DE LA PROVIDÈNCIA, Sèneca

No és el que sofreixes, sinó com ho sofreixes, ço que importa.

No resisteix un sol cop la felicitat mai pertorbada, però quan hom s’és avesat a batre’s amb obstacles, els cops de la malaurança el curteixen, i ja cap adversitat no el vincla, i encara que caigui, combat fins de genolls en terra.

Res no m’apar tan infeliç com aquell home que no ha tingut cap adversitat.

Sols per l’adversitat brollen els grans exemples. L’adversitat és ocasió de virtut. Mai no és suau l’aprenentatge de la virtut.

Les amargors ennueguen més els que mai no les han sentides; el jou és més feixuc per a un coll tendre.

Els déus segueixen amb els bons els sistema dels mestres amb els deixebles: ço és, exigeixen més treball d’aquells en qui tenen més confiança.

El destí ens mena i des de la naixença és disposat el que ha de durar la nostra vida.Una causa depèn d’una altra causa, i l’ordre etern de les coses determina el curs dels afers privats i dels públics. Per això cal suportar-ho tot amb coratge, car no és per atzar, com creiem, sinó per ordre que s’esdevenen les coses. De molt abans és estatuït de què hauràs de gaudir-te i de què hauràs de plorar, i per bé que sembli ésser molt diversa la vida de cada home, fet i comptat, tot és redueix a u: moridors, rebem coses moridores. Per què doncs, ens indignem? Ni per què ens queixem? Per això hem nascut. Serveixi’s la natura al seu albir dels cossos que ella ha format: nosaltres, contents en totes les coses i sempre magnànims, pensem que re no mor que sigui nostre. Quin és el deure de l’home virtuós? Abandonar-se al destí.

L’or és provat en foc, l’home fort en la malaurança.

En tota cosa és nociu l’excés, però cap de tan perillós com una felicitat desmesurada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *