Una nova hipòtesi ecològica planteja que l'”Homo sapiens” va provocar un genocidi neandertal i va aconseguir extingir aquesta espècie

Martínez-Navarro i Hortolà amb una rèplica de crani de neandertal

Martínez-Navarro i Hortolà amb una rèplica de crani de neandertal

El mecanisme de l’extinció dels neandertals és un tema polèmic de gran interès entre la comunitat científica. Ara, dos investigadors de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, el paleontòleg Bienvenido Martínez-Navarro i el biòleg Policarp Hortolà, aporten una nova hipòtesi de treball integradora, segons la qual els “Homo neanderthalensis” haurien estat víctimes d’un genocidi provocat per l'”Homo sapiens“.

Els autors creuen que els neandertals haurien estat una presa més en la cacera dels membres de la nostra espècie bé per consumir o per acabar amb la competència. Des d’un punt de vista més ecològic, amb els neandertals hauria passat el mateix que amb la megafauna del Quaternari -mamuts, rinoceronts llanuts o megateris sud-americans-, que va desaparèixer per la pressió dels sapiens.

Pels autors, i des del punt de vista de l’estratègia de competència ecològica dels consumidors de carn, “qualsevol mort del competidor o la seva depredació té dos avantatges: com menys competidors, més preses disponibles, i com més preses disponibles, menys competidors”, explica Hortolà. “Aquesta estratègia no és un comportament humà distintiu, sinó que està generalitzada entre els mamífers carnívors, quan dues espècies se superposen”. “Som una espècie única, però no una espècie separada del món natural”, complementa Martínez-Navarro.

(Llegeix l’article sencer…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Geologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *