El govern espanyol obstaculitza les energies renovables.

Per Jordi Niubó
L’estratègia energètica de la Comissió Europea preveu la consecució d’un 20% d’energia competitiva, sostenible i segura per a l’any 2020. Per tal d’afavorir la inversió en energies renovables, el govern espanyol va establir una sèrie de mesures de suport (facilitats financeres, subvencions, etc) per assegurar-ne el seu desenvolupament i engrescar als possibles inversors. Aquesta encertada política va promoure un desitjat esclat d’instal·lacions productores d’energies netes, com les eòliques, les termosolars, les fotovoltaiques, mareomotrius, etc.

Molts inversors van dedicar els seus estalvis de tota la vida, amb el cofinançament d’entitats bancàries, a la construcció de parcs eòlics, hortes solars i altres infraestructures semblants. Juntament amb el desig de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, una atmosfera més neta , un món més sostenible, lluny dels combustibles fòssils; era d’esperar uns beneficis raonables després d’afrontar les despeses financeres que, en alguns casos, s’esdevenen al llarg de 10-15 anys. Semblava que tot anava bé però, en aquest país…

A hores d’ara el govern espanyol, de la mà del seu ministre d’indústria Miguel Sebastián, conegut pro-lobby nuclear i del sector elèctric, després d’una desacreditadora campanya mediàtica en contra de l’energia fotovoltaica, basada en obscures evidències d’estafa d’alguns productors, fent creure que les pujades del rebut de la llum es deuen a les subvencions d’aquest tipus d’energia, pretén aprovar un Real Decreto 14/2010 pel que es veu reduït el nombre d’hores de generació d’energia fotovoltaica i per la qual cosa es veurien reduïts els rendiments al voltant d’un 33% i, a més a més, amb caràcter retroactiu.

En un país on encara es mantenen les subvencions al carbó, on els vessaments de petroli en plataformes i petroquímiques són freqüents, on els beneficis de les grans corporacions són més importants que la salut dels ciutadans, on perilla el futur de 50.000 famílies emprenedores que han apostat per l’energia fotovoltaica i que preveuen que les seves instal·lacions acabaran en mans dels bancs creditors, és impensable respirar aires de sostenibiliat.

Etiquetes:, , , , , , , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *