Un estudi confirma que un sisme va engolir el poble de Montclús fa 600 anys

Imatge d'unes runes al barranc de Montclús, a la Noguera

Imatge d'unes runes al barranc de Montclús, a la Noguera

Geòlegs de la Universitat Autònoma han revelat que la desaparició del poble de Montclús, a la Noguera, fa més de 600 anys va ser causada per un terratrèmol. L’estudi geològic que han fet ha confirmat la sospita que l’especial orografia del barranc de Montclús, a la Noguera, té l’origen en un terratrèmol. El sisme va passar el 1373 i va esborrar del mapa gairebé tot el poble. Durant segles es va atribuir el fenomen a la ira divina, perquè només en va quedar l’església. D’aquí ve la llegenda del misteri de Montclús.

El barranc de Montclús amaga un secret. Entre els seus monòlits de pedra hi ha escrita la història desconeguda d’un poble que va desaparèixer fa més de 600 anys, una història que han desxifrat un grup d’investigadors dirigits pel professor Joan Rosell, enmig de les escletxes d’aquesta zona de la Noguera.

El 3 de març del 1373 un fort terratrèmol va fer que la terra engolís Montclús. Els geòlegs han determinat que el poble era en una zona creada per unes esllavissades del terreny conseqüència de l’última glaciació, fa 20.000 anys.

(Ves a l’article sencer…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Geologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *