Suïcidi de Cleòpatra

Nunc est bibendum, suïcidi de Cleòpatra

Per començar, la nostra professora Margalida Capellà, ens va demanar que escollissim una Oda o un Epode de la selecció PAU 2013/14 d’Horaci. Jo he escollit l’Oda I, 37 Nunc est bibendum.

Aquí us deixo la versió original;

Versió original 

Nunc est bibendum, nunc pede libero
pulsanda tellus, nunc Saliaribus
ornare puluinar deorum
tempus erat dapibus, sodales.

Antehac nefas depromere Caecubum
cellis auitis, dum Capitolio
regina dementis ruinas
funus et imperio parabat

contaminato cum grege turpium
morbo uirorum, quidlibet impotens
sperare fortunaque dulci
ebria. Sed minuit furorem

uix una sospes nauis ab ignibus,
mentemque lymphatam Mareotico
redegit in ueros timores
Caesar, ab Italia uolantem

remis adurgens, accipiter uelut
mollis columbas aut leporem citus
uenator in campis niualis
Haemoniae, daret ut catenis

fatale monstrum. Quae generosius
perire quaerens nec muliebriter
expauit ensem nec latentis
classe cita reparauit oras,

ausa et iacentem uisere regiam
uoltu sereno, fortis et asperas
tractare serpentes, ut atrum
corpore conbiberet uenenum,

deliberata morte ferocior:
saeuis Liburnis scilicet inuidens
priuata deduci superbo,
non humilis mulier, triumpho.

 

El significat de la frase Nunc est bibendum significa Ara beguem. Aquesta Oda reflecteix la felicitat del poeta però en la meva opinió penso que més que una oda alegre era una mica macabre. Ho podem observar en el segon fragment (subratllat) on diu <<Antehac nefas depromere caecubum cellis auitis, dum Capitolio regina dementis ruinas funus et imperio parabat>> que vol dir << Abans era un pecat treure el cécubo de les bodegues ancestrals, mentre una reina preparava la ruïna demencial del Capitoli i els funerals de l’imperi>>.

A un altre fragment (també subratllat) observem com Horaci explica com va ser el suïcidi de Cleòpatra <<ausa et iacentem uisere regiam uoltu sereno, fortis et asperas tractare serpentes, ut atrum corpore conbiberet uenenum>> que vol dir  <<Amb rostre serè gosar tornar a la seu abatuda cort i, plena de valor, recórrer a les aspres serps per absorbir en el seu cos el seu verí negre, i més decidida perquè la seva era una mort voluntària.>>

“Nunc est bibendum”, és una de les odes patriòtiques d’Horaci, en la qual es pot observar les idees epicúries. En aquesta oda, una de les més antigues d’Horaci, s’observa com el poeta està content per la mort de Cleòpatra,  fet que fa sentir a la ciutat de Roma alliberada d’un perill. El 2 de setembre del 31 aC s’havia produït el triomf decisiu d’Octavi a Actium. Els derrotats, Antoni i Cleòpatra, van córrer a refugiar-se en el seu palau d’Alexandria, i allà es van suïcidar els primers dies d’agost del 30 aC, quan Octavi es disposava a ocupar la ciutat. Per a aquesta ocasió, Horaci va escriure aquesta oda, en què invita els seus amics a beure i a ballar, un cop que ja no existeix l’amenaça de Cleòpatra contra Roma.

El títol d’aquesta oda, literalment vol dir: “ara s’ha de beure”, ja que en aquesta es celebra la victòria d’August, en llatí “Caius Iulius Caesar Octavianus”, a la batalla d’Àccium (el 2 de setembre de l’any 31 aC, aquesta va acabar amb la victòria absoluta d’August i la fugida d’Antoni i Cleòpatra).

Història de Cleòpatra i Marc Antoni

La relació entre Cleòpatra i Marc Antoni comença des de l’època de la campanya parta fins al suïcidi de la reina d’Egipte. El principal antagonista de Marc Antoni i Cleopatra és Octavi, el futur August, company de triumvirat de Marc Antoni i futur primer emperador de Roma. La sensual i imaginativa Alexandria s’oposa a la més pragmàtica i austera Roma.

L’any 44 aC va esdevenir l’assassinat de Juli Cèsar, projectat i executat per un grup de famílies senatorials republicanes que veien en ell l’ambició d’un futur rei, cosa que odiaven. Després de la seua mort, Cleòpatra va tornar amb el seu fill a Egipte; es diu que va manar enverinar el seu germà, el rei Ptolemeu XIV, i que va convertir Cesarió en co-regent. Marc Antoni era un general i polític romà, amic de Juli Cèsar, que havia estat comandant en cap en el seu exèrcit. Arran de l’assassinat d’aquest, va perseguir els culpables, Marc Brut i Gai Cassi i a més va saber enfrontar el poble romà contra ells i va saber guanyar-se el suport i la inclinació de les gents cap a ell. En sorgir altres dos rivals, van formar un triumvirat. Es va desencadenar d’aquesta manera una guerra civil entre els partidaris del triumvirat i els seguidors republicans. Marc Antoni va cridar en la seua ajuda la reina Cleòpatra. però la reina es va negar que Egipte entrés en una guerra civil dels romans. Marc Antoni va decidir llavors viatjar a Egipte per a parlar directament amb la sobirana i demanar-li explicacions. El resultat d’aquest viatge va ser que ambdós personatges es van enamorar i que Marc Antoni va decidir quedar-se a Egipte al costat de Cleòpatra. Després de la marxa de Marc Antoni a Roma, Cleòpatra va donar a llum dos bessons (Alexandre Heli i Cleòpatra Selene) i un temps després un altre (Ptolemeu Filadelf).

Octavi (el futur emperador August) havia acusat l’any 32aC públicament a Cleòpatra de diversos càrrecs molt greus: màgia, incest, luxúria, adoració d’ídols animals… posant d’aquesta manera en contra seu al senat romà i a tota la població. Es deia que la mala conducta de Marc Antoni es devia als embruixaments d’aquesta reina.

Els plans d’Octavi passaven per agafar la reina com a presonera i portar-la a Roma per a així demostrar la seva superioritat i la seva victòria, però no va ser possible perquè veient el seu futur com a esclava tal vegada en el seu propi país on havia estat sobirana, Cleòpatra va triar morir i va prendre la decisió de suïcidar-se. Va demanar a les seves criades Ires i Charmion que li portaren una cistella amb fruites i que ficaren dins una cobra egípcia, el famós àspid, responsable de la seva mort. Abans de morir va escriure una missiva a Octavi que li comunicava el seu desig de ser soterrada junt amb Marc Antoni. Això succeïa el 12 d’agost de l’any 30 aC.

La pervivència d’aquesta oda la trobem sobretot en l’expressió Nunc est bibendum; però també en Bibendum.

Bibendum

A més, una de les marques més conegudes actualment, pràcticament a l’altura de la mítica Coca Cola, és MichelinGran part de la culpa la té la seva mascota, el fámos ninot ple de “michelines”, que per cert el seu nom és Bibendum (VidArticle pneumàtics Michelin)

Bibendum

En resum, aquesta Oda ens planteja un moment de felicitat i un moment on la població romana gaudeix del suïcidi  de Cleòpatra.

A més aquí deixo un power point que he utilitzat per fer la meva presentació oral a classe sobre l’Oda Nunc est Bibendum

Cristina Berjano

2n Batxillerat C, Llatí

 

Etiquetes:, , , ,

Comentaris: 4

 1. irina 13 març 2014 - 9:54 Contesta

  Salve!

  L’oda 1,37 “nunc est bibendum”, és coneguda com el suïcidi de Cleòpatra. El tòpic que hi apareix és “nunc est bibendum “, que vol dir “ara hem de beure”. Horaci vol reflexar la seva felicitat “nunc est bibendum, nun pede libero pulsanda tellus,..”. Horaci estava en contra de la reina d’Egipte Cleòpatra, ja que ells estaven de part de Juli Cèsar, mentre que Horaci estava a favor dels assasins de Juli Cèsar, ell volia una República. Marc Antoni va formar un triumvirat (Octavi, Lèpid i Marc Antoni) i es produiex una Guerra civil. Marc Antoni es casà amb Cleòpatra en el seu viatje a Egipte. Octavi va ser el nou emperador de Roma i va acusar a Cleòpatra d’adoració a la màgia, incest… Octavi volia agafar com a presonera a Cleòpatra per aixó demostrar la seva superioritat. Com que Cleòpatra no volia això, va fer que li piquès una serp i es va suïcidar i va fer-li una carta a Octavi per dir-li que l’enterrés al costat de Marc Antoni. Es diu que realment no es va suÏcidar sinó que ho va fer verue, Marc Antoni va rebre la notícia i es va suÏcidar, després ella veient el seu estimat mort també es va sui¨cidar.

  En el seu poema parla de la mort de Cleòpatra que va decidir suÏcidar-se amb la picada d’una serp. Es fa referència també al cecum, un tipus de vi. Horaci brinda per la mort de Cleòpatra, que maquinava amb els homes i no els permetia beure el vi cècum. Parla també del moment en que Cleòpatra fugia d’Egipte a Roma.

  Trobem pervivència del tòpic horacià. en el ninot dels pneumàtics Michelin, que es diu bibendum. Tambe trobem moltes tiras còmics sobre el nunc est bibendum, com la d’Astèrix i Obèlix. En el Maresme hi ha festes que es diuen Nunc est bibendum. Fins i tot a Scooby doo hi ha un capítol sobre Cleòpatra., així com en una pel·lícula d’Astèrix i Obèlix.

 2. Andrea Balart 13 març 2014 - 9:58 Contesta

  Salve!

  L’oda 1,37 “Nunc est bibendum. Suïcidi de Cleopatra” reflecteix el tòpic Horacià “Nunc est bibendum” que vol dir litaralment ara hem de beure. En el poema Horaci convida a beure del vi de cecu, que és un bi de reserva d’una regió. El poema reflecteix la felicitat d’Horaci després de la mort de Cleòpatra, que es va suïcidar amb el verí d’una serp. Per tant podem veure que Horaci estava en contra de Cleòpatra i Marc Antoni , que que aquests eren enemics d’August i si no volia ser desterrat no podia estar a favor de Cleòpatra. En el poema fa referència a un vaixell que fuig entre les flames i és Cleòpatra que fugia d’ Egipte a Roma.

  Marc Antoni va formar un triumvirat (el segon triumvirat) amb Lèpid i Octavi en contra d’August. Els que anaven en contra d’August, a favor del triumvirat, eren Marc Brut i Gai Gassi. Marc Antoni va cridar l’ajuda de la reina d’Egipte però aquesta no volia que Egipte entrés en una Guerra Civil, així que Marc Antoni va anar a Egipte per parlar amb ella i s’en va enamorar ( Cleòpatra ja havia estat l’amant de Juli Cèsar). Octavi va ser emperador de Roma i Cleòpatra va ser acusada de fer màgia i la volia fer presonera. Cleòpatra s’havia amagat per viure amb Marc Antoni i va fer veure que estava morta però Marc Antoni es va suÏcidar pensant-se que estava morta i finalment ella també es va suïcidar amb el verí d’una serp per tal de no desfigurar-se el rostre.

  En quant a la pervivènica, en trobem molta com per exemple els pneumàtics Michelin (que el seu nom és Bibendum), i en diverses tires còmiques com les d’Astèrix i Obèlix, i al maresme es fan unes activitats que s’anomenen Nunc est bibendum.

  Vale!

 3. caparros.lourdes 1 abril 2014 - 9:47 Contesta

  Salve!

  L’oda 1,37 ” Nunc est bibendum, Suïcidi de Cleopatra” el tópic Horacià ” Nunc est bibendum” vol dir ara hem de beure.

  En aquesta oda Horaci diu que:

  Abans no era permès treure
  el Cécubo dels cellers dels nostres avis,
  mentre la Reina maquinava amb una munió
  contaminada d’homes impotents,

  Horaci en la seva oda també parla de la mort de Cleópatra:

  Contemplà impàvida el seu palau
  enderrocat, i agafà amb fermesa
  esquerpes serps,
  per lliurar al seu cos el negre verí

 4. Yasmina Berkane Pais 6 maig 2014 - 10:09 Contesta

  Salve!

  Aquesta Oda 1,37 és la que ens parla del suïcidi de Cleòpatra utilitzant el tòpic “nunc est bibendum” que vol dir: “ara és temps de veure.” Horaci no estava a favor de la reina d’Egipte i per aquesta raó celebra la mort de la que va ser dona de Marc Antoni.

  Diuen que en un principi Cleòpatra per amagar-se de d’August va fingir el seu suïcidi morint així el seu estimat. Ella al veure això si que es va suïcidar amb el verí de la serp.

  La pervivència del ninot de Michelin està molt bé, ja la vam veure fa uns dies també a aquest blog i la veritat és no sabia que aquest ninot estaba inspirat en un cartell amb el tòpic d’Horaci “nunc est bibendum.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *