La casa en petits cubs

Emotiu curtmetratge d’animació creat per Kunio Kato guanyador d’un Oscar el 2009.
Bàsicament tracta sobre els records d’un vell fumador en pipa. La reflexió que ens dona és que cal valorar els instants que vivim amb les persones que ens envolten.
No podem deixar passar, però, el context on es desenvolupa la trama, que dona molt que pensar. Serà així el futur?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=O_2Sc8fD_Kc[/youtube]

Filipines lamenta 800 desapareguts i 650 morts

Treballadors d’emergències buscaven més de 800 persones desaparegudes al sud de Filipines després que inundacions i esllavissades arrosseguessin cases senceres fins al mar, matant a més de 650 residents en zones mal preparades per suportar tifons.
Entre les ciutats més afectades es troben Cagayan d’Or i Iligan, totes dues al sud de l’illa de Mindanao, on es comptabilitzen 434 morts. L’alt nombre de víctimes mortals va ser perquè les inundacions van cobrir amb rapidesa les cases quan els residents dormien.
Un portaveu de l’exèrcit filipí, coronel Leopoldo Galón, va dir que una divisió sencera-d’uns 10 mil soldats-està implicada en els esforços de rescat al voltant de Cagayan d’Oro. La recerca i les operacions de rescat continuarien al llarg de la riba nord de Mindanao, on l’aigua va arrossegar a molta gent cap al mar.
Segons versions preliminars unes 100 mil persones van quedar sense llar i van ser portades a més de dues desenes de refugis en Iligan i Cagayan d’Oro. Filipines és assotat cada any per una mitjana de 20 tifons, sovint causant nombroses morts i destrucció.

Els “contaminadors” campions a Durban

A Durban han guanyat els “contaminadors”. Així ho veu almenys la organització ecologista Greenpeace, que assenyala com a principal culpable del fracàs de la Cimera del Clima als Estats Units, a qui acusa de “operar clarament a les ordres dels càrtels del carboni”.
D’altra banda, a la Unió Europea, a la Xina i a l’Índia els diu que haurien de unir-se al costat dels més vulnerables per fer progressos reals.
“La mala notícia és que els grans bloquejadors dels Estats Units han aconseguit inserir una clàusula fonamental que podria fàcilment prevenir que el proper gran acord climàtic sigui legalment vinculant”, ha explicat el director executiu de Greenpeace Internacional, Kumi Naidoo, qui ha remarcat que, “si aquesta llacuna és explotada podria ser un desastre”.
“Els governs que surten de les converses amb l’ONU haurien d’estar avergonyits”, ha assenyalat Naiddo. “Ells ens han defraudat i el seu fracàs es mesura en les vides dels pobres, els més vulnerables i menys responsables de la crisi climàtica global”, ha afegit.
En el comunicat l’organització ecologista assenyala que la Cimera de Durban només ha consistit en dissenyar un pla per recaptar i distribuir el fons de 100.000 milions de dòlars que van prometre fa dos anys a Copenhaguen per ajudar els països més pobres a adaptar-se i mitigar el canvi climàtic.
“Si bé els detalls de les converses poden ser complexes, la veritat és simple. Estem molt lluny d’on necessitem estar per evitar un canvi climàtic catastròfic”, indica el comunicat.

Barrancades a Tortosa

Els barris del Rastre, al nucli antic de Tortosa, i també el de Sant Llatzer, són els dos punts més afectats per les fortes pluges que han caigut durant la nit i matinada passada. Els barrancs de Remolins, Rastre, Caputxins i de la Llet han sortit de mare i han inundat els carrers del centre històric de la ciutat, on ha confluït també l’aigua que baixava dels carrers de la part alta. Com a resultat, diversos aparcaments soterrats han quedat inundats, més de mig centenar de vehicles han estat arrossegats per l’aigua i nombrosos locals comercials, especialment els ubicats als carrers Montcada i Providència, plaça Montserrat, plaça Mossèn Sol i zones d’influència, han quedat negats. Els propietaris treballen des de primera hora del matí per netejar els seus comerços mentre contacten amb les companyies asseguradores per informar dels danys. Alguns elements del mobiliari urbà de la ciutat també han quedat malmesos. L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat de la 1a tinent d’alcalde, Meritxell Roigé, ha visitat durant el matí totes les zones afectades de la ciutat. “A hores d’ara podem dir que la situació està gairebé normalitzada, es pot accedir a tots els col·legis electorals del municipi, i estem treballant intensament amb els efectius de la Policia Local, Protecció Civil, Brigada Municipal i demés personal municipal per netejar les zones afectades.” L’alcalde ha evitat avaluar encara la magnitud dels danys soferts. “La nostra prioritat és ara desbloquejar els punts de pas d’aigua per si torna a ploure”. La presència de vehicles als barrancs ha complicat encara més la situació en alguns punts.
Altres zones de la ciutat afectades per les inundacions han estat la carretera de Tortosa a Bítem, que ha quedat completament negada i ha deixat a la població incomunicada durant una estona. La carretera C-12 també ha hagut de tallar-se així com altres vies de la ciutat en diversos moments.
Al marge dels danys materials, no s’han hagut de lamentar danys personals.
Precipitacions 20/11/2011

Tornados catastròfics als EUA

Almenys 305 persones han mort com a conseqüència dels forts tornados que van afectar al sud-est dels Estats Units, on ha estat catalogat com la pitjor catàstrofe natural del país des del pas de l’huracà Katrina el 2005, segons dades oficials. Només a l’estat d’Alabama hi ha 204 víctimes, incloent-hi 36 a Tuscaloosa. Les autoritats han advertit que la xifra definitiva de morts probablement no es coneixerà fins d’aquí a uns quants dies.

Davant les proporcions del desastre, les autoritats han decretar l’estat de “catàstrofe major” a l’estat d’Alabama, segons va dir el governador Robert Bentley en una conferència de premsa a la seva ciutat natal, Tuscaloosa, que va ser parcialment destruïda pels tornados.

Els governadors dels estats afectats han demanat a la Guàrdia Nacional que els ajudi en les operacions de neteja i rescat, i l’enviament de 2 mil efectius a Alabama. El monstruós tornado de més d’un quilòmetre d’extensió que va passar dimecres per una part de Tuscaloosa va deixar marcat clarament el seu pas amb un deixant de destrucció poques vegades vista en aquests fenòmens naturals.

Energia geotèrmica

Per Marina Subirats
L’energia geotèrmica és una energia renovable obtinguda de la calor produïda a l’interior de la Terra com a resultat de la desintegració d’elements radioactius, de la calor que es va originar en les primers moments de formació del planeta i de l’energia solar absorbida per la capa terrestre. Aquesta energia renovable es manifesta per mitjà de processos geològics com ara volcans, guèisers que expulsen aigua calenta i aigües termals.
Per a poder obtenir aquesta energia és necessària la presència de jaciments d’aigua calenta prop d’aquestes zones. Es perfora el sòl i s’extrau el líquid, el qual sortirà en forma de vapor si la seva temperatura és suficientment alta i es podrà aprofitar per accionar una turbina que amb la seva rotació mou un generador que produeix energia elèctrica.
L’energia geotèrmica a Catalunya s’obté simplement foradant el fons del terra i instal·lant una sèrie de circuits d’aigua, que a l’estiu traslladen la calor de la llar a l’interior i a l’hivern transporta la calor interna cap a la llar. Es basa en el principi que les capes més superficials de l’escorça es refreden i escalfen més ràpidament que les que estan una mica més profundes. Evidentment, si encara s’anés a molta més profunditat llavors sempre seria més calent.

[kml_flashembed movie="http://static.consumer.es/www/medio-ambiente/infografias/swf/geotermal.swf" width="500" height="400" wmode="transparent" /]

El govern espanyol obstaculitza les energies renovables.

Per Jordi Niubó
L’estratègia energètica de la Comissió Europea preveu la consecució d’un 20% d’energia competitiva, sostenible i segura per a l’any 2020. Per tal d’afavorir la inversió en energies renovables, el govern espanyol va establir una sèrie de mesures de suport (facilitats financeres, subvencions, etc) per assegurar-ne el seu desenvolupament i engrescar als possibles inversors. Aquesta encertada política va promoure un desitjat esclat d’instal·lacions productores d’energies netes, com les eòliques, les termosolars, les fotovoltaiques, mareomotrius, etc.

Molts inversors van dedicar els seus estalvis de tota la vida, amb el cofinançament d’entitats bancàries, a la construcció de parcs eòlics, hortes solars i altres infraestructures semblants. Juntament amb el desig de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, una atmosfera més neta , un món més sostenible, lluny dels combustibles fòssils; era d’esperar uns beneficis raonables després d’afrontar les despeses financeres que, en alguns casos, s’esdevenen al llarg de 10-15 anys. Semblava que tot anava bé però, en aquest país…

A hores d’ara el govern espanyol, de la mà del seu ministre d’indústria Miguel Sebastián, conegut pro-lobby nuclear i del sector elèctric, després d’una desacreditadora campanya mediàtica en contra de l’energia fotovoltaica, basada en obscures evidències d’estafa d’alguns productors, fent creure que les pujades del rebut de la llum es deuen a les subvencions d’aquest tipus d’energia, pretén aprovar un Real Decreto 14/2010 pel que es veu reduït el nombre d’hores de generació d’energia fotovoltaica i per la qual cosa es veurien reduïts els rendiments al voltant d’un 33% i, a més a més, amb caràcter retroactiu.

En un país on encara es mantenen les subvencions al carbó, on els vessaments de petroli en plataformes i petroquímiques són freqüents, on els beneficis de les grans corporacions són més importants que la salut dels ciutadans, on perilla el futur de 50.000 famílies emprenedores que han apostat per l’energia fotovoltaica i que preveuen que les seves instal·lacions acabaran en mans dels bancs creditors, és impensable respirar aires de sostenibiliat.

Inundacions catastròfiques a Austràlia

Per Armanda Kubiliunaite.
Les trombes gegants d’aigua que sacsegen a Austràlia des d’ahir han posat en màxima alerta al Govern de Brisbane, la ciutat més afectada del país i tercera per mida amb més de dos milions d’habitants. La ciutat fa front a la major inundació en dècades de manera que les autoritats han començat a evacuar milers de persones de diverses zones davant les previsions que les aigües aneguin completament la seva superfície.
Fonts oficials han informat que entre 6.500 i 9.000 immobles, entre cases i negocis, quedaran afectats per les riuades que s’esperen que des d’avui fins al cap de setmana empitjorin la situació. Els carrers estan deserts i milers de famílies s’han anat de les zones més cèntriques de la ciutat, ja afectades per les aigües. Més de 200.000 persones ja s’han vist perjudicades per les inundacions que es van generar ahir, segons informen les autoritats. Les fortes tempestes han passat per 20 pobles de l’Estat de Queensland, al nord-est del país.
Entre el fang i l’aigua, Austràlia busca avui a 78 persones desaparegudes. “Ara tenim 78 desapareguts (…) Tenim 10 morts i almenys 18 persones que ens preocupa molt la seva seguretat “, ha precisat la cap del Govern de l’Estat de Queensland, Anna Bligh. Entre els últims morts, informa The Australian, es troba un nen, que és la primera víctima mortal a Ipswich, prop de la capital de l’Estat, Brisbane. “Van aconseguir rescatar la mare, però no van poder treure el nen (fora de la riuada) “, ha assenyalat Bligh, que ha afegit que “la nació ha de preparar-se pel fet que el nombre de morts per les riuades augmentarà”. Els equips de rescat busquen a la desesperada supervivents de l’onada gegant, que va arribar als dos metres i que les autoritats van qualificar ahir de “tsunami terrestre”.

Energia eòlica

Energia eòlica és l’energia obtinguda del vent, és a dir, l’energia cinètica generada per l’efecte dels corrents d’aire, i que és transformada en d’altres formes útils per a les activitats humanes. El terme eòlic prové del llatí Aeolicus, pertanyent o relatiu a Èol, Déu dels vents a la mitologia grega. L’energia eòlica ha estat aprofitada des de l’antiguitat per a moure els vaixells impulsats per veles o fer funcionar la maquinària de molins al moure les seves pales.

Actualment, l’energia eòlica és utilitzada principalment per a produir energia elèctrica mitjançant aerogeneradors. A finals de 2007, la capacitat mundial dels generadors eòlics va ésser de 94,1 gigawatts.[1] Mentre que l’eòlica genera al voltant de l’1% del consum elèctric mundial,[2] representa al voltant del 19% de la producció elèctrica a Dinamarca, 9% a Espanya i Portugal, i un 6% a Alemanya i Irlanda (Dades del 2007).

L’energia eòlica és un recurs abundant, renovable, net i que ajuda a disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) reemplaçant centrals termoelèctriques que funcionen amb combustibles fòssils, la qual cosa la converteix en un tipus d’energia verda. Tot i així, el seu principal inconvenient és la seva intermitència.

[kml_flashembed movie="http://static.consumer.es/www/medio-ambiente/infografias/swf/eolica.swf" width="500" height="333" wmode="transparent" /]

[kml_flashembed movie="http://static.consumer.es/www/medio-ambiente/infografias/swf/mini-eolica.swf" width="500" height="333" wmode="transparent" /]

Acord modest a la Cimera de Cancún sobre el canvi climàtic.

La Cimera de Cancún sobre canvi climàtic va concloure amb un acord consensuat sobre una sèrie de mesures concretes, entre elles, la creació d’un Fons Verd Climàtic i un compromís per elevar els objectius de reducció d’emissions de gasos que causen l’efecte hivernacle. El Secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, va considerar el resultat de la trobada “un important èxit per al món”.
“Els governs es van unir en una causa comuna, pel bé comú, i es van posar d’acord en la forma d’afrontar el repte que defineix als nostres temps”, va declarar Ban.
Va afegir que el document adoptat a Cancún proveeix eines importants que ara han de ser usades, al mateix temps que cal redoblar els esforços perquè estiguin a l’alçada dels imperatius científics.
Entre les mesures acordades en aquesta cimera figuren la creació d’un Marc d’Adaptació per a millorar la manera com s’afronten els desastres naturals i un comitè que brindarà assessorament tècnic en aquest tema.
També es va establir el compromís de proporcionar 30.000 milions de dòlars de finançament ràpid i de mobilitzar altres 100.000 milions a partir del 2020 per atendre les necessitats del desenvolupament.