L’apoteosi de ‘El Niño’

La intensa onada de fred que escombra l’hemisferi nord coincideix amb el període de més intensitat d’un fenomen climàtic que es produeix cada cinc anys. L’origen del dur clima dels últims dies s’ha de buscar en ‘El Niño’, un fenomen que es produeix quan hi ha un canvi de temperatura a les aigües del Pacífic. Llavors, es frena la circulació dels vents alisis i alteren els mecanismes que propicien la formació dels anticiclons a les Açores. L’absència d’altes pressions fa que la façana occidental europea, on s’inclou la Península Ibèrica, es vegi afectada per un rosari de borrasques que a l’hivern es converteixen en nevades.

‘El Niño’ està per tant a aquestes alçades de l’any en el seu millor moment. Això vol dir que almenys fins al 30 de desembre el front atlàntic europeu es veurà afectat per una successió d’intenses borrasques. El període de màxima intensitat d’aquest fenomen, que es produeix cada cinc anys, propicia una situació de generació contínua i rapidíssima de borrasques a l’Atlàntic que viatgen a tota velocitat cap al continent europeu. Algunes són ciclogènesis explosives i gairebé totes viatgen cap a la zona d’Irlanda i Gran Bretanya.

El flux de borrasques declinarà a partir de cap d’any. Gener i febrer es caracteritzaran per un règim pluviós superior a l’habitual a la façana atlàntica. L’hemisferi Nord, mentrestant, intenta recuperar-se de la tiritona i fa un balanç d’urgència que inclou la pèrdua d’un centenar de vides humanes i danys que seran multimilionaris pel caos en el transport.

Etiquetes:, , , , , , , , , , , ,

Comentaris: 5

 1. dobri kolev 8 gener 2010 - 10:18

  És normal que haguesi neu, és hivern i té que haver molta neu. En tots els països del món, poc o molt, Ha d’haver neu.Els xiques petits i com nosaltres, això ens divertex més que es ordinadors ja que no pots jugar amb gent de fora i no els coneixes de res; només veus com juguen o fan el tonto amb els jocs. Però quan hi ha neu jugues, et diverteixes, et mulles, etc.

 2. Noèlia Sancho Llambrich 13 gener 2010 - 09:00

  “El Niño” es un fenòmen que succeeix cada cinc anys. Jo crec que el fet de que aquest any passi tant fort i amb tanta intensitat es debut al canvi climàtic, perquè les persones estem desfen la Terra i tenim que emitir menys gasos i reduïr molt la contaminació. Tenim que actuar urgenment sinó cada cinc anys serà més fort i farà més mal a tot el món.

 3. Nataxa Garcia Hidalgo 13 gener 2010 - 09:12

  El niño, és una intensa onada de fred, passa cada cinc anys.
  Jo crec que les degudes borrasques són per la poca cura que tenim nosaltres de cara al mediambient. L’hemisferi nord s’intenta recuperar però cosa que serà molt dificil degut al canvi climatic i la contaminació.
  Tenim que intentar millorar-ho!

 4. RAHMA BOUHOUTE ALLALI 13 gener 2010 - 09:18

  Jo crec que el canvi climàtic ha d’ estar controlat per tota la Terra.
  No nomes per alguns pobles o ciutats, tothom el tenim que cuidar;
  si no al final ens quedarem sense aigua , natura , animals, etc. …..
  I arribarà un dia que ja no podrem tenir vida si contaminem.

  CUIDEU AL CANVI CLIMÁTIC !!!!

 5. Doncs nosaltres creiem que el mon hauria de fer alguna intervencío per evitar aquestes desgràcies. visca los GuM’s

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *