Aquest cop us presentem tot un recull de propostes per a treballar l’expressió oral des d’ Educació Infantil fins a Cicle Superior.
Aquí teniu un quadre resum i un seguit de materials per poder treballar les funcions executives (comprensió verbal, raonament perceptiu, memòria de treball i velocitat de processament).
Recull de materials per treballar les funcions executives.
Objectius:
Materials:
Podem fer servir material portat de casa amb aquestes formes geomètriques: pilotes de tot tipus, fruites rodones, rotllo del paper de cuina, pots de llauna, pots de llapis…
Figures tridimensionals de fusta o plàstic.
Pintura per pintar les cares de les figures i relacionar-les amb la seva forma plana. En el cas del cilindre relacionar-la amb el cercle.
Proposat metodològica:
Aquesta activitat estar pensada pels alumnes de cicle inicial. Tot i que en aquesta unitat només treballem les figures geomètriques d’esfera i cilindre, també es pot fer la mateixa activitat amb el prisme-cub i amb el con-piràmide.
1.- Amb el material que disposem observarem com és un cilindre i una esfera preguntant si una esfera té alguna cara? si els cilindres poden rodolar, si les esferes es poden apilar?
2.- Pel que fa a l’identificació de l’esfera i cilindre, és una activitat per treballar en racons ja que a partir de diferents objectes els alumnes hauran de classificar-los en el lloc corresponent.
3.- També hi haurà una fitxa plastificada a on hauran de relacionar els objectes que hi ha amb les figures geomètriques a treballar. (Matemàtques 2. Quadern1. Ed. teide).
4.- En gran grup estamparem la cara de diferents cilindres i observarem quina forma queda, d’aquesta manera reconeixerem el cercle (com he dit abans es pot fer el mateix exercici amb totes les figures geomètriques: amb el prisma reconeixerem el rectangle, amb el cub el quadrat i amb la piràmide el triangle). També hi ha unes fitxes per reconèixer les cares (Matemàtiques2. Quadern 1. Editorial Teide) per fer-les al racó de geometria.
Objectius:
Materials:
Proposta metodològica:
1.- Repartirem un full en forma de quadrat a cadascun dels alumnes. Tot el grup classe farem la figura. Després la pintarem de colors i a sota de cada triangle escriuran una paraula simpàtica o antipàtica.
2.- Mentre anem elaborant la figura seguint les instruccions anirem fent pauses per tal d’anar interioritzant el vocabulari abans esmentat.
3.- Una vegada fet, els nens s’hauran de posar per parelles. Mentre fan el joc poden cantar la cançó. Estar molt bé poder deixar una mica de temps perquè els nens/es hi juguin tranquil.lament.
Vols saber com es fa un quatre sabaters? Aquí tens una petita ajuda.
Objectiu:
– Construir cossos geomètrics a partir d’un model donat.
– Construir cossos geomètrics lliurement.
– Identificar les cares, vèrtexs, arestes i base dels diferents cossos.
– Establir relació entre les figures planes i els cossos en volum mitjançant l’experimentació.
– Fer composicions amb els diferents cossos geomètrics, objectes que els alumnes porten de casa seva.
Materials:
– Podeu construir els diversos cossos amb canyetes de beguda, escuradents, bastonets i plastilina.
Proposta metodològica:
Aquest material us permetrà treballar des d’Educació Infantil fins a Cice Mitjà, depenent de les propostes i activitats que vulgueu desenvolupar. Aquí en teniu algunes.
A l’Educació infantil (P5) o cicle inicial:
A cicle mitjà:
http://ferdemestres.blogspot.com.es/2013/06/experimentar-amb-els-cossos-geometrics.html
Blog. Escola Oms i de Prat (Manresa)
Objectiu:
– Construir figures geomètriques en 3D lliurement.
– Reproduir figures geomètriques en 3D a partir d’un model donat.
– Construir mosaics regulars i irregulars
– Apreciar les diferents cares d’una figura en 3D.
Materials:
-El joc de CONNEXIÓN. Hi ha peces de connexió (triangle equilàter, isòsceles, triangle rectangle, rectangle, quadrat, pentàgon regular, hexàgon regular).
Proposta metodològica:
Hi ha diferents activitats que es poden fer amb aquest material per treballar des d’Educació Infantil fins a Cicle Superior.
1- Construir figures en 3D lliurement. o reproduir figures en 3D a partir d’una figura donada. Targetes amb figures en 3D.
2- Construir un mosaic lliurement o a partir d’un model.
3- Descobrir quin nombre de cares, de vèrtex, d’arestes etc. Té cada figura.
4- Treballar els poliedres còncaus i convexos / regulars i irregulars.
OBJECTIUS:
MATERIALS:
PROCEDIMENTS:
Manipulació de les peces amb diferents objectius segons l’activitat:
Objectiu:
– Treballar les figures geomètriques.
Materials:
– Domino de figures geomètriques.
Proposta metodològica:
Cliqueu a la imatge per accedir al document.
El grup de formació i coordinació de mestres d’EE ens hem trobat per tal de compartir alguns dels materials que hem elaborat per treballar amb els nostres alumnes la competència matemàtica. Com sempre, hem compartit els nostres neguits i experiències en una tarda molt enriquidora i motivadora per a tots i totes.