Potser no fa tant que els homes dominen el foc

El foc, coincideixen els científics, va ajudar a fer augmentar una població humana pròspera en donar-li escalfor per cuinar i protecció del foc.

Però no estan d’acord en quan va ser exactament que els humans van començar a utilitzar el foc. Alguns investigadors diuen que va ser fa més d’un milió d’anys, quan els primers humans van arribar a Europa des de l’Àfrica, i altres diuen que va passar molt després. Ara, un nou estudi argumenta que els humans no van dominar el foc fins fa uns 400.000 anys.

Dos arqueòlegs, Wil Roebroeks de la Universitat de Leiden a Holanda i Paola Villa del Museu de la Universitat de Colorado a Boulder, expliquen els seus descobriments a la present edició de la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’. Els científics van analitzar informes d’excavació i estudis de 141 jaciments a Europa, que tenien entre 35.000 i 1,2 milions d’anys d’antiguitat; han conclòs que no hi ha proves clares d’un ús habitual del foc fins fa uns 400.000 anys, diu Villa.

A l’Àfrica hi ha diversos jaciments amb proves que hi va haver foc, però aquestes podrien ser marques d’incendis naturals de la sabana africana. Tot i això, hi ha jaciments més vells de 400.000 anys a Europa que indiquen la presència d’humans: el més vell, a Espanya, té més d’un milió d’anys. Això indicaria que, malgrat els climes extrems d’hivern a Europa, els primers humans van trobar una manera de sobreviure sense l’escalfor d’una foguera.

L’estudi revela que els primers humans eren forts i resistents. “Els primers homínids eren molt adaptables”, diu Villa. “Intentin anar avui a Anglaterra sense roba d’abric”.

(Continua llegint l’article…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *