Potser no fa tant que els homes dominen el foc

El foc, coincideixen els científics, va ajudar a fer augmentar una població humana pròspera en donar-li escalfor per cuinar i protecció del foc.

Però no estan d’acord en quan va ser exactament que els humans van començar a utilitzar el foc. Alguns investigadors diuen que va ser fa més d’un milió d’anys, quan els primers humans van arribar a Europa des de l’Àfrica, i altres diuen que va passar molt després. Ara, un nou estudi argumenta que els humans no van dominar el foc fins fa uns 400.000 anys.

Dos arqueòlegs, Wil Roebroeks de la Universitat de Leiden a Holanda i Paola Villa del Museu de la Universitat de Colorado a Boulder, expliquen els seus descobriments a la present edició de la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’. Els científics van analitzar informes d’excavació i estudis de 141 jaciments a Europa, que tenien entre 35.000 i 1,2 milions d’anys d’antiguitat; han conclòs que no hi ha proves clares d’un ús habitual del foc fins fa uns 400.000 anys, diu Villa.

A l’Àfrica hi ha diversos jaciments amb proves que hi va haver foc, però aquestes podrien ser marques d’incendis naturals de la sabana africana. Tot i això, hi ha jaciments més vells de 400.000 anys a Europa que indiquen la presència d’humans: el més vell, a Espanya, té més d’un milió d’anys. Això indicaria que, malgrat els climes extrems d’hivern a Europa, els primers humans van trobar una manera de sobreviure sense l’escalfor d’una foguera.

L’estudi revela que els primers humans eren forts i resistents. “Els primers homínids eren molt adaptables”, diu Villa. “Intentin anar avui a Anglaterra sense roba d’abric”.

(Continua llegint l’article…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Llicenciada en Ciències Geològiques (UB), sóc professora d'Ensenyament Secundari a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre explicant Biologia i Geologia. Abans he estat cinc anys a l'INS Terra Alta a Gandesa i a molts altres instituts de la geografia catalana. M'agrada aprendre i ensenyar el que he après i aquí hi ha tot un món a descobrir. a explorar i a explicar.
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia, Ciències per al món contemporani i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *