Els professors de la UPC i responsables de l'estudi, Francisco Perales i Francesc Xavier Roca.
L’estudi independent sobre les males olors i la qualitat de l’aire a l’entorn urbà de Tarragona, presentat aquest divendres a Reus, ha estat realitzat per investigadors del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Les conclusions són clares: a l’aire de l’àrea urbana del Camp de Tarragona hi ha ‘presència d’un nombre considerable de compostos amb potencials efectes sobre la salut’ dels ciutadans. La investigació ha detectat fenol, cresol, binefil, acetat de vinil, hidrocarburs policíclics o acetonitril, entre molts altres, ja que en alguns casos el nombre de components que no haurien de detectar-se en una àrea urbana ascendia a més d’una setantena.
Amb aquest estudi acaba la campanya ‘Alguna cosa fa pudor a Tarragona’, iniciada per les entitats GEPEC-EdC, La Canonja 3 i Cel Net i que va començar fa gairebé un any amb enquestes als ciutadans i la participació d’aquests en la detecció de casos de males olors al territori. Les plataformes han ressaltat que en aquest període els episodis han disminuït en algunes zones però demanen a les administracions públiques i sobretot al ajuntaments que assumeixin públicament la mala qualitat de l’aire del Camp de Tarragona.
(Continua llegint la notícia…)
Quant a mamoros8
Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines.
El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències.
A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social).
"Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]