Qui són els herois avui?

2015-01-13 09.04.18 (2)

La Vanguardia 13 de gener de 2015. Fotografia de Mercè Otero

Quins herois de l’antiga Grècia o de Roma coneixes? Quins són els herois avui dia? Quina relació poden tenir els herois amb els futbolistes?…

Mercè Otero

Aquest article s'ha publicat dins de General, Herois i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

16 respostes a Qui són els herois avui?

 1. Moltes gràcies, Mercè, per acostar-nos l’actualitat futbolística al blog! Realment mai no ho hagués dit! Quin trident mitològic!
  Caldrà actualitzar la magnífica exposició D’Hèrcules a Superman. Déus i herois de la mitologia grecoromana!

 2. Mercè Otero Vidal diu:

  Com sempre , gràcies a la Margalida i a tota la colla per acollir les meves aportacions de professora jubilada…
  Jo m’he quedat ben sorpresa de veure aquest paral·lelisme i la veritat és que, com que no domino el món del futbol, no sé exactament a quines qualitats obeeix aquesta atribució heroica i si és encertada.

 3. Ariadna Zarcos diu:

  Els herois de l’antiga Grècia que en coneixo eren Odisseu (rei d’Ítaca, surt a l’Odissea d’homer i a la Ilíada), Hèracles (Hèrcules a la mitologia romana. Fill de Júpiter), Teseu (fill d’Egeu i d’Etra), Hèctor (príncep de Troia i va lluitar a la Guerra de Troia), Aracne (filla del tintorer Idmó i era una teixidora molt famosa per la seva habilitat de teler), Perseu (fill de Zeus i Dànae, fundador de Micenes i mata a Medusa lliberant a Andròmeda-la seva esposa, més tard) i Aquil·les (va participar a la Guerra de Troia i principal personatge de la Ilíada d’Homer).

  Avui en dia, els herois són els futbolistes (com Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar o Ronaldinho), cantants (com Whitney Houston, Michael Jackson o Mariah Carey), escritors (Àngel Guimerà, Shakespeare o Stephen King), científics (Stephen Hawkings, Einstein o Alexander Fleming)…

 4. Raül Àlvarez diu:

  Χαιρετε,
  Hi ha uns quants herois, per exemple Aquil·les, protagonista de la mort d’Héctor, el propi Hèctor, que sabia que anant a la guerra moriria, Odisseu, el que protagonitza les aventures de l’Odissea, Agamèmnon, causador de la ira d’Aquil·les, Enees i l’Eneida, el passat mitològic de Roma com a obra de Virgili, Hèracles, va matar a la seva família i per a redimir-se va fer els dotze jocs, els germans boxejadors Dioscurs (Càstor i Pòl·lux), Èac, Peleu, Orfeu, el que va perdre a la seva estimada dues vegades, Amfíon i Zetos, Teseu, l’assassí del minotaure i Perseu, que finalitzà la vida de la Gorgona, Medusa.

  Com aquests hi ha molts més, però fins aquí acaba la meva memòria.

 5. Marc Arquillo diu:

  Des de sempre, l’heroi ha sigut la figura d’inspiració de l’ésser humà. Algú qui reuneix gran nombre de qualitats i és un exemple a seguir. A la Grècia clàssica els herois solien ser fills de déus, ja que estaven a mig camí entre la perfecció i la humanitat (Heracles, Aquiles, Teseu…) Tot i que també n’hi havia d’humans com Edip.
  Avui en dia els herois són aquella gent que segons la nostre opinió han aconseguit arribar més lluny profesionalment que la majoria, com alguns futbolistes, actors o escriptors.

 6. Iria diu:

  Xaipe!
  Dels herois de l’antiga grecia, en conec molts ja que els hem estudiat detalladament a grec i a literatura universal. El que més conec es Heracles, ja que he fet més d’un treball, sobre ell i els seus 12 treballs. Aquiles, Jasón, Paris i Ulises.
  Avui en día els herois com podem veura són els futbolistes, els famosos.. Penso que no tenen res a veure amb els herois de Grècia..

 7. Carlos Thiriet diu:

  Χαιρετε,
  Els herois de l’antiga Grècia eren sovint mig fills de déus i mig fills d’homes, i tenien una qualitats que els feien ser admirats per tots els que els envoltaven, inclós pels enemics. Normalment estaven associats a la guerra i les seves qualitats eren sobretot bèl·liques, però a vegades també morals.
  Crec que el que considera a Messi o qualsevol altre futbolista un heroi és un ignorant, ja que ells cobren millions per donar esbatzides a una pilota i a sobre tenen la vergonya de robar a hisenda. Penso que els herois actuals són aquells que es sacrifiquen pel món tots els dies sense demanar res i sense rebre cap reconeixement.

 8. omaima diu:

  Xaipe!

  Els herois de avui en dia són els famosos, futbolistas… tos els que surten normalmen a la televisió.
  El heroi que més conec és Ulisses ja que me llegit el seu llibre ( Les aventures d’ulisses).
  Jo crec que els famos de l’antiga Grécia i els d’ara no són els mateixos.

 9. Abril Ramos i Aran diu:

  Xaipe!

  Els herois grecs que conec més de l’antiga Grècia són Aquil·les, Heracles, Teseu… Però no estic d’acord amb la comparació que diu que els futbolistes són herois. No crec que siguin herois només perquè siguin coneguts. No dic que no pugui haver jugadors que es mereixin aquest sobrenom però en la meva opinió penso que no tots se’ls hi pot dir així.

 10. Abigail.dina diu:

  Els herois de l’antiga Grècia que conec són:Perseu,Ulisses,Teseu ,Paris ,Hercules i Aquil.les.Però els herois d’avui en dia han canviat en gran manera,els herois de l’antiguitat tenien unes qualitats que eren infinites,ajudaven a la societat.Jo penso que la paraula heroi es molta paraula,i avui en dia un heroi es qualsevol persona ,i no és axí.En el món d’ara ,els Herois dels joves sobretot són els futbolistes,els artistes…
  No crec que els Herois de l’antiguitat es puguin comparar amb els futbolistes.
  Molt bon article,no havia vist aquest períodic.La veriatat es que hem sembla interessant com encara avui en dia es segueixen recordant del herois de Grècia o Roma.Comparan-los amb el herois que tots el joves tenen avui en dia.

 11. Zícora diu:

  Salve!

  Com canvia tot amb el pas del temps! Fins i tot ho ha fet el mot heroi. Els que antigament foren els prototips de valor i força, ara ho són els futbolistes (Leo Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar Jr…). Sembla mentida tot plegat.

  A dia d’avui, als famosos se’ls veu com déus.

  Vale!

 12. Andrea Gómez diu:

  Xaipe!
  El futbol és l’esport que més aficionats té, i són tan admirats els futbolistes, que realment són considerats déus per a molta gent, encara que no tinguin res que veure aquests “déus” amb els autèntics déus grecs, que representen el poder, la força i el valor. I a més no eren tan rics com els futbolistes.

 13. Ariadna Ruiz diu:

  Xairete!

  Els herois sempre han sigut una figura a seguir, com un exemple.
  Sempre hi ha hagut herois, tant en els còmics amb superpoders o a les pel·lícules com en la vida real.

  En aquest cas, el diari compara els tres jugadors del barça amb herois. Si en tenim una mica d’idea de com són aquestes persones, podem arribar a la conclusió que cada heroi grec posat en la pàgina del diari té les mateixes característiques que els tres jugadors.

 14. Robert Cepeda diu:

  Un gran paral·leisme, els referents clasics estan a tot arreu. A mi personalment m’agraden mes els herois que els propis deus! Coneixu diversos herois com Heracles que protagonitza les dotze feinas. Perseu l’assasi de la germana gorgona mes poderosa, Agamemnon rei d’Esparta. Odisseu l’heroi mes astut de tots els temps. I per acabar anomenare al meu heroi preferit, el guerrer mes fort de tota Grecia l’incomparable Aquil·les.

 15. Zícora diu:

  Salvete omnes!

  Escric perquè volia ampliar el comentari que vaig redactar cap al 2015, i és sobre aquestes “qualitats” heroiques que s’associen als tres jugadors que apareixen en la plana.

  Per exemple, Hèrcules (en Luis Suárez), es caracteritza per ser un jugador fort físicament, corpulent…(l’heroi grec també ho era).

  Ulisses (Neymar Jr), té molta “intel·ligència tàctica” (Ulisses també era un increïble estratega i d’una intel·ligència enorme).

  I per últim, Aquil·les, (Leo Messi), és un jugador àgil, ràpid i desequilibrant, similar a l’heroi.

  Al cap i a la fi, crec que aplicades al futbol tenen la seva lògica.

  Valete!

  • Quina alegria, Zícora! M’alegra molt saber de tu i llegir l’ampliació del teu comentari al cap de tres anys. Espero que tot et vagi molt bé i que un dia em tornis venir a veure. Molta sort, forta abraçada i fins aviat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *