.

Una altra característica dels insectes és la presència de tres parells de potes, totes elles inserides a la part inferior del tòrax. A la fotografia es pot observar un altre apèndix a l’extrem de l’abdomen, punxegut i lleugerament corbat cap amunt: és l’oviscapte, conducte que serveix per pondre els ous. Aquest exemplar, doncs, és una femella.

Les someretes són herbívores, i adopten el color més habitual al seu hàbitat, és per això que trobem exemplars des del verd clar fins al marró quasi negre. Els mascles són capaços de produir sons fregant les ales vestigials. Aquest so rep el nom d’estridulació.

Aquest exemplar va ser trobat per casualitat al vessant Est del Montseny, a prop de la població de Breda, on abunden els alzinars i els alzinars surers. Després de fotografiar-lo i observar les seves característiques anatòmiques es va deixar en llibertat per que compleixi amb les seves funcions dins de l’ecosistema.