Materials Digitals

  • Conèixer diverses propostes de plataformes i continguts digitals del Departament d’Ensenyament i d’iniciativa editorial.
  • Conèixer altres tipologies de continguts digitals d’accés lliure.
  • Conèixer l’existència i possible utilització de les aplicacions de la web 2.0 en entorns d’ensenyament i aprenentatge.

El web de La XTEC ens ofereix un munt de recursos que ens ajudaran a portar a terme la digitalització de les aules de primària.

Aquests recursos han estat creats pel Departament d’Educació o bé són producte del treball dels mestres de les escoles de Catalunya.

Clicant a sobre de les carpetes podreu accedir a la informació:

Aquests dos recursos no tenen un lloc específic a l’espai de la XTEC, però hem considerat convenient introduir-los per la seva utilitat didàctica.

Clicant a sobre de les carpetes podreu accedir a la informació:

El web 2.0 o web social és un web dinàmic, participatiu i col•laboratiu, caracteritzat per la interactivitat, en el qual són els propis usuaris els que creen i/o compateixen els continguts utilitzant una sèrie d’espais i/o utilitats desenvolupades a través del Web.

Amb aquest vídeo, podreu constatar les principals diferències entre el web 1.0 i el web 2.0, d’una manera molt clarificadora.

Clicant a sobre la imatge, podreu aprofundir en el tema del web 2.0:

Us oferim, a continuació una selecció d’eines 2.0. Aquestes eines tenen grans potencialitats educatives que els docents no podem deixar escapar donat que faciliten la creació, edició i gestió de documents, materials i recursos didàctics online en els quals es pot incloure diferents tipus de continguts d’una forma molt senzilla i els avantatges de la qual són evidents:

  • Cada docent pot crear materials adaptats a les seves pròpies situacions personals.

  • L’elaboració dels continguts és la major preocupació ja que l’aparença va unida a una sèrie de plantilles predissenyades.

  • Afavoreixen la creació de comunitats educatives interconnectades per compartir idees, activitats i experiències educatives.

  • Afavoreixen la motivació de l’alumnat i l’aprenentatge col•laboratiu sense oblidar-se que l’ús de les TIC ja és un aprenentatge en si mateix.

Clicant a sobre de cada icona podreu accedir a l’article corresponent, on trobareu tutorials, propostes,…


Aquí teniu un grapat més d’eines 2.0, cliqueu a sobre del seu nom si les voleu conèixer:

Booklet Creator

Bubbl us

CUTmyPIC

Fotobabble

Jigsaw Planet

Pihxr

Picturetrail

OnlineZIP

Spreeder

vozMe

Clicant a sobre del botó CREA del portal edu365.cat podreu trobar un espai amb un munt d’aplicacions 2.0, amb les que els vostres alumnes o podran crear: històries, animacions, còmics, presentacions,…

Doneu-li una ullada, perquè constantment s’amplia i es renova el seu contingut.

Aquest mapa agrupa de forma visual els principals conceptes que habitualment es relacionen amb el web 2.0, juntament amb una breu explicació. També podreu accedir al web de l’eina, clicant a sobre dels enllaços actius.

Autors: Fundació Orange i Internality

Les editorials, durant aquest primer període, de digitalització han realitzat un gran esforç per adaptar els llibres de text de secundaria a materials digitals. Per l’etapa d’Educació Infantil i Primària encara no han desenvolupat gaires recursos, tret d’algun CD d’activitats interactives, que s’adjunta amb la guia del professor o amb el llibre de l’alumne i algun llibre digital de mostra adreçat al cicle superior.

Hem recopilat alguns enllaços amb els que podreu gaudir d’alguna de les activitats que proposen en els seus webs i que podreu fer servir amb els vostres alumnes:

ANAYA

ANGLÈS

CASTELLÀ

MATEMÀTIQUES

MÚSICA

PLÀSTICA

GLOBALITZAT/INTERDISCIPLINAR

BARCANOVA

GLOBALITZAT/INTERDISCIPLINAR

CASALS

GLOBALITZAT/INTERDISCIPLINAR

CASTELLNOU

GLOBALITZAT/INTERDISCIPLINAR

DIGITAL-TEXT

LLIBRES DIGITALS

OXFORD

ANGLÈS

SM / CRUÏLLA

GLOBALITZAT

GLOBALITZAT/INTERDISCIPLINAR

TEMES CLAU

TEIDE

GLOBALITZAT/INTERDISCIPLINAR

TEXT / LA GALERA

GLOBALITZAT/INTERDISCIPLINAR

Els entorns virtuals d’aprenentatge són espais de trobada i comunicació a Internet on té lloc l’ensenyament i l’aprenentatge. Contenen tot un seguit de funcionalitats que es poden utilitzar de manera coordinada:

  • Funcionalitats de comunicació: fòrums, xats, missatgeria…

  • Funcionalitats per facilitar l’aprenentatge: recursos (enllaços a fitxers o a pàgines web, presentacions…) i activitats diverses.

  • Funcionalitats d’organització i gestió: calendari, agenda, tauler de notícies…

  • Funcionalitats de seguiment i avaluació: els informes d’activitat o les taules de qualificacions.

En aquestes presentacions, trobareu més informació sobre els EVA i a la sessió següent, parlarem del Moodle com a plataforma virtual d’ensenyament i aprenentatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *