Efectes encadenats

Hi ha un tipus de màquines que es caracteritza per tenir un disseny exageradament complicat per a la tasca que realitzen. Consten d’una sèrie de mecanismes simples que s’activen consecutivament formant una reacció en cadena. Es diuen màquines d’efectes encadenats o màquines de Rube Goldberg. Les màquines de Rube Goldberg es podrien caracteritzar com automàtiques, perquè els seus efectes tenen lloc per si sols. Cadascun fa que es desencadeni el següent, de manera que, una vegada que es produeix el primer, els alters dispositius funcionen per si mateixos, seguint una seqüència en ordre determinat.

Per Goldberg, aquestes màquines eren un símbol de la capacitat humana per fer el maxim esforç i aconseguir el mínim resultat. La primera la va dissenyar el 1930. Aquestes màquines van rebre també els noms de “Màquines pitagòriques” (al Japó), “màquines Heath Robinson” (a Gran Bretanya), “màquines Rube Goldberg “(a EUA) o “màquines d’efectes encadenats “(A Espanya).

Probablement la màquina de Goldberg estigui més present en la vostra vida del que imagineu. Quantes vegades us heu proposat fer alguna cosa aparentment senzilla, ràpida i no obstant això heu planificat un seguit d’accions extremadament sofisticades, llargues i complexes per a aconseguir-ho? Qui no ha intentat agafar el comandament de la tele amb el peu mentre fa equilibris sobre el sofà?

Si us crida l’atenció, aquí teniu alguns enllaços i vídeos que segurament us picaran la curiositat per saber-ne més:

http://www.museoelder.org/maquina_sp.htm

http://www.iesberlanga.org/WEBOPERADORES/PANELES/encade/ENCA_M.htm

http://pbskids.org/zoom/games/goldburgertogo/rubegame.html

http://media.plm.automation.siemens.com/velocity/se/solid_edge_game/

I per acabar, una supermàquina d’efectes encadenats…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZsY3huEVngo[/youtube]

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Efectes encadenats

  1. Paula Robles Mateu - 1ESO-T diu:

    Uaaaaau!! Me quedat flipant!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *