CONCEPTE “ MAKER” I METODOLOGIES ACTIVES
El món maker és un moviment que dona eines als ciutadans perquè siguin capaços de crear tecnologia i no només ser-ne mers consumidors. A l’escola aquest moviment també pot aportar molt, ja que amb aquesta filosofia es treballa des de l’aprenentatge significatiu i el pensament creatiu que implica plantejar solucions diverses i diferents.
Aquesta forma d’apropar l’aprenentatge a l’alumnat prové dels nostres pares, mares, avis, tiets … de gent de generacions anteriors. En el cicle de la vida d’aquestes persones es donaven situacions, ja sigui per manca de recursos o simplement per temes relacionats amb els seus orígens, que tenien la necessitat o el costum de fer coses ( de fabricar-se peces de roba, reparar eines, cultivar…)
El concepte maker, quan s’apropa a l’escola, es pot convertir en una eina molt potent que ens permet potenciar metodologies actives, obertes col·laboratives i interactives. Amb l’objectiu que els infants puguin aprofundir en multitud de coneixements i habilitats, potenciant el treball col·laboratiu, el treball per projectes , espais d’aprenentatges , ambients, entorns….
Aquestes metodologies i organitzacions d’aula tenen un punt en comú: el fet de què l’important no és l’eina ni el recurs que s’utilitzi, sinó que el centre de tot és l’infant.