Alexandria

Alexandria és una biblioteca de recursos desenvolupada pel Departament d’Ensenyament que permet al professorat pujar alguns tipus de materials educatius digitals, com ara cursos Moodle i activitas amb la PDI per facilitar la seva posterior localització i intercanvi.

L’accés als recursos d’aquesta biblioteca és obert i, per tant, qualsevol pot visualitzar-los i descarregar-los . Ara bé, per valorar els materials existents o bé, fins i tot, per compartir recursos nous és necessari disposar de nom d’usuari/ària i contrasenya de la XTEC.

Característiques del servei

  • El servei és un repositori de materials educatius que poden ser de diversa tipologia: cursos que puguin ser restaurats a un altre lloc Moodle extern, elements exportables com ara entrades de glossari, preguntes de qüestionari o paquets SCORM i també altres recursos per a pissarres digitals.
  • Els cursos i recursos seran descarregables des del repositori. En el cas dels cursos, seran també visibles, però no operatius. Les persones que vulguin utilitzar-los amb el seu propi alumnat els hauran de restaurar al seu propi lloc Moodle.
  • El servei ofereix espais de comunicació en els quals la comunitat d’usuaris i usuàries poden fer consultes, intercanviar informació i mantenir-se informats/des de les novetats que es vagin produint. També conté documentació informativa sobre el funcionament del servei, amb una secció de preguntes més freqüents, i les característiques tècniques i dels materials del lloc.
  • El servei no ofereix espais específics de formació ni suport tècnic per a la creació i restauració de cursos.
  • El servei Alexandria es reserva el dret (però no està obligat) de previsualitzar, revisar, etiquetar, filtrar, modificar, refusar o eliminar part o tot el contingut dels materials educatius.

Compartir material educatius

Els materials educatius es poden utilitzar, reutilitzar, adaptar i compartir lliurement. Aquests materials educatius han de tenir unes característiques bàsiques explicades al document “Característiques dels materials educatius”. Els materials que no s’ajusten a les especificacions citades al document anterior són eliminats del lloc.

Les persones usuàries que vulguin pujar al repositori i compartir els materials educatius que han elaborat han de seguir les instruccions explicades al document “Com compartir materials educatius”. En essència han d’omplir un formulari amb les dades descriptives bàsiques i adjuntar el material en el format corresponent. En el cas dels cursos aquest fitxer haurà de ser la còpia de seguretat del curs, és a dir, el fitxer comprimit .zip obtingut a través del bloc d’Administració del propi curs Moodle. La còpia de seguretat serà restaurada automàticament al repositori i l’usuari/ària que l’ha pujat el podrà revisar per comprovar que funciona correctament.

L’usuari/ària ha de garantir la funcionalitat del material que puja al repositori. Si els materials presenten deficiències en aquest aspecte s’avisa a l’usuari/ària que els ha pujat per tal que els solucioni en un termini breu i si aquestes deficiències no són esmenades el material és eliminat del lloc.

Una vegada pujats al repositori, els materials educatius són publicats automàticament.

Materials per a la PDI

Alexandria disposa de la possibilitat de previsualitzar els materials per a PDI, sense que calgui descarregar-los

Com fer-lo servir? Quan accediu a la fitxa de qualsevol material, trobareu l’opció d’obrir el previsualitzador, tal i com mostra la imatge següent:

El resultat serà similar al de l’exemple d’aquesta imatge:

En el cas que el material no disposi del fitxer en PDF, en comptes de l’opció “Previsualitza el recurs” apareix el text “Previsualització no disponible”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *