Horaci beu en Alceu de Mitilene

Horaci per fer la seva oda 1,14, La nau com a al·legoria de l’estat , va beure en la tradició dels clàssics grecs, en aquest cas, en Alceu de Mitilene En aquesta oda, Horaci fa servir el nom de “nau” per referir-se al país en sí mateix. Actualment encara hi ha una gran pervivència d’aquesta comparació (estat=nau) en diferents mitjans de comunicació. Seguidament veurem com Alceu parla de la nau com si parlés del país.

També podem establir una relació amb les odes  1, 37, Nunc est bibendum, ja que al final del poema ens diu que ara és l’hora de beure fins perdre el nord i amb l’oda  l’1.9, Oda a Taliarc, on Horaci recomana a Taliarc que es refugi del fred bevent vi.

També podem observar que parla de Mirsilos, amb el veritable nom de Candaules (Κανδαύλης), però més conegut entre els grecs com Mirsilos (Myrsilus) fou el darrer rei de la branca Sandònida o Tolònida a Lídia. Segons Heròdot aquest monarca estava tan orgullós de la bellesa de la seva dona que va voler que Giges, el seu lloctinent de confiança, la veiés nua sense que ella ho sabés. Però la reina s’adonà de la presència de Giges a la cambra i, indignada, l’endemà li va donar a escollir entre morir o matar Candaules i casar-se amb ella. Giges va matar Candaules i va esdevenir rei iniciant la dinastia dels Mermnades, vers el 715 aC.

Hem intentat fer la traducció de dos fragments dels poemes d’Alceu que van inspirar Horaci:

No encerto a veure d’on bufa el vent;
roda la gran onada unes vegades d’aquest costat
i altres d’aquell; nosaltres pel mig
som portats en la negra nau …

Ara és quan cal embriagar-se 
bevent fins a perdre l’encert,
doncs que Mirsilos ha mort!

Tot citant els versos, argumenteu per què trobem influència d’Alceu en l’Oda a Taliarc d’Horaci; així com en  el tòpic horacià Nunc est bibendum i en l’oda 1.14, la nau com a al·legoria de l’estat?

Agustín García Calvo tradueix al castellà i recita en grec i en llatí Alceu i l’Oda 3.26 d’Horaci, respectivament:

Elisa Moya i F. Xavier Gras
2n Batx C  Llatí

Etiquetes:, , , , , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *