+ Recursos TAC i EINES 2.0

IMPRESSORA 3D : INFANTIL I PRIMÀRIA

A  partir d’aquest segon trimestre hem començat una nova proposta a partir del món Maker.

El món maker és un moviment que dona eines als ciutadans perquè siguin  capaços de crear tecnologia i no només ser-ne mers consumidors. A l’escola aquest moviment també pot aportar  molt, ja que amb aquesta filosofia  es treballa des de l’aprenentatge  significatiu i el pensament creatiu que implica plantejar  solucions diverses i diferents.

Aquesta forma d’apropar l’aprenentatge a l’alumnat  prové dels nostres pares, mares, avis, tiets … de gent de generacions anteriors. En el cicle de la vida d’aquestes persones es donaven situacions, ja sigui per manca de recursos o simplement per temes relacionats amb els seus orígens, que tenien la  necessitat o el costum de fer coses  ( de fabricar-se peces  de roba, reparar eines, cultivar…)

Quan parlem de la paraula maker (en castellà hacedores o fabricantes  i en català ( faedor/a) , estem fent referència a persones o grup de persones  que es dediquen a idear, pensar i / o fabricar objectes , ja sigui de manera artesanal o a través de la tecnologia.

El concepte maker, quan s’apropa a l’escola,  es pot convertir en una eina molt potent que ens permet potenciar metodologies actives, obertes  col·laboratives i interactives. Amb l’objectiu que els infants  puguin  aprofundir  en multitud de coneixements  i habilitats, potenciant el treball col·laboratiu, el treball per projectes , espais d’aprenentatges , ambients, entorns….

De manera general els plantejaments que intento potenciar amb els diferents especialistes i/o tutors pretenen potenciar aquesta visió maker mitjançant ( aplicacions mòbils, pensament computacional, experiments físics,…) a tot aquest ventall afegim la impressora 3d.

Concretament parlem de la impresora Anet A8 que hem montat  a la nostra escola.

Això no hagués estat possible sense el suport d’una associació no lucrativa formada per  ( mestres , pares, aficionats a la tecnologia …) amb el qual també soc membre i que en van ajudar per construir la meva impressora  Ripolab   ( un agraïment especial a Gustavo).

Impressora de baix cost però amb unes prestacions prou bones per ús escolar.

Primeres impressions de prova.

A partir del muntatge, calibració i algunes millores fetes per tal d’aconseguir uns resultats òptims.

Per poder iniciar-se en el disseny 3d de manera senzilla s’ha fet servir l’aplicació Tinkercad per alumnes de primària i  l’aplicació

I per nens d’infantil i/ o inicial l’aplicació doddle 3d

Amb aquestes aplicacions hem iniciat petites aproximacions al disseny 3d per tal de passar del disseny en pantalla a la realitat.

Aquí posso  un petit  tutorial  del youtube però podeu trobar molts  més.

Video demostratiu  doodle 3d

Aquí algunes imatges i videos de primers models de clauers fets pels alumnes de cinquè   i /o sisè  mitjançant  Tinkercad i  algunes altres imatges i videos d’inciació de disseny en 3d fets pels alumnes de P3 i la pissarra digital mitjançant Doodle 3d

Fins i tot hem fet alguna model diferent d’un projecte que hem tornat a encetar  sobre la creació de drawboots.

EXPERIÈNCIA AMB APLICACIÓ VERBALIZER

L’experiència s’ha dut a terme a L’Escola Agnès Armengol de Sabadell amb el professional d’Educació Especial, Pedro Antonio Fábrega, a Tutora de P4 Maria Saiz i el mestre de Müsica Martí .
Els alumnes que han participat son tots els alumnes de P4 d’Educació Infantil. Els quals han necessitat el suport per part de tres mestres per tal dinamitzar el treball realitzat i poder gestionar les 14 tablets que s’han fet servir.

L’experiència sorgeix a partir de la necessitat que els alumnes de P4 han de potenciar tot un treball de l’expressió oral, afavorir l’ús del llenguatge oral en contextos significatius , el poder discriminar , utilitzar el codi onomatopeic representatiu de diferents caretes d’animals.

Aqui teniu enllaç a l’aplicació

verbalizer

 

EXPERIÈNCIA AMB APLICACIÓ TELLAGAMI

L’aplicació Tellagami és una aplicació de producció audiovisual a través d’imatges i avatars. Permet potenciar entre els alumnes habilitats de comunicació, expressió, comprensió i representació de llenguatges gestuals, verbals, musicals, audiovisuals i plàstics.

El principal repte de la nostra escola és ajudar als alumnes que provenen d’altres països a adaptar-se a la nostra escola, a aprendre la nostra llengua i a treballar de cara a la inclusió d’aquests infants.

L’experiència s’ha dut a terme a l’Escola Agnès Armengol de Sabadell amb el professional d’Educació Especial, Pedro Antonio Fábrega, i la tutora de l’aula d’acollida, Pepi Prades.

Els alumnes que han participat han estat els que van a l’aula d’acollida concretament dels cursos de 3r, 4t, 5è i 6è d’Educació Primària. Els quals necessiten més suport en temes de comunicació i llenguatge.

L’experiència sorgeix a partir de la necessitat que els alumnes de l’aula d’acollida han de conèixer els diferents espais de l’escola. A partir d’aquest motiu, s’aprofita per treballar els temes important que poden provocar l’exclusió d’aquests infants a l’escola: el llenguatge i la capacitat de comunicació. I, a més a més, la relació entre companys a través del treball en grup que s’ha generat.

 

Aquí teniu enllaç a l’aplicació

tellagami pic

REALITAT AUGMENTADA

Tots percebem el món, aprenem i interactuem de maneres diferents degut a les nostres preferències, estils d’aprenentatge, competències… A l’aula, sempre que sigui possible cal oferir la informació en diversos formats  i permetre que els alumnes donin resposta també de diverses maneres. D’aquesta manera ens assegurem que tot allò que els volem transmetre els arriba de manera que ho puguin comprendre i assimilar-ho com a nous aprenentatges. Una manera molt creativa i engrescadora d’oferir i crear informació en diversos formats és la realitat augmentada.

Segons la Viquipèdia la realitat augmentada (RA) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d’un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d’una realitat mixta a temps real. Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent. Aquesta és la principal diferència amb la realitat virtual ja que no substitueix la realitat física, sinó que afegeix un entorn fictici (per exemple, dades informàtiques) al món real. Amb l’ajuda de la tecnologia (per exemple, afegint la visió per ordinador i el reconeixement d’objectes) la informació del món real que envolta l’usuari es converteix en interactiva i manipulable. La informació digital sobre l’entorn i els objectes pot ser superposada al món real.

La  meva  experiència a  utilitzat  la realitat aumentada  fen servir aquesta pàgina  http://learnar.org/

Aquesta web té una col·lecció de 10 marcadors que ja tenen associats diversos models. Només us cal imprimir els marcadors i amb una webcam ja podreu veure els models (Cal que tingueu Flash player 10 instal·lat a l’ordinador). Veieu-ne una demostració:

[youtube]http://youtu.be/7G3H3ImCWlE[/youtube]

 

Aquí poso petits fragments de realitat augmentada amb el grup d’alumnes de sisè de primària.

Amb aquesta activitat complementària permet visionar  de manera virtual  el món real del nostre cos interior.

[youtube]http://youtu.be/WBwOALhcfr4[/youtube]

EDICIÓ DE SO AMB RECURSOS ONLINES

Els docents utilitzem constantment els recursos audiovisuals en la nostra pràctica diària. Podcasts, vídeos musicals, gravacions, listening, reportatges, documentals, fragments de cançons, etc . són habituals en les nostres activitats de classe. Però, què podem fer si necessitem un fragment concret d’un àudio? Com podem fer un muntatge d’àudio unint diversos fragments? Segurament alguns utilitzeu un programa editor d’àudio , però en primer lloc us vull presentar una pràctica eina online amb la qual podeu fer en pocs passos aquestes funcions, sense necessitat d’instal·lar res. Us resultarà molt útil ja que no es necessita registre previ per utilitzar-les i a més ofereix la possibilitat de tallar també arxius de vídeo.  CLIQUEU IMATGES  ( Poder tallar audio, poder convertir, juntar…)

unir

2

 

conver

 

 

CORTAR
 

 

 

EDITOR IMATGES ONLINE

Un editor d’imatges o editor gràfic digital és un programari que s’usa per modificar una imatges.

Edició d’imatges online

La solució més fàcil és la d’editar amb pàgines web que ofereixen aquest servei.

Aqui teniu tres editors  diferents: clicar cada imatge

PIXLR4PIXLR2

 

PIXLR3

 

Pixlr, es descriu com el “photoshop web”. Hi ha tres opcions: editor, express i o-matic

 

jornad

 

El proper 29 de març participo en les III Jornades d’inclusió digital que es realitzaran a Viladecans.

L’Experiència que presentaré es titula “ Aprenentatge amb moviment. Animacions amb Webcam i Kinect”

 

 

La nteracció del moviment del cos amb l’ ordinador fent servir diversitat de programes scratch, gcompris ,Simon…
Per aquesta experiència farem servir la webcam i el sensor Kinect.

El fet de poder utilitzar una eina TAC prou motivadora com una webcam o un sensor en la que hi ha una interacció causa-efecte del nostre cos amb el moviment d’un objecte, permet que qualsevol nen del meu centre pugui participar sense cap tipus de barrera.

Document explicatiu de quins recursos he fet servir i on es poden trobar aquï

ss

 

Aqui podeu veure per una banda els programes scratch 2.0 que he reinventat per fer servir amb la webcamp. clicar imatge o aquí

123

I un petit video demostratiu amb molts alumnes de la meva Escola Agnès Armengol de Sabadell.

Donar les gràcies al cantautor Pep Puigdemont per l’autorització de l’ús de les seves cançons en aquest video .

La Mosca — Pep Puigdemont i Beth Riera dels disc Olor de festa
Gamossinos-— música Pep Puigdemont lletra: Pep Puigdemont i Quim Monturiol. del disc Una ocelleta de Paper
Ai peix peixet — Pep Puigdemont del disc Puré de cançons
Els colors ( popular)— Pep puigdemont del disc Puré de cançons
La bombolla — Pep Puigdemont i Beth Riera. del disc Olor de Festa
[youtube]http://youtu.be/heee5adkiAk[/youtube]

MOVILE

Des de l’escola Agnès Armengol de Sabadell , he participat en el Mobile Learning Awards 2014 mijançant la creació d’una animació realitzada pels alumnes d’E.E. de cicle mitjà i superior
Per poder fer aquesta animació vaig posar-me en contacte amb dos cantautors de les comarques de la garrotxa per utilitzar la seva música:
El conte del drac i el Rei. Lletra i música: Beth Riera. Del disc Olor de festa de Beth Riera i Pep Puigdemont www.peppuigdemont.com
La primavera. Lletra i música: Beth Riera i Pep Puigdemont. Del disc Olor de festa de Beth Riera i Pep Puigdemont www.peppuigdemont.com
Moltes i moltes gràcies a la Beth Riera i a Pep Puigdemont per poder utiitzar les vostres cançons.

Per presentar aquest treball al concurs he tingut que explicar l’elaboració, disseny, organització, competències, material…. mitjançant un google drive i en aquesta explicació també hi ha la referència als materials, permisos…

Com veureu el video esta fet pels nens fotograma a fotograma ( uns 300 fotogrames), espero que ús agradi

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=z1Fg3sk9ZMw[/youtube]

Durant el poper dissabte 4 de maig podré participar en les segones Jornades d’inclusió digital amb el taller

Una altra manera de moure el ratolí

 

Des de la meva escola estem fent servir diferents programes informàtics per treballar aspectes referits al domini del ratolí, orientació, iniciació a l’escriptura, numeració, operacions bàsiques. entre els quals hi ha: Gcompris, Sebran , Minisebran, Limpiadibujos, Scratch.
A partir de la sessió sobre la Dancepad que es va portar a terme a la I Jornada d’Inclusió Digital, vaig poder conèixer aquest perifèric i el vaig fer servir en els programes esmentats anteriorment.
Així doncs, la proposta que faig consistiria en l’ús d’aquests programes d’una manera diferent; fent servir altres perifèrics com són la Dancepad ( Joytokey, Kanghroou), el micròfon i el projector. Tot això, per tal de realitzar les diferents activitats

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *