La ciència catalana a l’aparador

A Catalunya hi ha 23.500 investigadors, però la xifra es duplica si hi afegim el personal tècnic XAVIER BERTRAL

A Catalunya hi ha 23.500 investigadors, però la xifra es duplica si hi afegim el personal tècnic XAVIER BERTRAL

Catalunya té deu vegades més producció científica del que li correspon per població.

A Catalunya hi ha 23.500 investigadors. Si s’hi sumen les persones que treballen en activitats de recerca i desenvolupament –sigui personal tècnic, administratiu o altres–, la xifra gairebé és el doble, 42.500. Representen l’1,5% de la població ocupada. La ciència, a més de generar coneixement, es tradueix en riquesa i benestar, en invents i en millores per a la salut. És, definitiva, un motor econòmic i cultural.

En els últims Jocs Paralímpics a Londres, el conegut astrofísic Stephen Hawking va inaugurar una cerimònia en què es recreava el Big Bang, incloent-hi una representació del bosó de Higgs. Aquest divendres, Barcelona inaugura les Festes de la Mercè de la mà també d’un físic, Lluís Torner, al capdavant de l’Institut de Ciències Fotòniques (Icfo), un dels centres de recerca més importants de Catalunya i més reconeguts a tot el món per la seva recerca puntera. Un bany de ciència per explicar com la recerca als laboratoris es tradueix en riquesa.

(Llegeix l’article sencer…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *