Benvolguts/des companys/es us dono la benvinguda al taller Iniciació a la digitalització dels centres i les aules.
Aquesta formació consta de tres mòduls de dues hores cadascun. Pretenem mostrar tres aspectes rellevants relacionats amb la digitalització a les aules i les decisions que han de prendre els centres en aquest procés. La formació posterior correspondrà als cursos i actuacions dels diferents Plans de Formació de Zona.
Hem de tenir present que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació no han d’estar al marge del conjunt d’activitats que els alumnes realitzen a classe. Hem d’integrar la seva utilització en les tasques docents habituals del nostre Centre.
Es tracta de realitzar un procés de renovació en la metodologia i l’ús de recursos informàtics en l’educació infantil i primària.
Objectius de les sessions:
- Implicar el professorat en el procés de reflexió i millora de la pràctica docent.
- Impulsar canvis metodològics que millorin la comunicació professorat/alumnat, especialment amb l’ús de mètodes actius i cooperatius.
- Potenciar la seguretat del docent i treure incerteses davant el canvi digital.
- Conèixer l’existència i possible utilització de les aplicacions de la web 2.0 en entorns d’ensenyament i aprenentatge.
- Conèixer propostes de continguts digitals d’accés lliure.
- Identificar diverses estratègies d’aprenentatge en el marc digital.
- Donar a conèixer models de gestió de l’aula mitjançant l’ús dels taulers digitals.
Com ja sabeu, el taller consta de dues/tres sessions que estaran distribuïdes en els apartats següents:
- Inserció de la PDI: Coneixerem les seves possibilitats didàctiques, el programari i les possibilitats de recerca, adaptació i creació d’activitats educatives, amb aquesta eina.
- Materials digitals: Es presentaran els recursos que ofereix el Departament d’Educació i alguns recursos web 2.0, que creiem seran d’interès per al professorat i l’alumnat. També parlarem de les plataformes d’algunes editorials i d’entorns d’aprenentatge.
- Aula digital: Ens centrarem en la gestió, metodologia i estratègies per fer servir una aula digital. També incidirem en la seguretat a la xarxa i en l’atenció a la diversitat.
- Amb el canó o simplement amb un ordinador es poden realitzar moltes de les activitats proposades en aquest taller.
- Moltes de les activitats i/o materials que actualment esteu fent servir a les vostres classes són vàlids per a utilitzar-los amb la PDI.
Hem inclòs un petit apartat anomenat Tastet de PDI, a petició del Centre, per tal que pugueu realitzar alguna senzilla pràctica amb la PDI a fi de prendre consciència de les possibilitats d’aquest maquinari informàtic.
Malgrat, les sessions estan més orientades al professorat d’Educació Primària, també hem aportat recursos destinats a l’alumnat d’Educació Infantil.
OBSERVACIONS:
Esperem que, en finalitzar, tothom hagi pogut assolir els objectius del curs i els alumnes puguin gaudir d’un conjunt de propostes de treball per a la introducció de les TAC en el currículum.
Us oferim, a continuació, un vídeo amb el que us podreu regalar els sentits, donada la seva gran creativitat i qualitat estètica.
[kml_flashembed movie=”http://www.youtube.com/watch?v=fiqHH9gi3x8″ width=”500″ height=”350″ wmode=”transparent” /]