Inundacions al Perú

Els climatòlegs estan dividits sobre el vincle entre les desastroses inundacions d’aquest mes a la serra i la selva del sud de Perú i la proximitat de la corrent càlida del Niño a la costa septentrional, més enllà de la serralada dels Andes.
L’expert peruà Abraham Levy descarta cap relació entre l’extraordinària crescuda del meridional llac Titicaca, les inundacions a les selves de la Mare de Déu i Cusco, i El Niño, el corrent del Pacífic equatorial que altera el clima en diverses regions del planeta.
“La temperatura de les aigües del mar a la costa nord tot just s’ha elevat fins ara en un parell de graus, ni tan sols ha produït les pluges extraordinàries que provoca El Niño a la costa nord “, va concloure Levy.
En canvi, la directora del Departament de Climatologia del Servei Nacional de Meteorologia i Hidrologia del Perú, Ena Jaimes, va estimar que malgrat la distància les inundacions a la serra i selva sud-oriental formen part del procés atmosfèric originat per El Niño.
“A l’atmosfera no hi ha fronteres, els fenòmens atmosfèrics estan interconnectats i és probable que fins la inusitada i extrema calor seca que aclapara actualment a Argentina i Uruguai formen part del procés desencadenat per El Niño abans d’arribar al continent”, va comentar.
“Tot canvi de temperatura provoca corrents de vent”, va explicar Jaimes. “Les grans masses d’aire escalfades per la temperatura de les aigües del mar ascendeixen, generant buits que són omplerts ràpidament per altres masses d’aire, provocant un dinàmic procés de vents”, va sostenir.
Els científics encara no es posen d’acord (o no estan en condicions d’establir) si l’actual fase d’El Niño tindrà efectes devastadors o moderats en el clima de diverses regions, encara que segons l’Organització Meteorològica Mundial, l’actual és un episodi benigne.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *