La glacera Perito Moreno es col·lapsa en ple hivern austral.

La majestuosa glacera Perito Moreno, a la Patagònia argentina, ha començat un inesperat procés de ruptura amb la caiguda cada vegada més ràpida de blocs de gel sobre l’aigua, culminant amb l’enfonsament de l’enorme dic que travessa l’anomenat llac Argentino. El fenomen, a causa de la pressió de les aigües sobre la massa de gel, fa que el dic comenci a erosionar-se fins que es forma una obertura en forma d’arc i, finalment, s’enfonsa. El col.lapse complet no s’havia produït mai en els freds mesos de l’hivern austral des d’almenys el 1879, any en què la glacera va ser documentada científicament per primera vegada.

Aquest espectacle té lloc normalment en els mesos de març o abril, amb una recurrència d’una vegada cada quatre o cinc anys, però les últimes dues ruptures del dic, el març del 2004 i del 2006, suggereixen que el fenomen està experimentant una acceleració. El Perito Moreno, no obstant, és una de les escasses glaceres del món que no retrocedeix en extensió, probablement perquè l’alça de les temperatures a la zona ha quedat compensada per un augment de la precipitació en forma de neu.


www.Tu.tv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *