L’escola Lluis Millet està situada al barri de Les Oliveres de Santa Coloma de Gramenet. És un barri on conviuen diferents cultures.
L’alumnat que es concentra a la nostra escola és majoritàriament de famílies autòctones però amb arrels d’arreu d’Espanya i amb un tant per cent més baix de famílies d’altres països, en general del Marroc. La llengua que es parla majoritàriament és castellana. Atenent a això es treballa per aconseguir un model de centre on els valors de respecte, tolerància i acceptació de l’altre determinin les nostres relacions.Pensem que l’èxit de la nostra tasca passa per poder oferir un model escolar que permeti donar una resposta integrada a les necessitats educatives dels nostres alumnes tot responent a les seves necessitats.
Aquesta proposta suposa un replantejament metodològic en relació a l’actitud dels alumnes davant de l’ensenyament i aprenentatge. Pren com a base què faria el nen i la nena espontàniament. No partim de nosaltres sinó que ens col·loquem on són ells , on es mouen, com es mouen , de quina manera es mouen i anem afegint propostes i alternatives que els ajudin a ampliar el camp d’aprenentatge en què es troben.
Potser l’objectiu essencial seria viure en el moment present, deixant-se portar per les sensacions i emocions que acompanyen el joc , la manipulació i l’experimentació. Cada un de nosaltres té el seu ritme i tractem de respectar-lo. Aquests espais estan pensats de manera que es pugui gaudir respectant els ritmes particulars de cadascú.
Dins de cada un de nosaltres hi ha un gran potencial; cal que l’ajudem a sortir, i per això, no hem de posar l’atenció en qüestions externes sinó que hem d’ajudar als infants a centrar-se en sí mateixos per poder expressar i manifestar aquest potencial. Es pretén recuperar la capacitat d’esprémer totes les possibilitats que ofereix un sol objecte o material. Mitjançant aquesta orientació pedagògica volem que els alumnes participin d’una manera més activa, lliure, constructiva i creativa del seu aprenentatge escolar i de creixement com a persona. Els ambients propicien la construcció del coneixement individual i compartit, de les habilitats i les capacitats pròpies a l’edat a l’entorn dels eixos següents:
- Aprendre a ser i actuar cada vegada d’una manera més autònoma.
- Aprendre a pensar i a comunicar.
- Aprendre a descobrir i a tenir iniciativa.
- Aprendre a conviure i habitar el món.
Els criteris que donen lloc als ambients són els següents:
-La lliure circulació de pensament.
-L’aprenentatge significatiu i funcional.
-El joc com a motor per actuar, experimentar i interactuar amb l’entorn.
-Les relacions i els vincles entre els infants.
-L’acompanyament amorós i respectuós de l’adult que dóna seguretat.
-Resolució de problemes i conflictes sense la fiscalització de l’adult.
-Construcció el seu propi procés de creixement personal.
-Presa de iniciativa i explorar, experimentar i interactuar.
QUINS AMBIENTS FEM A L’ESCOLA.
Comunitat de petits: Som arquitectes (construccions, lògica matemàtica, geometria…), Som científics (experimentació, ciències, llum…) Ciutat Millet (Joc simbólic), El cos (psicomotricitat, expressió corporal) i Som artistes (art).
Comunitat de mitjans: Som arquitectes (construccions, lògica matemàtica, geometria…), Som científics (experimentació, ciències, llum…) Ciutat Millet (Joc simbólic), Som olímpics (Educació física), Som Músics (llenguatge musical) i Som artistes (art).
Comunitat de grans (4t i 5è): Som arquitectes (construccions, lògica matemàtica, geometria…), Som científics (experimentació, ciències, llum…), Som artistes (art), Som olímpics (educació física), Som músics (llenguatge musical) i Som emprenedors (capses d’aprenentatge amb diferents tasques competencial).
Els ambients científic i arquitectes en aquesta comunitat treballen
amb propostes d’investigació i experimentació, petits reptes que els infants han de resoldre, efectuar hipòtesis i arribar a conclusions.
Podeu veure més fotografies i vídeos de com treballem a l’apartat de cada comunitat.