Saluete omnes!

En aquest nou bloc, Non omnis moriar, obert ad hoc pels meus  alumnes de Llatí de segon de batxillerat (curs 2013/14) de l’institut Premià de Mar, hi anirem recollint tot el que hem fet en els nostres blocs d’aula (El Fil de les Clàssiques, Aracne fila i fila. L’empremta d’Orfeu,La cinta de NIKH…), fem i farem sobre Horaci i la seva pervivència arreu -i especialment dels tòpics literaris– a partir dels textos que entren a les PAU de Llatí Catalunya 2014 amb l’esperança horaciana del non omnis moriar! Gaudiu d’Horaci, dels seus tòpics i de la seva llarga i inebastable pervivència!

Margalida Capellà i Soler

Etiquetes:, ,

Comentaris: 18

 1. Naim 20 novembre 2013 - 12:20 Contesta

  El topic és Aurea Mediocritas, és un tópic caracteritzat per l’intent d’arribar a un desitjat punt mitg, en el que no afecten les alegries ni les penes. A més a més de conformar-se amb el que es té i no deixar-se portar per les emocions desproporcionades. L’Aurea Mediocritas és un tópic utilitzat principalment en els poemes d’Horaci, famós per les seves odes.

 2. Hady Camara 20 novembre 2013 - 12:26 Contesta

  Salve!
  El “tòpic” o expressió emprada en aquesta vinyeta d’Urodonal prove de la filosofia d’Horaci i es podria fer servir com a títol és l’Aurea mediocritas, ja que el pare li diu al fill que a de buscar el punt mig entre els extrems, basat en conformar-se en el que es te i no deixar-se portar per les emocions desproporcionades.

 3. irina 20 novembre 2013 - 12:30 Contesta

  Salve!
  Penso que aquest bloc és molt útil per reunir tots els tòpics horacians, una mica de la seva vida i també la seva obra. De moment els tòpics horacians que conec són aurea mediocritas, que vol dir trobar l’equilibri, el punt mig entre els extrems per arribar a la felicitat. Després conec el de Beatus ille, que vol dir feliç aquell que viu a la natura allunyat dels pecats humans. També conec el tòpic carpe diem, que vol dir aprofitar el moment, viu la vida ara que pots.

  Aquest any Horaci surt a la sele així que per això anirà bé estudiar els seus poemes des d’aquí, és una manera molt més pràctica i alhora divertida.

 4. Andrea Balart 20 novembre 2013 - 12:31 Contesta

  Salve!
  Enhorabona pel bolc! Ens servirà a tots els alumnes de segon de Batxillerat que fem llatí per reunir tots els tòpic d’Horaci aixi com la seva pervivència en la literatura, en el cinema, en la música, etc.
  El tòpic que ens va sortir en l’examen de llatí va ser el de Aurea Mediocritas que vol dir trobar el punt mig entre dos extrems. Però també hem treballat altres tòpics com el Beatus ille (feliç aquell que viou apartat de la societat) i Carpe Diem (aprofita el moment).

  En quant al nom d’aquest bloc “Non omnias moriar” és un altre tòpic d’Horaci i vol dir no tot de mi morirà.

  Valete!

 5. […] clàssic dels nostres mots i Tòpics horacians arreu són finalistes en la vuitena edició del premi Edublogs d’Espiral en la mateixa categoria, […]

 6. VIII Premi Edublogs Espiral 16 juny 2014 - 20:54 Contesta
 7. Roser 24 setembre 2014 - 12:47 Contesta

  Salue!

  Moltes felicitats pel bloc! Serà molt útil pels alumnes de llatí per reunir tots els tòpics d’Horaci.
  Molts dels tòpics com per exemple Carpe Diem, Beatus Ille o Tempus fugit són dels més coneguts i ja n’havia estudiat alguns a literatura.

  D’altres en canvi com Ab ovo usque ad mala no els havia escoltat mai.

  Vale!

 8. Xènia Sánchez 28 setembre 2014 - 13:25 Contesta

  Salve!
  Moltes felicitats per haver guanyat el premi i per haver fet tan bona feina fent aquest blog, he de dir que m’ha sigut molt útil i que m’ha ajudat a aprendre tòpics horacians amb molta facilitat, ja que els apunts fets pels meus companys són excel·lents. La veritat és que abans d’aquest blog no en coneixia masses, així que suposo que em tocarà col·laborar en el blog per a retornat el favor!
  Vale!

  • Margalida Capellà Soler 28 setembre 2014 - 16:42 Contesta

   Do ut des, Xènia! A més estudies enguany Literatura Universal i Literatura Catalana! De ben segur, el podràs ampliar sense massa esforç!Esperem amb candeletes les teves aportacions.

 9. Ana Mª Falcón Durán 28 setembre 2014 - 21:32 Contesta

  Salve!

  Moltíssimes felicitats per aquest bloc i pel premi, ja que està molt merescut. M’ha semblat molt interessant i molt útil perquè conté molta informació, sobretot dels tòpics horacians, dels quals no en tenia ni idea abans. Ara aniré mirant els diferents articles i miraré de fer una nova entrada. Per cert, em sembla fantàstica la idea de la música de fons, és molt original.

  Valete 🙂

 10. Zícora 29 setembre 2014 - 12:35 Contesta

  Salve!

  El blog Non omnis moriar dels tòpics horacians va millorant dia a dia. Sempre va bé tenir un blog d’aquesta mena alhora de fer qualsevol consulta referent a Horaci i la literatura. És molt adient i didàctic per poder ampliar-hi els nostres coneixements. Tan de bo continuï alimentant-se de nous apunts.

  Vale!

 11. Rebeca Barroso 29 setembre 2014 - 20:52 Contesta

  Salve!!!

  Moltes felicitats per guanyar el premi i per aquest gran bloc, considero que és una manera molt útil per aprendre els tòpics d’Horaci amb facilitat i sobretot serveix d’una gran ajuda pels alumnes de Llatí a l’hora d’estudiar.

 12. Maryam Alaoui 8 octubre 2014 - 13:07 Contesta

  Salve!!

  Estic segura que aquest bloc em serà molt útil durant tot aquest curs, des de que he començat a mirar-lo he vist molts tòpics literaris que no sabia d’on van aparèixer o simplement no sabia que hi existien. Mai va malament ampliar els nostres coneixements, i espero que el bloc es vagi omplint de nous apunts.
  Feliciter pel bloc.
  Vale

 13. boutainaanza 12 novembre 2014 - 12:20 Contesta

  Salve !

  Moltes felicitats per haver guanyat el premi i per haver fet una molt bona feina sobre aquest blog, crec que els hi serà molt útil i els podrà ajudar a aprendre els tòpics horacians fàcilment. Enhorabona !

  VALE…

 14. Yasmina Groult 18 novembre 2014 - 10:38 Contesta

  Salve!

  Moltes felicitats per haver guanyat el premi i per haver fet tan bona feina fent aquest blog,aquest blog será molt útil.

  Felicitats!
  Vale

 15. clara.serra 20 novembre 2014 - 9:37 Contesta

  Enhorabona per haver-hi guanyat el premi, us ho mereixeu, ja que heu fet molt bon treball!!! A més, aquest bloc és molt útil per saber-ne tot els tòpics horacians.
  Vale!

 16. Raquel 28 novembre 2015 - 20:12 Contesta

  Salve!

  Fa poc que m’he adonat de l’existència d’aquest bloc. L’he estat mirant per sobre i el cert és que m’agrada força.

  Aquestes petites coses et fan veure la importància que ha tingut, i té, el llatí avui dia.

  Vale!

 17. Raquel Bernad 10 gener 2016 - 14:12 Contesta

  Salve!

  Gran blog aquest dels tòpics horacians. Certament, va d’allò més bé tenir-ne un d’aquesta mena, així els alumnes poden realitzar consultes, cercar informació i resoldre dubtes referents a aquest tema.

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *