El canvi climàtic suposarà la desaparició parcial dels boscos de la Península d’aquí a 50 anys

boscosLa Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha dissenyat un atles virtual que preveu que el canvi climàtic provocarà la desaparició parcial dels boscos de la península ibèrica en els propers 50 anys. L’atles analitza la realitat actual de la distribució llenyosa en el territori de la península ibèrica i extrapola l’evolució prevista per al període entre 2050 i 2080. La previsió s’ha realitzat partint dels mapes disponibles corresponents als anys entre 1950 i 1990, utilitzant les referències climàtiques ibèriques i l’inventari forestal estatal, per determinar els espais ocupats per boscos.
Aplicant una metodologia del Hadley Center, un centre de referència internacional sobre el canvi climàtic, l’equip de la UAB ha calculat que les pluges es reduiran uns 100 mil·lilitres per any, la temperatura pujarà 4,5º C de mitjana i també ha fet una previsió aproximada d’alliberament de diòxid de carboni. D’aquesta manera, moltes de les espècies de tipologia eurosiberiana i europea es veurien més afectades, amb una pèrdua d’idoneïtat als territoris on actualment es troben i es concentrarien al Pirineu.

(Continua llegint l’article…)

mamoros8

Quant a mamoros8

Sóc Llicenciada en Ciències Geològiques (UB) i, actualment, professora de Biologia i Geologia a l'INS Julio Antonio de Móra d'Ebre des del setembre del 2014. Abans, he estat cinc cursos a l'INS Terra Alta. També he treballat al Berguedà, Barcelonès, Anoia, Osona i Baix Camp. He estat sis cursos exercint de professora de Tecnologia en diversos instituts del Baix Llobregat. En total són uns 30 anys d'experiència en diversos llocs i disciplines. El 2010 vam crear el Blog Rosalind Franklin des del Departament de Ciències de l'INS Terra Alta i, actualment, està "en custòdia compartida" entre Ins Terra Alta i Ins Julio Antonio. Allí s'hi exposen tot de materials de Física, Química, Biologia i Geologia que treballem amb els alumnes o altres notícies d'interès relacionades amb les ciències. A més, per continuar la divulgació i l'apropament amb els alumnes, el 2013 es va crear la pàgina de Facebook Geologia 4t d'ESO, i més tard la pàgina Rosalind Franklin Blog per la divulgació de la Biologia. També ens trobareu a Instagram RFranklinBloc i X/Twitter (RFranklinblog i Geologia 4t ESO), i també a Bluesky (@rfranklinbloc.bsky.social i @geologia4teso.bsky.social). "Qui s'atreveix a ensenyar mai pot deixar d'aprendre" [J. Cotton]
Aquest article s'ha publicat dins de Biologia, Ciències de la Terra i del Medi Ambient, Ciències per al món contemporani, Física, Geologia, Química i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *