Arxiu de la categoria: 3r ESO

CHALLENGE ART

Els alumnes de tercer d’ESO, durant el passat confinament, vam treballar a classe de Socials les característiques de l’art durant l’etapa del Renaixement.

Com a projecte final del nostre treball, les noies i els nois van fer un challenge d’art.

Creativitat + originalitat+ diversió + Història + art

Cliqueu sobre el següent enllaç de youtube i veure quins i quines artistes que tenim!

VISITEM LA NAO VICTÒRIA

Tot i que forma part del temari d’Història de 3r d’ESO, tots els alumnes de Secundària hem visitat la Nao Victòria per gentilesa del Club de Vela Blanes.

Es tracta d’una rèplica de la nau que entre els anys 1519 i 1522 amb Magallanes i Elcano a bord va fer la primera volta al món.

Els viatges i els grans descobriments geogràfics els estudiem a Socials a 3r d’ ESO. Completar el que aprenem a classe amb aquesta visita ha estat una gran sort.

 

ELECCIONS MUNICIPALS 2019

El dimarts 30 abril, reuníem a l’auditori del nostre col·legi els set candidats a l’ alcaldia de Blanes (dels partits amb representació a l’ Ajuntament en aquella data). Aquesta Taula Rodona de diàleg i debat entre els alcaldables i tots els alumnes de Secundària del nostre centre formava part del projecte que sobre política havien estat realitzant els alumnes de 3r d’ESO des de l’àrea de Socials.

Prenent l’actualitat política, volíem aprofitar la celebració de les Eleccions Municipals del 26 de maig per acostar l’alumnat a la societat, a la vida política, al seu entorn i despertar-los la consciència democràtica. L’objectiu de l’experiència didàctica era fomentar la pràctica i l’aprenentatge dels valors democràtics. Aquest projecte els va portar a conèixer la vida política del seu entorn més immediat, els partits polítics, els candidats blanencs, els programes electorals… d’una manera més dinàmica, competencial i enriquidora.

El projecte es va dividir en quatre activitats amb objectius diferenciats:

  1. Conèixer els partits polítics que es presenten a les eleccions municipals a Blanes.
  2. Reflexionar sobre allò que preocupa als nostres alumnes sobre la nostra localitat i què podrien fer per a millorar-ho.
  3. Assistir i participar en una Taula rodona amb els candidats i candidates a l’alcaldia de Blanes (dimarts 30 d’abril)
  4. Organitzar la celebració d’una sessió de Ple Municipal (activitat que vam portar a terme a la Sala de Plens de l’ Ajuntament el divendres 10 de maig)

Per començar, organitzats en grups cooperatius, se’ls va assignar a l’atzar un dels set partits polítics que tenien aleshores representació a l’Ajuntament de Blanes: PSC, Junts per Blanes (PDeCat) , ERC, Blanes En Comú Podem (ICV-EUiA-EPM, Batega) C’s, CUP, PP.

Cada grup va buscar informació detallada del partit polític que li va tocar per preparar una exposició a la resta de companys. En la seva recerca, van visitar la seu dels partits polítics i es van entrevistar amb els seus candidats.

La segona part va consistir va consistir en reflexionar i debatre sobre problemes o situacions que els alumnes creuen que vivim, patim o simplement són millorables a la nostra vila. Després, van preparar el seu propi programa de govern per Blanes, en el que van debatre, discutir i decidir plegats què volien fer per millorar la convivència i el benestar de tota la població blanenca. Les seves propostes havien d’estar relacionades amb cinc àmbits: educació i cultura; joventut, esport, oci i temps lliure.; civisme i convivència; medi ambient, i, finalment, un altre tema de lliure elecció per part de cada grup cooperatiu. Continua la lectura de ELECCIONS MUNICIPALS 2019

FLIPPED CLASSROOM: UN PETIT FORAT ENFONSA UN VAIXELL

Els de 3r d’ ESO a Socials hem fet un projecte de comprensió d’economia familiar: “Un petit forat enfonsa un vaixell”.

A Socials hem après que les famílies som agents econòmics. Doncs, a partir d’aquest treball hem conegut el funcionament bàsic de l’economia familiar.

Hem buscat informació per internet; hem hagut de parlar amb els nostres pares, buscar factures, veure nòmines…, inclús alguns companys han visitat alguna entitat financera cercant informació sobre els comptes bancaris, les targetes, els préstecs, les hipoteques…

El més difícil, però alhora el més interessant, ha estat imaginar-nos un nucli familiar i realitzar un pressupost familiar.

Amb tota la informació recollida hem fet en grups cooperatius una presentació que hem exposat a classe als nostres companys.

Valorem aquest treball molt positivament perquè hem après coses molt pràctiques que ens serviran en un futur molt proper en el nostre dia a dia. Però,  el més important de tot és que ara entenem i valorem l’esforç econòmic que fan els nostres pares per poder mantenir  la família després de pagar totes les factures. A partir d’ara ja no ens queixarem ni rondinarem tant quan els hi demanem que ens comprin algun caprici i ens diguin que no pot ser.

TALLER DE GEOGRAFIA

Alumnes i professors de la Facultat de Geografia de la Universitat de Girona van fer un taller de geografia als alumnes de 3r d’ ESO de la nostra escola.

L’objectiu era que els nostres alumnes coneguessin la part més pràctica pels ciutadans de la geografia: geolocalitzar coordenades, saber interpretar un plànol i reconèixer diferents tipus de paisatges i la seva variació amb el pas dels anys.

Una activitat molt engresacadora pels nostres estudiants.

Gràcies als estudiants i professors de la UdG.

IMG-20170505-WA0002 IMG-20170505-WA0000

@UdGeografia

#Geografia-UdG @Geografia-UdG

 

PLE A AL’AJUNTAMENT DE BLANES

Els alumnes de 3r d’ ESO del Col.legi Santa Maria -Manyanet- de Blanes vam celebrar dimecres 3 de maig una sessió plenària de l’Ajuntament de Blanes.
Els alumnes vam preparar des de l’àrea de Socials una sèrie de propostes des dels àmbits d’ Educació, Joventut, Esports i Civisme.
Van simular ser l ‘equip de govern del consistori blanenc i els regidors de l’oposició. Tot sota l’atenta mirada del veritable alcalde blanenc, Sr. Lupiáñez, que ens va felicitar.
Una grata experiència per conèixer el funcionament de la política local.
Podeu veure les fotografies  en aquest link:
[youtube]https://youtu.be/ONWC30HwHAk [/youtube]
https://youtu.be/ONWC30HwHAk

FEM UN EIX CRONOLÒGIC

Enguany, a l’àrea de Ciències Socials, estem introduint un seguit de noves activitats cooperatives per promoure l’aprenentatge i motivació dels nostres alumnes.

Ara que hem acabat l’ apartat de Geografia del currículum, abans d’encetar l’apartat d’ Història Moderna , amb els alumnes de 3r d ‘ESO hem dut a terme una d’aquestes metodolgies actives: les parts del tot.

Hem dividit els períodes de la Prehistòria i de la Història entre els nou grups cooperatius de l’aula. Cada grup ha hagut de fer una recerca d’informació sobre el període que li ha tocat i confeccionar un apartat del fris cronològic. Finalment, hem integrat tots els períodes compartint el que cada grup ha après , i, confeccionant plegats un gran eix cronològic que hem penjat a l’aula i que ens servirà per recordar les etapes generals de la humanitat.

20170310_142025

Primera activitat del treball de les Eleccions.

Aquesta setmana hem començat aquest treball de Socials.

Cada grup ha començat a organitzar el seu partit polític. Han fet un esborrany a la llibreta de Socials i després ho han passat a net en una cartolina gran.

En aquesta primera activitat han dissenyat el seu mural de propaganda electoral en el que hi han fet constar:

  • Nom del partit i sigles.
  • Anagrama del partit.
  • Lema de la campanya.
  • Candidat: Fotografia

20161124_083651 20161124_083703 20161124_083710 20161124_083719 20161124_083730 20161124_083740

 

TU ETS DECISIU, VOTA!

Ara que teniu 14 o 15 anys, i ja sou cada cop més a prop dels 18 i, per tant, d’exercir el vostre dret a votar, farem aquest treball de Socials que es proposa fomentar, transmetre i consolidar els valors democràtics.
En aquest treball de Socials aplicarem, de manera pràctica, allò que hem après i estudiat a classe al tema 1 sobre política i participació democràtica. Hem treballat els partits polítics, els seus programes, els seus candidats… I hem après com en els estats democràtics existeix la separació de poders. Doncs, ara treballarem el Poder Legislatiu i el Poder Executiu.
Ara, serem nosaltres els protagonistes. Grups amb diferent nombre de membres triades a l’atzar.
El projecte té dues parts: la formació d’un partit polític i la campanya electoral i el procés d’investidura del President de la Generalitat de Catalunya.
Primera part del projecte:
FORMACIÓ D’UN PARTIT POLÍTIC I LA CAMPANYA ELECTORAL

ACTIVITAT 1: EL PARTIT
Activitat 1.1
Cada grup haurà de formar i organitzar el seu partit polític. Us inventareu el vostre partit.
Haureu de ser creatius, originals i innovadors. Feu un esborrany a la llibreta de Socials i després ho passeu a net en una cartolina gran (que us donarà la professora). Podeu portar el material que vosaltres creieu oportú, per tal de fer-lo ben original.
En aquesta primera activitat haureu de dissenyar el vostre mural de propaganda electoral en el que hi haurà de constar:
• Nom del partit i sigles.
• Anagrama del partit.
• Lema de la campanya.
• Candidat: Fotografia

Activitat 1.2
D’ entre els companys i companyes que formeu el partit, haureu de triar al que serà el vostre candidat o candidata. Us representarà a tots i serà l’encarregat de llegir el discurs electoral en l’acte final de campanya.

ACTIVITAT 2: PROGRAMA ELECTORAL
Ara heu de redactar el vostre programa electoral que haurà de tenir 6 punts bàsics. Cadascun d’aquests 6 punts bàsics ha de referir-se a:

-Educació.
-Família.
-Esport.
-Cultural/Social.
-Oci/Joventut.
-Medi Ambient.

Per exemple:
1. Prohibició d’anar a classe amb el telèfon mòbil en funcionament i aplicació de mesures per a fer complir aquesta norma.
2. Instal•lació de nius d’abelles al poble / a la ciutat per a afavorir el medi ambient.
3. Creació d’una xarxa per a compartir llibres de lectura al centre docent …
ACTIVITAT 3: ACTES DE CAMPANYA ELECTORAL

Haureu de redactar el discurs electoral que el vostre candidat llegirà al públic en l’acte central de la nostra campanya electoral. En aquest discurs heu de presentar el vostre partit, el vostre candidat i els 6 punts del vostre programa.

Feu l’esborrany a la llibreta de la matèria. Desprès passeu a net en un full en blanc (que us donarà la professora).

ACTIVITAT 4: MATERIAL DE PROPAGANDA ELECTORAL

Per fer campanya política, cada partit prepararà material per recaptar vots i fer propaganda electoral: adhesius, pins, banderetes, globus amb les sigles del partit, llaminadures amb l’anagrama del partit i el lema de la campanya… Aquí és on cada partit demostrarà la seva creativitat, imaginació, estil artístic, iniciativa …
ACTIVITAT 5: DISCURS ELECTORAL

Ha arribat l’Acte Central de Campanya.
Tot el grup ha treballat per preparar un discurs electoral en el que el candidat o candidata presentarà el seu programa electoral. Cada partit polític, encapçalat pel seu candidat o candidata, exposarà públicament davant la classe el seu discurs amb el seu programa polític. Mostrareu la vostra cartolina de l’activitat 1 i el material de propaganda electoral de l’activitat 3.

De la vostra oratòria, convicció, actitud, ideari, programa…. en dependrà el vostre triomf a les eleccions.

ACTIVITAT 6: SORTEIG DELS MEMBRES DE LA MESA ELECTORAL

Entre tots els alumnes de tercer d’ ESO es farà un sorteig del qual en sortiran els membres de la Mesa Electoral per al dia de les eleccions: President, Vicepresident i 2 vocals.

ACTIVITAT 7: EL DIA DE LES ELECCIONS

Activitat 7.1
Tots els alumnes hauran de venir a col•legi amb del seu DNI o algun document que els identifiqui (passaport, carnet del Club Super 3, Carnet Jove, carnet de la Biblioteca……) i podran votar.

Activitat 7.2
Els membres de la Mesa Electoral faran escrutini dels vots.

Activitat 7.3
El candidat del partit guanyador farà un discurs d’agraïment als membres del seu partit, als seus socis i seguidors i als seus votants.

Segona part del projecte:

PROCÉS D’INVESTIDURA DEL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA
La sessió d’investidura és la sessió en què els diputats al Parlament de Catalunya elegeixen el president de la Generalitat. L’article 67.2 de l’Estatut d’autonomia estableix que el president de la Generalitat és escollit pels diputats al Parlament de Catalunya, d’ entre tots els diputats: «El president o presidenta de la Generalitat és elegit pel Parlament d’ entre els seus membres».

Tots vosaltres sou diputats i diputades del Parlament de Catalunya i formeu part del partit que heu constituït a l’activitat 1 i teniu un candidat o candidata a la Presidència.

ACTIVITAT 8: CONSTITUCIÓ DE LA MESA DEL PARLAMENT

Ara constituirem la Mesa del Parlament simulat: Un o una farà de president o presidenta del Parlament, un altre vicepresident primer i un tercer de vicepresident segon. Els escollirem d’entre nosaltres per votació, tenint prioritat el partit amb més representants a la cambra.

ACTIVITAT 9: ELECCIÓ DEL PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Activitat 9.1

Sota la presidència del President o Presidenta del Parlament s’inicia la sessió d’investidura per a elegir el President o Presidenta de la Generalitat.
El partit majoritari proposa un candidat. El candidat fa un discurs en què explica el seu possible programa de Govern.

Activitat 9.2

-Intervenen els portaveus de la resta de partits.

Activitat 9.3

-Es fa la votació per crida.
– Els membres de la Mesa compten els vots.
– El President del Parlament anuncia qui ha estat escollit President de la Generalitat.
-El President de la Generalitat diu unes paraules.

ACTIVITAT 10: ELECCIÓ DEL GOVERN DE LA GENERALITAT

Ara passem al Govern de la Generalitat. A Catalunya, el president de la Generalitat, d’acord amb l’article 17 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, nomena els membres del Govern, és a dir, els consellers que hi haurà al capdavant de cada departament de la Generalitat.
El President elegeix el seu Govern.
• Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.
• Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència
• Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge
• Departament d’Ensenyament
• Departament de Salut
• Departament d’Interior
• Departament de Territori i Sostenibilitat
• Departament de Cultura
• Departament de Justícia
• Departament de Treball, Afers Socials i Famílies
• Departament d’Empresa i Coneixement
• Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació