A l’escola hi cap tot?

per Albert Díez

Per começar la meva participació a aquest bloc col·lectiu he triat un tema que té molt a veure amb el seu nom i que fa temps que em volta pel cap: el currículum. Sobre aquest tema vivim en una contradicció: no parem de sentir que el nivell ha baixat, però alhora només veiem com s’afegeixen coses al currículum.
D’una banda a la universitat es queixen que els alumnes venen amb un nivell baixíssim del batxillerat, els professors de batxillerat es queixen de l’ESO (no molt fort perquè sovint són els mateixos). Els de l’ESO es queixen de la primària i dins la primària cada cicle de l’anterior.
D’una altra banda només he vist que afegir continguts a la primària d’ençà que vaig ser estudiant (sóc pureta, però no fa pas tant). Informàtica i altres mitjans audiovisuals, educació viària, alimentació equilibrada, educació ambiental, educació sexual, el peix creix i nosequantes coses més que agafades individualment són força interessants, però que objectivament incrementen els continguts que s’encarrega a l’escola de transmetre. Com diu un company ja jubilat “tothom que passa al costat d’una escola hi veu negoci i vol ficar lo seu” o en altres termes, tots els reptes de la societat es fien a l’educació reglada.
Davant d’aquesta contradicció constatada, fa un temps que vaig decidir, inconscientment suposo, plantejar la qüestió a tots els experts que tingués al davant sense importar el motiu de la trobada. He exposat el tema al congrés català de biblioteques escolars, a la presentació dels projectes d’innovació educativa del departament, al si d’un grup de ciències de l’ICE, a un assessorament sobre comprensió lectora, a un simposi d’Escoles Verdes de Catalunya amb la presència de Michela Mayer (reputada pedagoga i assessora europea membre de l’equip de l’estudi PISA), evidentment als claustres de les escoles on han hagut d’aguantar-me i fins i tot a un recent creu de Sant Jordi de la Generalitat per la seva tasca pedagògica. Sí, sóc una mica plom, però m’ha servit per constatar quelcom que em semblava intuir: Cal aprimar el currículum, cal treure coses, l’important no és la quantitat de coses, sinó com de bé les fem, allò d’aprendre a aprendre. Tothom d’acord, pocs continguts, però centrats en l’interés de l’alumne i ben treballats, que el seu aprenentatge serveixi per molts altres aprenentatges futurs; que siguin model com diuen sense parar últimament els de ciències.

Ara bé, el problema ve a l’hora de decidir quins són aquests pocs continguts imprescindibles que sí cal treballar, aquí cadascú defensa el seu ram, i això no és nou. Fa anys, quan pululava per la facultat de ciències interessant-me per les “matemàtiques elevades” vaig participar com a alumne d’unes reunions per parlar d’un nou pla d’estudis. Impressionant. Les discussions es van centrar en que els d’Àlgebra defensessin la importància d’aquesta disciplina, contratacats pels d’ànàlisi que no es volien quedar enrere i fins i tot pels doctors en disciplines més específiques com la Topologia, la Geometria, la Matemàtica aplicada o fins i tot els algorismes de programació o altres ciències com la Física. Alguns argumentaven en defensa de la importància de la seva àrea, però altres clarament defensaven el seu lloc d’investigador ja que si no hi ha prou hores de docència d’un àrea es redueix el nombre de professors contractats. Com si no sapiguéssim tots que un cop estructurat matemàticament el cap d’un estudiant, aquest pot aprendre als llibres aspectes molt més avançats, com de fet així passa amb els que decideixen investigar. Aplicat a l’educació pre-universitària, i anys després, continuo trobant el mateix a cada pas, la majoria d’experts amb els que parles et diuen que calen quatre continguts ben seleccionats, però no poden renunciar a cap contingut del seu negociat, i ells són qui fan les lleis d’educació i fixen els currículums.

En aquestes estava quan, fa poc, vaig tenir una petita revelació en forma de resposta de Michela Mayer a la meva repetida pregunta sobre el currículum, va dir alguna cosa com: “tens raó, els currículums, al menys a Itàlia, són enormes, però molts cops ens obliguen més els llibres de text” Ole!
Jo sempre havia estat en contra dels llibres de text, però més aviat per una qüestió de llibertat, de fer les coses més a la meva manera i la de les companyes i companys que tingués, a més de la qüestió de la despesa econòmica i ambiental anual innecessària, però aquest és un molt bon motiu per afegir.
Així que després d’aquest llarg estudi de pacotilla he arribat a aquestes diga-li conclusions, diga-li palles mentals:

1. Escriguin el currículum que escriguin des de dalt, hauríem de discutir a cada claustre quins continguts cal treballar amb la idea de reduïr. Si es pot implicar als pares millor que millor.
2. Aconseguir també dins els claustres que els llibres de text siguin de consulta i de l’escola i no una obligació per a cada alumne i de retruc per al mestre.

Alguna hora haurem de treure a les discusions sobre la festa de carnaval, per exemple, i tractar aquesta petita qüestió relativa a què cal ensenyar als nostres alumnes. Potser hem de trencar la norma que va enunciar algú que diu que “el temps dedicat a parlar d’un tema és inversament proporcional a la seva importància” i és que de les coses poc importants tothom s’atreveix a opinar.

Ara espero els vostres comentaris per obrir el debat.
Ah, només parlava de quins continguts, sobre la manera com treballar-los espero que algú altre s’animi amb un post.

6 thoughts on “A l’escola hi cap tot?

 1. sescrib3

  Totalment d’acord amb què a l’escola ni hi pot cabre tot. Sovint se’ns considera la institució social capaç de solucionar tots els problemes d’aquest món. No som tot poderosos, no disposem de prous recursos i ens falta capacitat d’organització i decisió per saber dir prou a cada invent que els que si que es consideren tot poderosos ens intenten col·lar a l’escola. A més que Molts d’aquests falsos tot poderosos són els que de manera directa o de retruc provoquen molts dels problemes que s’encomana a l’escola solucionar.
  Sergio.

 2. jo

  Enhorabona per la idea, felicitats per engegar-la i “ole vuestros güevos” per l’esforç i constància que esteu disposats a dedicar!!!

  Disculpeu aquest humil i barruer comentari que em surt sense pensar alhora que us faig aquestes quatre ratlles, sense massa temps a rumiar-les. Jo sóc del parer que l’escola encara té pendent trobar, concretar, especificar d’allò que ha de fer i perquè ho ha de fer. Alló que “ensenyem ” és el que hem “d’ensenyar”???…Hi ha continguts que tractem diàriament a les aules i que han perdut el sentit o, si més no, que cal tornar-los a revisar i a actualitzar . En un món en constant canvi, on el que es valora són la inmediatesa en les respostes i no la qualitat, el progrés i el canvi al preu que calgui; on no hi ha temps i on l’esforç és una paraula que ha perdut el seu sentit… hauriem d’aturar-nos a reflexionar sobre el paper de l’escola, el sentit de l’educació, perquè seguim ensenyant segons què i què és realment imprescindible traspassar…
  Els mestres, en el seu defecte, intentem agafar la responsabilitat d’aquesta tria i ens deixem la pell per fer ho amb criteri, però tret de la bona intenció ( que no falta) cal un DEBAT en majúscules sobre totes aquestes qüestions que afecten tan directament al currículum.

  Amen!!

 3. Albert

  Hola Jo (suposo que tens un nom, però no el se)
  Gràcies per les felicitacions i sobretot per donar la teva opinió, així és com pretenem anar reflexionant més enllà de les quatre parets de l’aula de cadascú.
  Sobre el que dius, d’acord en que hi ha continguts que caldria repensar tenint en consideració el canvi de la societat i de la realitat que ens envolta. La idea d’aquest bloc és precisament iniciar entre uns quants, que no som savis de res, aquest debat que tu demanes i si més no mirar de canviar la nostra pràctica diària. En aquest debat, la meva opinió és que més que intentar adaptar el que fem a la realitat actual (que demà serà una altra) hem d’intentar fer coses que siguin eïnes que permetin als alumnes afrontar la realitat que després els hi toqui viure, analitzar-la, copsar-la i tenir ganes de millorar-la. Com tot no ho podem fer, jo em decantaria per allò que doni més capacitat d’anàlisi i no em refereixo només a procediments, sinó també a coneixements clau i eleements de reflexió.
  Sobre la bona intenció, deixar-se la pell i tot això, si tens raó, però no del tot. Què s’havia deixat la pell és el que va dir l’altra dia l’Acebes en despedir-se. Vull dir que no sé si tothom s’atura a pensar que està fent a la classe, cap a quin objectiu dirigeix els seus esforços.

 4. Assumpta

  Hola Albert,
  estic totalment d’ acord amb la teva introducció al tema de debat. A l’ escola hi ha de cabre tot? en un principi no!! tot i així no podem deixar de banda que l’ escola forma part d’ una societat que va evolucionant i, per tant, tot el què configura aquesta societat també evoluciona. La qüestió es si els professionals sabem adaptar-nos o no a aquests canvis. Amb això no vull dir haver de seguir com anyells tot el què se’ns marca, sinó saber ser crítics, saber-nos organitzar, debatre, treballar en equip ( que no en grup!) i ser capaços de dir què és el què necessiten els nostres alumnes i què és el millor que els podem oferir. Sovint parlem de l’ escola com a institució i ens oblidem o deixem de banda que l’ escola la formem persones, professionals de la docència. Potser estic sortint del tema, però penso que si a l’ escola hi cap o no tot sempre serà si els professionals ho permetem o no!!

 5. Albert

  Hola Assumpta,
  Totalment d’acord amb el que dius respecte que allò que hem de fer a l’escola i allò que no, ha de sortir de la reflexió i debat entre els professionals de la docència. Ni tancar-nos a allò que s’ha fet sempre, ni voler afegir tot el que arribi.
  També em sembla interessant un tema que insinues i que potser podries desenvolupar en un article (i nosaltres encantats de publicar-lo): “treballar en equip, que no en grup”
  Bé, ja ens diràs i gràcies per participar del bloc.

 6. Assumpta

  Hola Albert,
  El tema del treball en equip o en grup m’ agrada, n’ estic sensibilitzada. Sí que m’ agradaria fer un article i aportar alguna cosa a aquest bloc. Necessito un temps, però us el faré arribar.
  Fins aviat!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà