Biografía para todos, d’Antonio Colinas

Antonio Colinas és un poeta nascut a La Bañeza, Lleó, el 30 de gener del 1946. Ha publicat una obra variada que ha rebut, entre d’altres el Premi Nacional de Literatura el 1982. Antonio Colinas ha seguit un camí marcat pel seu propi instint literari; a causa de la qual cosa, de seguida se singularitza la seva veu: enfront dels excessos avantguardistes, arriba a un rar equilibri clàssic, nascut d’una capacitat poc comuna per a assumir diferents tradicions poètiques, literàries, filosòfiques i espirituals, fer-les pròpies i donar-los un alè ben personal. Un altre tret que singularitza la seva aventura poètica i literària és la conjunció que sempre es dóna en la seva obra entre literatura i vida, així com entre l’experiència vital i la cultural. Ens trobem davant una escriptura que neix de la vida, a la qual il·lumina, dóna un impuls transcendent i impregna de contínues ressonàncies simbòliques i metafísiques.

Antonio Colinas

Però Antonio Colinas no és només poeta. La seva obra abasta diferents gèneres, doncs entén la Literatura com a un procés de creació total que expressi el complex món de l’ésser. Per aquest motiu ha sentit la necessitat d’expressar-se a través de gèneres tan distints com l’assaig, la biografia, l’article periodístic, la traducció i la narrativa.

La seva obra ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre els quals cap destacar el Premi Nacional de la Crítica (1975), el Premi Nacional de Literatura(1982), el Premi de les Lletres de Castella-Lleó (1999) o, a Itàlia, el mateix any, el Premi Internacional Carlo Betocchi, concedit a la seva tasca com a traductor i estudiós de la cultura italiana. Alhora, el 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva contribució a la traducció d’autors catalans al castellà.

Pel que fa als seus poemes n’hem trobat un que fa referència a un tòpic horacià, aquest poema s’anomena Biografía para todos i el podem trobar dins el llibre titulat Astrolabio escrit pel mateix Antonio Colinas el 1979.

 

En sueños altos ahora que eres joven,
pues el tiempo feroz seguirá pronto
tus manos, y tus ojos, y tus labios.
Gozarás hasta entonces de lo eterno
que cabe en el transcurso de tus días.
Hoy tu hermosura es casi divina.
Mañana esas perlas que protegen
la madrugada joven de tu pecho
se abrirán al dolor o la locura, no
ahuyentarán la sombra de la muerte.

 

I finalment hem trobat aquesta entrevista a Antonio Colinas realitzada per Jesús Fonseca al programa “Palabras a medianoche“, programa on Jesús Fonseca entrevista a diferents personatges importants del món de la cultura, l’art, la política… A l’entrevista podem veure algunes de les diferents obres que aquest autor ha publicat:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iKsvCTv1qMU[/youtube] 

Abans de llegir l’article coneixíeu Antonio Colinas? Quin és el tòpic horacià al qual fa referència Antonio Colinas en el seu poema Biografia para todos?

 

Elisa Moya i F. Xavier Gras

2 Batxillerat C

Etiquetes:, , , , , ,

1 comentari

  1. Cursos_Online_Sena 6 juliol 2021 - 16:43 Contesta

    Saludos! Buen articulo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *