La Glòria i el futur dels joves investigadors a Catalunya

La Glòria, amb només 17 anys, ha guanyat un munt de premis amb un projecte sobre genètica. Malgrat la seva joventut, la Glòria té les coses molt clares. El curs vinent anirà a la universitat, on vol fer una carrera relacionada amb l’enginyeria i la biologia, i sap que, després, segurament, li tocarà marxar a l’estranger. És un bon exemple d’una generació de joves investigadors que es veuran afectats per les retallades en recerca, però que veuen el futur amb optimisme.

(Llegeix la notícia sencera…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Què mengem? el documental de Sense Ficció

Documental: Què mengem?

Vivim en una de les societats amb més abundància d’aliments i amb més garanties sanitàries. Mai com ara el menjar havia estat sotmès a controls tan rigorosos, i a Europa és gairebé impossible que consumim un aliment que sobrepassi els límits segurs d’un tòxic. Però els científics alerten dels perills de l’efecte acumulatiu d’aquests tòxics que ingerim amb la dieta al llarg de la nostra vida.

Aquesta preocupació fa que cada vegada més els consumidors busquin alternatives d’alimentació sense residus químics ni additius.
Mai el consumidor no havia tingut tanta informació de quina és l’alimentació més equilibrada i més adequada per a la seva salut.
Metges i campanyes promocionals ens recomanen augmentar el consum de fruites i verdures. Però poden arribar a ser perillosos els rastres dels pesticides amb què han estat tractats aquests vegetals?

Sabem la importància que té menjar peix, especialment per combatre el colesterol. Però què passa amb els metalls pesants que s’acumulen en espècies tan populars com la tonyina o el peix espasa?

Mengem molta més carn i pollastre que fa unes quantes dècades i ens recomanen consumir lactis en etapes de creixement i de menopausa. Però alguns científics ens alerten que els antibiòtics amb què han estat tractats els animals a les granges passen a la cadena alimentària i poden crear resistències bacterianes, cosa que torna a fer mortals malalties que fins ara tenien cura.

Preocupats pel sobrepès, per mantenir la línia o per motius de salut en el cas dels diabètics, molta gent opta pels productes light o sense sucre. Però són segurs edulcorants com l’aspartam, al qual alguns metges atribueixen efectes cancerígens?

Envoltats de contaminants, confosos per missatges que de vegades semblen contradictoris entre què és legal i què és segur, molts consumidors tiren la tovallola i entonen allò de: “D’alguna cosa hem de morir!”. Però hi ha alternatives, tant de responsabilitat pública com d’actitud personal. Això és el que analitza el documental “Què mengem?”.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

¿Per què no crec en el “canvi climàtic”?

Antón Uriarte, catedràtic de Geografia i especialista en història del clima

Antón Uriarte, catedràtic de Geografia i especialista en història del clima

L’opinió majoritària creu que el planeta s’està escalfant i que la causa d’aquest escalfament és l’excés d’emissions a l’atmosfera de gasos d’efecte hivernacle, especialment de CO2. Però hi ha una opinió, cada dia menys minoritària, que es manifesta escèptica o que creu directament que aquesta teoria és errònia.

Fa uns dies, cinc ponents convocats per la Fundació Miguel Torres es van reunir a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona per respondre a aquesta pregunta: Per què no ens creiem el que diu la ciència sobre el canvi climàtic? Entre els ponents, el Doctor en Geografia Antón Uriarte, especialita en paleoclimatologia i autor del llibre “Historia del clima de la Tierra” i de la web CO2. Un catedràtic basc i escèptic.

Pregunta.- Si hi ha, com es diu i es repeteix, un ampli consens científic sobre l’origen humà de l’escalfament global, per què un científic com vostè ho posa en dubte?

Resposta- En realitat, els escèptics manegem les mateixes dades i les mateixes sèries de temperatura que els oficialistes, però no veiem en aquestes dades l’escalfament catastròfic del qual es parla. La temperatura del segle XX va pujar des d’uns 13,6 º C al principi fins a uns 14,5 º C al final, però no ho va fer d’una forma regular. La pujada va començar bastant abans que se li pogués atribuir al CO2 l’increment, cap al 1910, i la temperatura va pujar fins al 1945. Després hi va haver un llarg període d’estabilitat fins al 1975, i del 1975 fins al 1998 va tornar a pujar. Des de fa dotze anys no ha pujat gens, malgrat l’increment de CO2. Per tant, estem des de fa un segle en el punt més alt, però en els dotze anys que portem d’aquest segle XXI, la temperatura no ha pujat. El 1990 l’IPCC (Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic) va publicar el seu primer informe. En una de les pàgines del resum inicial es vaticinava que la temperatura el 2025 haurà pujat probablement 1 º C respecte a la del 1990, amb una mitjana aproximada de 0,3 º C per dècada. Ja han passat 22 anys des que es va fer aquella predicció i no s’ha complert aquesta pujada, ja que totes les sèries indiquen des de llavors, des del gener del 1990, una tendència lineal d’entre 0,13 i 0,18 º C per dècada, que és molt menys, i zero pujada en els últims deu anys.

(Continua llegint l’article…)

Publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Geologia | 1 comentari

Alguns dinosaures es van extingir abans que caigués l’asteroide

La reproducció d'un tiranosaure rex

La reproducció d'un tiranosaure rex

Algunes espècies de dinosaures es van començar a extingir 12 milions d’anys abans que l’asteroide que va provocar la seva desaparició definitiva colpegés la Terra, segons revela un estudi publicat la revista científica ‘Nature Communications‘.

Segons aquest estudi fet per un grup internacional de científics, l’extinció d’aquests animals que van dominar el planeta durant 65 milions d’anys no va ser sobtada, sinó que algunes espècies van extingir-se progressivament durant els últims 12 milions d’anys del període Cretaci.

“Al contrari del que es creia, el Cretaci no va ser un món perdut i estable interromput violentament per l’impacte d’un asteroide”, diu l’investigador Steve Brusatte, de la Universitat de Colúmbia a Nova York.

(Continua llegint l’article…)

Publicat dins de Biologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Geologia | Etiquetat com a | Deixa un comentari

Jane Goodall: “No hi ha una línia divisòria tan nítida entre humans i animals”

JANEGOODALL XAVIER BERTRAL

JANEGOODALL (XAVIER BERTRAL)

Jane Goodall (Londres, 1934) és una dona optimista i tenaç. Des de petita adorava els animals i la natura i va voler viure a l’Àfrica, i, amb totes les circumstàncies en contra, s’ho va fer venir bé per aconseguir fer realitat el seu somni. Més de quaranta anys de recerca han deixat pas a una tasca d’advocada, d’activista, de persona compromesa amb el mediambient, que té dispositada en la mobilització dels joves la seva esperança. En una entrevista a l’ARA efectuada durant la seva estada a Barcelona, amb motiu d’una conferència a CosmoCaixa, la doctora Goodall explica com dècades d’observació dels micos li van fer descobrir que “no hi ha una línia divisòria tan nítida entre humans i animals”, que l’ésser humà “forma part del regne animal”.

Un dels principals crits d’alerta de Goodall fa referència a l’increment de la població, que relaciona amb la crisi. “La crisi econòmica és inevitable perquè els nostres valors són erronis. Creure que el creixement econòmic pot ser il·limitat en un planeta amb els recursos finits no té sentit”, manifesta.

(Llegeix l’article sencer…)

Publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani | Deixa un comentari

El sol i els planetes són més lents del que es pensava

EFE

El sol i els planetes que l’envolten viatgen per l’espai fent una òrbita al voltant del centre de la nostra galàxia, la Via Làctia, que està poblada per un forat negre supermassiu i, aproximadament, 300.000 milions d’estrelles. La velocitat a la qual el sol i els seus acompanyants descriuen aquesta òrbita és de 220 quilòmetres per segon o, el que és el mateix, 800.000 quilòmetres per hora. Aquest, però, no és l’únic moviment que fan el sol i els planetes.

A banda de girar al voltant del forat negre supermassiu, també es mouen respecte les estrelles i el medi interestel·lar del seu voltant. És el que s’anomena moviment peculiar. Fins ara, es pensava que aquest moviment el feien a una velocitat d’uns 95.000 quilòmetres per hora. Però un estudi publicat per la revista ‘Science’, realitzat per la missió Interstellar Boundary Explorer (IBEX) de la NASA, mostra que en realitat aquesta velocitat és significativament més lenta, d’uns 85.000 quilòmetres per hora.

(Llegeix l’article sencer…)

Publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani | Deixa un comentari

El virus del papil·loma humà causa un de cada quatre càncers de gola de l’estat espanyol

El virus del papil·loma humà causa el 25% dels càncers de gola

El virus del papil·loma humà causa el 25% dels càncers de gola

Es tracta de dos treballs, un d’espanyol fet a Madrid per diversos hospitals entre el 2000 i el 2009, i un altre de danès, que constaten la presència del virus del papil·loma en 1 de cada 4 casos de càncers de boca o de gola. A més, s’ha detectat que els tumors amb aquest origen responen més bé a la ràdioteràpia que els causats, per exemple, pel consum d’alcohol o tabac.

La presidenta del comitè científic del congrés, en què participen més de 5.000 experts de 50 països, és la doctora Núria Jornet.

Jornet explica que “hem vist que un de cada quatre pacients que s’havien tractat estaven infectats pel papil·loma humà i que aquests pacients havien respost bé a les radiacions. Això són bones notícies perquè es podria repensar la pauta de tractament i podríem tenir el mateix control de la malaltia reduint, probablement, les dosis i, per tant, disminuint la toxicitat“.

El virus del papil·loma humà es relaciona principalment amb els càncers de coll uterí i d’anus, però les investigacions del últims 4 anys apunten que, transmès per via sexual oral, també té incidència en els tumor d’orofaringe.

(Continua llegint l’article…)

Publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

La radioteràpia intensiva permet eliminar molts més tumors i curar més casos de càncer de mama

Una nova tècnica permet eliminar molts més tumors de mama.

Una nova tècnica permet eliminar molts més tumors de mama.

Abans d’iniciar les sessions de radioteràpia intensiva, es fa un TAC a la pacient que servirà perquè l’equip de físics i oncòlegs determini el pla de tractament específic.

Cada tumor i cada persona es tracta de forma personalitzada. Les imatges obtingudes en aquest moment serviran per delimitar exactament la part del pit que cal irradiar sense tocar ni malmetre cap òrgan proper i reduir així la toxicitat.

La seguretat en la precisió permet concentrar dosis molt més altes de radiació per destruir els tumors i, per tant, augmentar els índexs de curació.

Núria Jornet, física mèdica de l’Hospital de Sant Pau, assegura que “les noves màquines de tractament que s’han anant implementant durant els últims anys a Catalunya han fet possible apuntar molt millor al tumor, en aquest cas, a la mama, protegint totalment el pulmó i el cor. El fet de la protecció d’aquestes dues estructures, en què no hi ha tumor, fa que puguem augmentar molt la dosi en la mama i, per tant, augmentar l’índex de curació.”

Abans de cada sessió de radioteràpia, es fa un nou TAC a la pacient, que se superposa amb el que es va utilitzar per planificar les dosis del tractament de radiació i poder així afinar al mil·límetre els punts on s’enviaran els rajos. La precisió dels rajos se sincronitza fins i tot amb el moviment de la respiració.

(Llegeix l’article sencer…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Els gasos dels dinosaures, claus en l’escalfament del planeta mesozoic

Un dinosaure herbívor en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)

Un dinosaure herbívor en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)

El metà que els dinosaures herbívors emetien per les seves flatulències va poder causar l’escalfament del planeta fa 150 milions d’anys, segons conclou un estudi divulgat avui al Regne Unit.

La investigació, realitzada per un grup de científics d’universitats britàniques i publicat a ‘Current Biology’, calcula que els dinosaures gegants herbívors –sauròpodes– podien emetre conjuntament fins a 520 milions de tones anuals d’aquest gas amb efecte hivernacle.

Per fer el càlcul, els experts van analitzar la proporció de metà emesa pels herbívors actuals, com vaques i altres tipus de bestiar, segons la seva biomassa.

Després, van traslladar aquesta relació als dinosaures herbívors del mesozoic, com el brontosaure o el diplodocus, que mesurava 45 metres i pesava més de 45 tones.

S’estima que en aquesta època prehistòrica la temperatura del planeta era uns 10 graus superior a l’actual.

Els autors de l’estudi creuen que els dinosaures, igual com passa amb les vaques, tenien en els seus aparells digestius uns bacteris que els ajudaven a fer la digestió i que generaven metà en fermentar les plantes.

(Continua llegint l’article…)

Publicat dins de Biologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani | Deixa un comentari

No esmorzar augmenta el risc de diabetis tipus 2

Les persones que se salten aquest important àpat, el primer del dia, pateixen retrocessos en els nivells d’estat d’ànim, la memòria i l’energia, segons indiquen diferents estudis. També són més propensos a guanyar pes, en part a causa dels excesos que es produeixen en els altres àpats del dia. La investigació sobre els hàbits de les persones que participen en el National Weight Control Registry, un estudi a llarg termini als Estats Units, mostra que al voltant del 80 per cent de les persones esmorzen cada dia.

Noves investigacions suggereixen, a més, un altre avantatge d’esmorzar: redueix el risc de diabetis tipus 2. Ho indica un estudi publicat en la darrera edició del ‘American Journal of Clinical Nutrition’, en el que els investigadors han seguit 29.000 homes durant 16 anys, i han registrat la seva dieta, l’exercici, les taxes de malaltia i altres marcadors de la salut. Al voltant de 2.000 d’ells van desenvolupar diabetis tipus 2 al llarg de l’estudi. Van veure que els que ometien l’esmorzar amb regularitat tenien un risc un 21 per cent major de desenvolupar diabetis que aquells que habitualment menjaven al matí.

Altres estudis anteriors també han trobat una relació entre saltar l’esmorzar i un major risc de diabetis tipus 2. Si bé no està clar el per què d’aquesta relació, alguns científics sospiten que un dinar del matí ajuda a estabilitzar el sucre en la sang durant el dia. Altres recerques mostren que el consum d’una major proporció de calories durant altres hores del dia, especialment els hidrats de carboni, té un impacte perjudicial sobre el sucre de la sang i els nivells d’insulina.

(Notícia sencera)

Publicat dins de General | Deixa un comentari