El virus del papil·loma humà causa el 25% dels càncers de gola
Es tracta de dos treballs, un d’espanyol fet a Madrid per diversos hospitals entre el 2000 i el 2009, i un altre de danès, que constaten la presència del virus del papil·loma en 1 de cada 4 casos de càncers de boca o de gola. A més, s’ha detectat que els tumors amb aquest origen responen més bé a la ràdioteràpia que els causats, per exemple, pel consum d’alcohol o tabac.
La presidenta del comitè científic del congrés, en què participen més de 5.000 experts de 50 països, és la doctora Núria Jornet.
Jornet explica que “hem vist que un de cada quatre pacients que s’havien tractat estaven infectats pel papil·loma humà i que aquests pacients havien respost bé a les radiacions. Això són bones notícies perquè es podria repensar la pauta de tractament i podríem tenir el mateix control de la malaltia reduint, probablement, les dosis i, per tant, disminuint la toxicitat“.
El virus del papil·loma humà es relaciona principalment amb els càncers de coll uterí i d’anus, però les investigacions del últims 4 anys apunten que, transmès per via sexual oral, també té incidència en els tumor d’orofaringe.
(Continua llegint l’article…)
Quant a mamoros8
Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines.
El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències.
A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO).
"Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de
Biologia,
Ciències per al món contemporani i etiquetat amb
Investigació,
Medicina. Afegiu a les adreces d'interès l'
enllaç permanent.