Mestres d’Educació Infantil i Infants d’Origen Immigrat: percepcions, implicacions i pedagogia
Aqui podeu trobar un petit document divulgatiu vinculat a la investigació titulat ” Mestres d’Educació Infantil i Infants d’Origen Immigrat: percepcions, implicacions i pedagogia ” fet per Marta Ana Vingut Riggall) amb la qual vam poder col.laborar.
La Marta és una mestra , psicopedagoga,… amiga i companya a la qual li dono les gràcies per haver pogut participar ( el nostre centre ) en aquesta tesis.
Tal com diu ella mateixa l’Objectiu d’aquesta tesis és:
” Els objectius de la recerca se centren a detectar quina és la
percepció que tenen els mestres de l’escola infantil respecte de
l’alumnat d’origen immigrat, així com les necessitats que es
desprenen del seu discurs……..
Convé assenyalar que l’objectiu de la recerca no és el de
descriure què pensen els mestres de les escoles catalanes de
manera essencialista, sinó d’abstreure valors i neguits existents
que, tot i la variabilitat entre els diferents mestres i centres
participants, romanen en la pedagogia derivats dels valors
socioculturals més estesos. D’aquesta manera, aquest llibre ha
d’interpretar-se com una eina dissenyada per a provocar la
reflexió pedagògica sobre una realitat existent, sens
desmerèixer moltes de les iniciatives que es fan en molts
equips docents vers l’educació intercultural.
Finalment, i de manera més personal, voldria fer arribar el meu
agraïment a les escoles i membres participants en la
investigació. Desenvolupar aquesta recerca ha estat un plaer
però alhora ha suposat un delicat repte personal i pedagògic;
un viatge de creixement i reflexió, de vegades colpidor, en tenir
l’oportunitat d’endinsar-me en les meves pròpies creences i
valors i també en les meves mancances. Confio que aquest
document estimuli una part d’aquests processos de reflexió
entre els companys i companyes de professió per avançar
plegats cap a un sistema educatiu divers i inclusiu.” pag 3 i 5
Si cliqueu la imatge us podeu desca
EDUCACIÓ RELACIONAL
Us faig arribar un regalet de principi de curs. Són 7 minuts molt preuats. Regaleu-vos aquest temps per començar el curs amb aquest discurs.
En les meves classes intento potenciar aquesta educació relacional, i vosaltres?
[youtube]http://youtu.be/Fujoul0xVJ4[/youtube]
L’APRENENTATGE PER COMPETÈNCIES
És de la conferència de l’Antoni Zabala sobre l’aprenentatge per competències.
És del 2008 però és molt actual. No té desperdici. Remou moltes reflexions pedagògiques.
Aqui teniu la primera i segona part.
Tyanutnit, fil de vida
“Un fil vermell invisible connecta els qui estan destinats a trobar-se malgrat el temps, el lloc o les circumstàncies. El fil pot tensar-se o enredar-se però mai trencar-se”
Symbaloo que he realitzat recull de recursos que tendeixo a utilitzar a l’aula. Podeu clicar aquí
Symbaloo a partir d’un Recull dels recull de recursos fets pels participants al seminari d’inclusió digital .
Symbaloo per treballar l’atenció Treball d’atenció
Symbaloo per treballar Sant Jordi un altre Sant Jordi , Roses de Sant Jordi
Symbaloo per treballar amb infantil i la pdi PDI INFANTIL
(CLICA IMATGE PER ACCEDIR A LA WEB)
L’escriuen 5 enginyers (4 nois i una noia, especialitzats en diferents camps de l’enginyeria), amb la voluntat d’apropar la seva passió a tots els públics. Diuen que es dirigeixen a tots aquells a qui els fascina veure com l’ésser humà ha anat resolent grans problemes al llarg de la història.
Exemples d’entrades :
– Un avió hipersònic innovador que estan creant als Estats Units i que començarà a funcionar oficialment l’any 2030. Diuen que podrà anar de Nova York a Londres en menys de 2 hores!! Es tracta d’un avió NO tripulat. Al blog hi podeu trobar imatges creades per ordinador.
– Un projecte titulat “Bosc del Sàhara”, que té per objectiu aconseguir aigua potable, aliments i energia neta utilitzant aigua salada, CO2 i llum solar. Es creen hivernacles refrigerats per aigua salada.
Ja s’està provant en una de les zones més seques de Catar. Ja han aconseguit la primera collita de cogombres i de civada.
– Els 10 túnels ferroviaris més llargs del món: 7 d’aquests 10 els trobem a Àsia. El més llarg és el túnel de Seikan, al Japó. Té una llarga de 53,85 quilòmetres. Té un tram submarí de 23,3 quilòmetres. Connecta dues illes per tren i es troba 100 metres per sota del llit del mar.
Per construir-lo van utilitzar 168.000 tones d’acer, 1,74 milions de metres cúbics de formigó i 2.860 tones d’explosius.
En segona posició hi ha l’Eurotúnel que unei França i el Regne Unit, pel canal de la Mànega. Fa 50,5 quilòmetres
I en quarta posició hi trobem el túnel de Guadarrama, de la línia que uneix Madrid i Valladolid.
– Un impressionant parc fotovoltaic que hi ha al nord de França, a la regió de la Lorraine, que subministra prou electricitat com per proveir a més de 55.000 persones. Les imatges són curioses de veure: hectàrees i hectàires de plaques fotovoltaiques. Diuen que aquest parc permet reduir les emissions de diòxid de carboni en 4.600 tones.
Són 520 hectàrees, construïdes sobre una antiga base militar. Es va inaugurar el maig del 2012.
– Fàbrica de llaunes a Àustria. La línia de producció que treballava per una coneguda marca de begudes energètiques produeix 2.000 llaunes cada minut.
– Últimes entrades : Els edificis més sostenibles del món (a la Xina, curiosament) / Les carreteres més llargues del món : La Panamericana. Uns 48.000 quilòmetres. Connecta més de 20 països de l’Amèrica Llatina.
– Insectes ciborg que busquen armes de destrucció massiva (notícia del 2009). Han format els insectes perquè olorin les substàncies tòxiques i els implanten xips perquè puguin comunicar la informació.
Diverses categories : Aeroespacial, Bioenginyeria, Electrònica, Mecànica, Naval…
El blog es titula UPSOCIAL i té un gran èxit. Atenció perquè l’adreça és:www.upsocl.com
És un blog creat per diferents autors de diferents països de l’Amèrica Llatina (Xile, Colòmbia, Panamà…), que un dia es van preguntar si es podia utilitzar Internet com a forma d’inspiració, de reflexió, i, fins i tot, com una manera de canviar la nostra manera de veure i d’entendre el món.
Diuen que es van adonar que, enmig del munt de vídeos absurds que tenen èxit a Internet (gent que rellisca i cau, gossos que persegueixen la seva pròpia cua…), també hi ha vídeos carregats de contingut, d’altres d’emotius, d’optimistes, etc.
I el que fan és reunir-los i, si no són en castellà, traduir-los (subtitular-los).
Tenen un objectiu ambiciós: diuen que volen generar moviment i consciència. I el subtítol del seu blog és “Coses que inspiren, coses que intriguen i coses que haurien de ser vistes”.
És una manera de trobar-hi recollits tots aquells vídeos dels quals heu sentit a parlar. I si encara NO els heu vist, és una forma d’accedir-hi ràpidament.
- “Touching strangers” : el projecte d’un fotògraf que reuneix dues persones anònimes (les busca pel carrer, a Nova York) i els fa col·locar molt junts, com si fossin una parella o com si fossin familiars. Aleshores els fa la foto. Alguns estan molt incòmodes i d’altres sembla que es coneguin de tota la vida. Idea d’entrar en contacte amb la gent que tens al voltant. A partir del fet de tocar-se. Tots diuen haver experimentat una bona sensació.
- Un altre projecte fotogràfic. Fotos de soldats abans, durant i després de la guerra. Com canvien els trets.
- “21 fotografias que no son lo que parecen”. Són pintures, escultures…
- Sam. 17 anys. Ràpid envelliment. La seva conferència val molt la pena (TED)
- També n’hi han de divertits : un comediant, Jack Vale, decideix mostrar els perills de les xarxes socials. Utilitza Geo-Tag per saber qui hi ha a prop seu i després Facebook, Twitter, Instagram per saber-ne més coses…
Se’ls acosta i els hi diu : ei, Jessica, felicitats, és el teu aniversari, no?
O, com està el teu pare? Ahir vas menjar pollastre, oi?
- Els amants dels animals, mireu el vídeo de la Jane Goodall. S’hi mosta com alliberen un ximpanzé que ha estat a punt de morir i com just abans de marxar cap a la selva el ximpanzé l’abraça. És brutal!!
- El vídeo d’una ONG que va posar un nen actor enmig d’un carrer de Noruega,un dia que nevava. El nen diu que ha perdut la jaqueta i moltes persones li donen la seva. Està rodat en càmera oculta i els creadors diuen que no està manipulat
- Imperdible també l’entrevista del Jay Leno a una àvia divertidíssima de 100 anys d’edat. Diu que té una el·líptica i que cada dia fa entre 150 i 200 exercicis.
– Un divertit vídeo sobre què els passa a les persones que són “populars” a l’institut i que assetgen als altres nens (és un projecte per donar suport als nens víctimes de bullying, fet amb sentit de l’humor), etc.
Va lligat al projecte ” It Gets better”, en què diverses persones d’arreu del món expliquen en un vídeo que van passar-ho malament a l’escola o a l’institut, però que volen dir-los als nens que actualment ho estan patint que la vida millora.
- També vídeos de denúncia : contra l’explotació laboral que s’amaga darrere determinades marques de roba o sobre el menjar que llancem ( segons el vídeo, si salvéssim el 25%del menjar que llancem podríem alimentar a 25 milions de persones).
- Artístics : l’artista Miguel Endara fa un retrat del seu pare a partir de punts. Va fent punts, punts… fins a un total de 3,2 milions. Val la pena veure el resultat!
Alguns vídeos us encantaran; d’altres us poden semblar una mica ensucrats. Però, en qualsevol cas, segur que en trobeu uns quants que us faran pensar i uns quants més que us tocaran la fibra.
.
Ara un blog amb un títol impactant ( jo crec que no li fa justícia).
CRITERIS SOBRE USOS
ACCEPTABLES
D’INTERNET I DE LES
TECNOLOGIES EN EL
CENTRE
IDENTITAT DIGITAL
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xYFO4ZWQSGM&feature=player_embedded[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pWSrdaKYwtw&feature=player_embedded[/youtube]
LA XARXA
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iiTXEFKLbmE&feature=player_embedded[/youtube]
LA TECNOLOGIA I EL TEMPS
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=visNlo1ZfIE&feature=player_embedded#![/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dWnEcbo1gj4&feature=player_embedded[/youtube]
EL PREU DE SER ELS PRIMERS
Interessant video del programa 30 minuts.
Corea del Sud obté les màximes puntuacions en l’estudi de referència mundial sobre l’educació, l’informe Pisa. Com ho aconsegueix?
A Corea del Sud, vuit de cada deu estudiants aconsegueixen arribar a la universitat. Tot un rècord mundial corroborat per l’estudi de referència internacional en matèria d’educació, l’informe Pisa, en què el país sud-coreà obté les millors notes. Un informe, cal recordar, que sovint penalitza el nostre sistema educatiu – es reflectia en el nostre reportatge “Notes d’educació” – per l’elevat índex d’abandó escolar. EL PREU DE SER ELS PRIMERS
Xerrades interessants de l’escola de famílies de l’Escola Pinetons:
COM FER QUE EL TEU FILL CREIXI EMOCIONALMENT FORT