Arxiu de la categoria: 2n ESO

GIRONA MEDIEVAL

A Secundària hem fet la sortida cultural del segon trimestre i els de 2n d’ ESO hem visitat Girona, per completar tot el que estem aprenent i treballant a Socials sobre la Història medieval.

                     

Hem visitat Sant Pere de Galligans, la Catedral de Girona, el Call jueu…

El nostre professor Pau Gerez és qui s’ha encarregat de preparar i fer-nos la visita, perquè és un gran coneixedor de la història de la ciutat de Girona.

El dia, plujós, no ens ha acompanyat gaire; però, tot i així tornem a casa amb la motxilla plena d’ Història, anècdotes i nous aprenentatges.

 

 

 

BLANDA, la Blanes medieval

A 2n treballem tot el curs la Història medieval. Aquestes últimes setmanes abans de les vacances de Setmana Santa hem treballat la ciutat medieval: com era, quins edificis tenia, com eren els seus habitants, en quins barris vivien…

I, per completar el tema, hem sortit a conèixer com era Blanes a l’ època medieval. Hem fet el recorregut del perímetre que tenia la muralla, hem visitat la parròquia de Santa Maria, hem vist l’antic palau dels Vescomtes de Cabrera, la font gòtica …

També s’apren fora de l’aula!

APADRINEM EL NOSTRE PATRIMONI: CASTELL i ERMITA DE SANT

Enguany, del 9 al 18 de novembre, se celebra arreu de  Catalunya la 23a Setmana de la Ciència. Es fan un munt d’activitats de divulgació científica: exposicions, xerrades, jocs, tallers científics…

Els temes principals de l’edició d’aquest any són el patrimoni cultural, amb motiu de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural que promou la Unió Europea; la figura i l’obra de Pompeu Fabra, amb motiu de la celebració dels 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català, celebració promoguda per la Generalitat de Catalunya; i la figura de l’important físic nord-americà Richard Feynman, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, promoguda pel Grup de Comunicació i Divulgació de la Nanotecnologia, EspaiNano.

A la nostra escola, tots els alumnes de secundària, de 1r a 4t d’ESO realitzem moltes activitats aquesta setmana. Els de 2n d’ ESO prenem com a eix de treball l’ Any Europeu del Patrimoni Cultural i fem el projecte interdisciplinar Apadrinem el nostre patrimoni: castell i ermita de Sant Joan.

Podeu seguir totes les nostres activitats al bloc del projecte:

https://sites.google.com/blanes.manyanet.org/apadrinament-sant-joan

 

ISLAM i AL-ÀNDALUS

A 2n d’ ESO hem treballat el naixement de l’ Islam, la seva expansió i la conquesta i domini d’ Al-Àndalus.

Hem realitzat una paleta d’intel·ligències múltiples amb activitats molt diverses.

L’activitat de la intel·ligència visual-espacial consistia en realitzar un còmic que resumís tota la història de l’imperi islàmic en vinyetes.

Aquí en teniu unes quantes dels nostres artistes.

VITRALLS GÒTICS

A 2n d ‘ESO hem acabat el curs treballant l’art gòtic.  El nostre últim projecte de comprensió a Socials ha estat el de convertir les finestres de les nostres aules en autèntics vitralls gòtics com si les nostres classes fossin una catedral medieval.

Hem deixat volar la nostra imaginació i la nostra creativitat i aquest ha estat el resultat.

 

LA BLANES MEDIEVAL

Els alumnes de 2n d’ESO vam sortir “de passeig” per Blanes per descobrir els racons i indrets medievals de la nostra vila.

La nostra professora ens va fer la descoberta de la història medieval. Vam passejar pel perímetre que feia la muralla medieval de Blanes i vam anar descobrint, coneixent i comentant els llocs més històrics i emblemàtics del nostre municipi: el portal de mar, les antigues muralles, la font gòtica, el palau dels Vescomtes de Cabrera i la Parròquia Santa Maria de Blanes.

 

ROMÀNIC: EL MISTERI DE LA CRIPTA PINTADA

PROJECTE DE COMPRENSIÓ                                                                                  SOCIALS 2n ESO

ART ROMÀNIC

Entre els segles XI i XIII es va desenvolupar a gran part d’Europa el Romànic. La gran importància de la religió a la societat medieval va fer que l’art fos essencialment religiós. L’estil romànic decorava les esglésies amb escultures i pintures de caràcter religiós, que explicaven al poble els fets sagrats de la Bíblia. Al món medieval, la immensa majoria de la població era analfabeta. Les imatges es van convertir en llibres on els cristians podien llegir i aprendre sobre la religió.

Ens convertirem en “artesans” del Romànic i decorarem la nostra església amb una finalitat didàctica.

  1. Formarem grups cooperatius de quatre persones.
  2. Amb l’ajuda de l’Ipad, buscarem un passatge de la Bíblia: www.biblija.net
  3. En guardarem una còpia per imprimir-la després en format word.
  4. Llegirem el passatge escollit a classe amb el grup cooperatiu.
  5. Amb l’ajuda del llibre de Socials buscareu informació sobre com era la pintura i escultura romànica: poc realista, molta simbologia, figures frontals, poc expressives…
  6. Començarem a pensar i a fer a la llibreta de Socials l’esborrany dels dibuixos que farem per representar de forma gràfica el nostre passatge, perquè la població analfabeta el pugui entendre.
  7. Pensarem i decidirem on volem fer la nostra pintura o escultura.

Si és una pintura la podem fer: sobre el mur d’una església, a l’ absis, sobre taules (taula), a les miniatures dels llibres…

Si és una escultura la podem fer: en el capitell d’una columna, en el timpà de la portalada d’una església, a l’altar…

  1. Sobre una cartolina gran, dibuixareu i pintareu els dibuixos que representin el vostre passatge escollit de la Bíblia.
  2. Retallareu o li donareu a la cartolina la forma que vosaltres desitgeu: capitell, absis…