Plataforma Wilkins

Un gran bloc de gel de 41 quilòmetres de llarg per 2,5 quilòmetres d’ample es va començar a separar de l’Antàrtida el 28 de febrer i, finalment, va desenganxar-se del tot el 26 de març. A causa d’aquest despreniment, la plataforma flotant Wilkins, de 16.000 metres quadrats (la meitat de Catalunya) penja d’un fil, una petita franja de gel suspesa entre dues illes. El despreniment s’avança quinze anys al que s’havia previst.

L’Antàrtida ha patit un escalfament sense precedents els últims 50 anys. Hi ha hagut un retrocés de diverses plataformes de gel i el col·lapse total de sis els últims 30 anys. El trencament de la plataforma Wilkins, que va començar a disminuir als anys noranta, no tindrà de moment cap efecte al nivell del mar, ja que encara està flotant, però és un altre indicador de l’impacte que el canvi climàtic està tenint a la regió. La principal fractura a l’Antàrtida anterior a aquesta es va produir l’any 1998, quan 10.000 km2 de gel es van desprendre en qüestió de mesos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *