Arxiu de la categoria: ACTUALITAT

ELECCIONS MUNICIPALS 2019

El dimarts 30 abril, reuníem a l’auditori del nostre col·legi els set candidats a l’ alcaldia de Blanes (dels partits amb representació a l’ Ajuntament en aquella data). Aquesta Taula Rodona de diàleg i debat entre els alcaldables i tots els alumnes de Secundària del nostre centre formava part del projecte que sobre política havien estat realitzant els alumnes de 3r d’ESO des de l’àrea de Socials.

Prenent l’actualitat política, volíem aprofitar la celebració de les Eleccions Municipals del 26 de maig per acostar l’alumnat a la societat, a la vida política, al seu entorn i despertar-los la consciència democràtica. L’objectiu de l’experiència didàctica era fomentar la pràctica i l’aprenentatge dels valors democràtics. Aquest projecte els va portar a conèixer la vida política del seu entorn més immediat, els partits polítics, els candidats blanencs, els programes electorals… d’una manera més dinàmica, competencial i enriquidora.

El projecte es va dividir en quatre activitats amb objectius diferenciats:

  1. Conèixer els partits polítics que es presenten a les eleccions municipals a Blanes.
  2. Reflexionar sobre allò que preocupa als nostres alumnes sobre la nostra localitat i què podrien fer per a millorar-ho.
  3. Assistir i participar en una Taula rodona amb els candidats i candidates a l’alcaldia de Blanes (dimarts 30 d’abril)
  4. Organitzar la celebració d’una sessió de Ple Municipal (activitat que vam portar a terme a la Sala de Plens de l’ Ajuntament el divendres 10 de maig)

Per començar, organitzats en grups cooperatius, se’ls va assignar a l’atzar un dels set partits polítics que tenien aleshores representació a l’Ajuntament de Blanes: PSC, Junts per Blanes (PDeCat) , ERC, Blanes En Comú Podem (ICV-EUiA-EPM, Batega) C’s, CUP, PP.

Cada grup va buscar informació detallada del partit polític que li va tocar per preparar una exposició a la resta de companys. En la seva recerca, van visitar la seu dels partits polítics i es van entrevistar amb els seus candidats.

La segona part va consistir va consistir en reflexionar i debatre sobre problemes o situacions que els alumnes creuen que vivim, patim o simplement són millorables a la nostra vila. Després, van preparar el seu propi programa de govern per Blanes, en el que van debatre, discutir i decidir plegats què volien fer per millorar la convivència i el benestar de tota la població blanenca. Les seves propostes havien d’estar relacionades amb cinc àmbits: educació i cultura; joventut, esport, oci i temps lliure.; civisme i convivència; medi ambient, i, finalment, un altre tema de lliure elecció per part de cada grup cooperatiu. Continua la lectura de ELECCIONS MUNICIPALS 2019

EXERCITUS ROMANUS

Els alumnes de l’optativa de Lingua Latina han treballat l ‘ exèrcit romà dins un projecte de comprensió.

Com a activitat final, hem rebut la visita dels Manaies de Blanes que ens han fet una exhibició sobre armes i tàctiques militars emprades a l’antiguitat.

Volem agrair la seva col·laboració i haver acostat la Història als nostres alumnes.

DIA DE LA DONA

El passat divendres 8 de març, els alumnes de Secundària vam celebrar el “DIA DE LA DONA” amb diverses activitats al llarg de tota la setmana.

  • Cada matí, a l’hora de la pregària, es va passar un vídeo on diferents exalumnes de la nostra escola ens van explicar què han fet, a què dediquen les seves vides i van encoratjar  a les nostres i als nostres alumnes per lluitar i esforçar-se per aconseguir els seus propòsits i desitjos.

 

  • Dimecres 6 de març d’ 11.30h a 12.15h:“EL MÓN TAMBÉ ÉS DE LES DONES”

Un grup de dones emprenedores, lluitadores, treballadores, creatives, decidides i valentes que han tingut èxit en diferents àmbits o aspectes van compartir amb nosaltres la seva experiència, la seva feina, la seva lluita, les dificultats que han trobat pel camí en un món d’homes.

CONVIDADES ÀMBIT
1 CONXITA CAMPOY Alcaldessa de Malgrat durant 24 anys
2 ROSER BITLLOCH Fundadora de l’ONG Kuwonku
3 MAYTE VIETA Artista: escultora, pintora i fotògrafa.
4 TERESA ALCOVERRO Investigadora i científica del CEAB de Blanes
5 CARME AUBANELL Comissària d’ ACNUR a Chiapas
6 FADOUA HAMDAOUI Migrant del Marroc, advocada
7 MYRIAM ESTELA ROMERO Refugiada humanitària de Colòmbia.
8 DUSU BALISA Migrant de Gàmbia. Dona separada i emancipada.
9 ANTÒNIA ESPUÑA Ha superat la malaltia del càncer. És membre de l’Associació Espanyola contra el Càncer.
10 ELI PULGARIN Esportista: Campiona de Judo.

 

Divendres 8 març de 8 a 9 h: “LA DONA MÉS IMPORTANT DE LA MEVA VIDA”

Els nostres alumnes van redactar un escrit en la que van descriure  com és (el seu caràcter, i no el seu aspecte físic), quina relació tenen amb ells i per què és tan important per a ells la “Dona més important de les seves vides”.

Els escrits van ser molt emotius i tendres. Molts van parlar de les seves mares, altres de les àvies, germanes, cosines…

  • TUTORIA de la setmana:

Vam veure el reportatge de diumenge 3/3/2019 del 30 minuts de TV3: “Fugir per viure”, sobre la situació de la dona a l’Aràbia Saudita: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/fugir-per-viure/video/5826286/

RESUM DEL PRIMER TRIMESTRE 2017-18: NADAL

RESUM D’AQUEST PRIMER TRIMESTRE

PRIMER ESO:

Aquest primer trimestre hem treballat les unitats de l’apartat de Geografia: la Terra (moviments de rotació, translació, coordenades, fusos horaris, cartografia…), Europa, Espanya i Catalunya física (relleu i hidrografia) i climes i paisatges de la terra.

A més de les activitats contingudes en el nostre llibre de text i de fer mapes físics i climogrames a la llibreta, també hem fet:

-Una activitat de localitzar coordenades geogràfiques amb els nostres telèfons mòbils.

-Jocs de geografia física (localització de relleu i rius) amb jocs d’Internet mitjançant els ipads.

-Hem realitzat la primera part d’un Book Creator d’accidents geogràfics d’ Europa a  través del Moodle.

-Amb la metodologia de les parts del tot, en grups cooperatius hem fet un gran mural dels climes i paisatges de la terra.

-Hem repassat la unitat  de climes i paisatges jugant amb un kahoot fet per la professora. https://www.youtube.com/watch?v=_N1dFgHjRdE&feature=youtu.be

 

SEGON D’ESO:

Hem realitzat dues unitats didàctiques sobre l’ inici de l’època medieval a Europa: les invasions germàniques i la fi de l’imperi romà, l’aparició i expansió de l’ Islam, la Hispania visigoda i Al-Andalus.

A més de les activitats contingudes en el nostre llibre de text i de fer esquemes de les unitats a la llibreta, també hem fet:

-L’escriptura del nostre nom de pila en llengua àrab.

-Amb la metodologia de les parts del tot, en grups cooperatius hem resumit la conquesta i domini d’ Al-Andalus en un gran còmic.

-Hem realitzat una recerca i hem elaborat una fitxa tècnica de diverses mostres d’art andalusí.

 

QUART D’ESO:

Hem estudiat tres unitats didàctiques d’ Història contemporània: l ‘Antic Règim, la Guerra de Successió, les revolucions liberals del segle XIX i la Revolució Industrial.

A més de les activitats contingudes en el nostre llibre de text i de fer esquemes per sintetitzar les unitats a la llibreta, també hem fet:

-Rutina de pensament “Abans pensava/ Ara penso”, individualment en començar i acabar cada unitat temàtica.

-Individualment, l’exposició i comentari d’una notícia actual de la premsa sobre un tema d’interès.

-Individualment, comentaris de textos de fonts primàries en acabar cada unitat.

– Amb la metodologia de les parts del tot, en grups cooperatius hem fet un gran mapa mental sobre la revolució francesa, prèvia recerca d’informació amb l’ajuda dels ipads.

-Destresa de pensament “Diagrama de Venn” per comprendre les semblances i diferències entre les unificacions d’Itàlia i Alemanya.

-Destresa de pensament “Compara/Contrasta” per analitzar les semblances i diferències entre sistemes econòmics, el capitalista i el socialista.

-Visionat, treball i debat sobre el reportatge Sweatshop, moda barata de la mort, que analitza el treball actual al sudest asiàtic en els tallers tèxtils actualment. L’objectiu era comparar les dures condicions de vida dels obrers europeus del segle XIX amb alguns treballadors actuals d’ Àsia i provocar en els alumnes alguna sensació o reacció davant el consumisme occidental i el nostre modus de vida.

Totes les activitats que s’han realitzat les podeu veure en aquest  bloc de Socials, Mapamundi.

 

 

MAPES MENTALS i LES PARTS DEL TOT

Els alumnes de 4t d’ESO hem acabat el tema de les revolucions liberals  i per cloure la unitat,  tot repassant-la, hem fet un gran mural per l’aula que és el mapa mental de la revolució francesa.

Per fer-ho hem utilitzat la metodologia d’aprenentage: les parts del tot. Així, cada grup cooperatiu ha realitzat una part del mapa mental i, finalment, hem aplegat el que ha fet cadascú per aconseguir resumir i repassar el tema entre tots.